שובו של שיווי המשקל
השימוש בעצמי, קואורדינציה והנחיית הכיוונים. מושגים בסיסיים בשיטת אלכסנדר
כשמתבוננים בתינוקות מהלכים, אפשר בקלות להבחין שכל פעילותם היציבתית היא קלה, פשוטה וטבעית, נכונה וללא מאמץ. כשהם קמים, מתיישבים או הולכים, תמיד ראשם מוביל את גופם למעלה. אבל הדבר משתנה כשאנחנו מתבגרים.
הפעילות האנושית היא בראש ובראשונה תהליך של תגובות בלתי פוסקות לגירויים פנימיים וחיצוניים, שנקלטים על ידי מערכת החושים שלנו: הראייה, השמיעה, הריח, הטעם והמישוש. גם המחשבה היא תגובה לגירוי, והיא מותנית בדפוסים שנרשמו והתקבעו כתוצאה מאירועים שחווינו בעבר.
"אתם מתרגמים כל דבר, פיסי מנטלי ורוחני, למתח שרירי." (פ. מ. אלכסנדר)
דחפי התגובה לגירויים השונים הם עצומים ושולטים בנו ללא הרף ובעוצמה חזקה. הביטוי של דחפים אלו מופיעים בדרכי הפעולה, הדיבור והתנועה. כל עוד אנו נענים לדחפים אלו ומניחים להם להפעיל אותנו, יופיעו ליקויים הכוללים לא רק פעילות מכנית לא תקינה, כמו בעיות בעמוד השדרה (פריצות דיסק, בלט דיסק, צוואר תפוס ומכאן מיגרנות, בעיות נשימה ועוד), אלא גם ביטויים קוגניטיביים ומנטאליים לא תקינים, כמו תפיסה שגויה של המציאות וחשיבה המשפיעה לרעה על מצב רוחנו ומתבטאת בחרדה, דיכאון,
המנגנון של "הגירוי והתגובה לגירוי" נקרא 'השימוש בעצמי', והוא פועל אצל רוב בני האדם באופן אוטומטי ואינסטינקטיבי. פעילות זאת מתרחשת בנו מדי רגע והופכת להיות “היציבה הטבעית" שלנו. שנים של שימוש ב"יציבה טבעית" לא מודעת ומשובשת, מרחיקה אותנו יותר ויותר מהפעילות הטבעית - האמיתית והמולדת. שיטת אלכסנדר מלמדת את האדם להמיר את ה"שימוש" המורגל והלקוי הזה ב"שימוש" חדש המונחה על ידי חשיבה מודעת, שבוחרת לשגר כיוונים רצויים של דחפים בתוך הגוף - בזמן תנועה ובתוך תנוחה.
"אם רצונך לשפר את הקואורדינציה שלך, טוב תעשה אם תקדיש לכך זמן ומאמץ." (פ. מקדונלד)
נהוג לחשוב ששיטת אלכסנדר מלמדת את האדם "יציבה נכונה". לכן, כדאי להבין מהי אותה "יציבה". יציבה היא דבר דינמי המשתנה ללא הרף, בהתאם לשינויים ולקואורדינציה של הגוף באותו רגע, ומותאם למקום הימצאו ופעילותו של האדם באותו זמן. כיוון שהאדם מפעיל את עצמו באופן לא מודע, ומגיב באופן אינסטינקטיבי ומורגל, הוא מקבע במו ידיו את יציבתו, ויוצר בכך נוקשות סטטית. בעצם, ראוי היה שיהיה ערני וגמיש למצבים המשתנים. אדם העוסק בשיטת אלכסנדר מפתח בתוכו את היכולת להבחין בשינויי היציבה שלו בתוך המצבים המשתנים, ולגרום לתיאום מלא (קואורדינציה) בינו לבין עצמו ובינו לבין סביבתו.
"אינך יכול להשתנות ויחד עם זאת להישאר כשהיית." (פ.מקדונלד)
על מנת למצוא את הדבר הנכון, על האדם להיות מוכן לאבד את המוכר והידוע בכל הקשור להרגלי שיווי המשקל, התנועות, תנוחות הגוף ודפוסי החשיבה. כיוונים הם דחפים קטנים הפועלים בגוף ללא הרף, ומשפיעים על איכות התנועה ועל איכות הפעילות של האדם בכללותו - הן פיזית והן מנטלית.
בעידן המודרני שלנו, פועלים דחפים אלו מבחוץ פנימה, באופן מכווץ שמביא לדחיסות וצמצום הפעילות התקינה של מנגנוני הגוף (מערכת הדם, מערכת הנשימה, המערכת העצבית ועוד). הנחיית כיוונים מודעת מורה לדחפים אלו את הכיוון ההפוך, מבפנים החוצה, כלומר להתרחבות. היא מאפשרת רווחה ומחזירה למערכות הגוף את בריאותם ואת יציבותם.
מיכל דינר, מטפלת בשיטת אלכסנדר ב"מכבי טבעי", מבית "מכבי שירותי בריאות"