מהי כוס התה שלך?
חליטת ג'ינג'ר תזרז החלמה ממחלות החורף, הקמומיל המרגיע מסייע לעיכול והמרווה טובה לנזלת. כל הצמחים שיעזרו לכם לעבור את החורף במדריך תה מיוחד - חלק א'. חלטתם?
בעשור האחרון טרנד חליטות הצמחים פרץ אל חיינו ואפשר לנו ליהנות לא רק משלל טעמים חדשים ומפתיעים, אלא גם מסגולות בריאותיות הנלוות אליהם. "חליטה היא בעצם צורת הכנה של משקה, בה שופכים מים רתוחים על העלים, התפרחת ועל חלקים אחרים של צמחים או של אבקה המופקת מהצמח", מסבירה גילה אדלר, תזונאית קלינית, ספורט ומומחית ברפואה סינית. "לאחר הוספת המים, יש להמתין בין 5 ל-15 דקות כדי ליצור את תרכיז המשקה".
לדברי אדלר, כמעט לכל החליטות המוכרות לנו יש אי אילו סגולות בריאותיות. "כל צמח הוא בעצם צמח מרפא, מכיוון שלכל דבר מהצומח יש תכונות תרפיוטיות טבעיות", היא מסבירה. "מבחינה רפואית, לחליטה יש השפעה בריאותית פחותה על הגוף מאשר אכילתו, אך היא עדיין מסייעת לטיפול בבעיות שונות. לפעמים מומלץ לערבב בין סוגי חליטות שונים על מנת להגיע להשפעה המקסימלית".
"בחורף אנשים נוטים לצרוך משקאות חמים רבים, אך לפעמים הם שוכחים שגם למשקאות האלו יש ערכים תזונתיים שכדאי מאוד להיות מודעים אליהם", אומרת רקפת אריאלי, דיאטנית קלינית מהמרכז לרפואת ספורט הדסה אופטימל.
"לפעמים משקה חם מכיל בתוכו ערך קלורי השווה לארוחה קטנה. כמות הקלוריות של חליטות צמחים אינן גבוהות בדרך כלל, אך יש צורך להתייחס לנושא ההמתקה. כאשר מדובר באדם שאינו סובל מעודף משקל, אין שום מניעה להשתמש בכמות מדודה של סוכר – ככפית סוכר לכוס משקה. במקרה זה, כאשר האדם שותה כחמש כוסות של משקאות חמים בממוצע ליום, התוספת מסתכמת בחמישים קלוריות לסל היומי - דבר שאינו משמעותי. יחד עם זאת, אדם הנמצא במצב של עודף משקל, עדיף שישתמש בממתיקים מלאכותיים או בסוכרים (דוגמת סוכרלוז), אשר צריכתם
"מבחינה קלורית, אין הבדל משמעותי בין סוכר לבן, חום ודבש, אך לאחרון יש ערך תזונתי מוסף, מאחר והוא מכיל כמויות מסוימות של ויטמין C. בשנים האחרונות צצה ועולה כל הזמן הדילמה בין סוכר לבן וסוכר חום. התשובה לשאלה היא בטיב הסוכר החום. סוג זה אמור להיות מופק מכל קנה הסוכר ולכלול את הדבשה (מולאסה), שמכילה סיבים תזונתיים. בדרך כלל, כאשר רוכשים סוכר חום בסופר או אצל משווקי המזון הגדולים, מדובר בסוכר שעבר תהליך זיקוק אחר ופעמים רבות מקורו בסוכר לבן. לכן כדאי להקפיד ולרכוש את הסוכר החום בחנויות טבע".

"הרפואה הסינית רואה את הנענע, או בשם הסיני שלה 'בו-הה' כצמח חריף, בעל אנרגיה קרירה", מסביר דוד פרלה, מומחה לצמחי מרפא ורפואה סינית ואחראי על רפואה הסינית במחלקת העור ב"תל השומר". "חליטת הנענע טובה במיוחד לכאבי גרון ויש לה פעולה מרגיעה ומקררת כלפי הגוף. "הנענע מוכרת גם כצמח שמשכך סוגי בחילות שונים", מוסיפה אדלר. "החל מבחילות על רקע נסיעות וכלה בבחילות בוקר. הנענע מפיגה גם גזים, גיהוקים ולפעמים נמצאת בשימוש כמעוררת תאבון".

"הקינמון נחשב כצמח חריף וחם, המתאים לטיפול בהתקררויות ונזלות כרוניות, בעל אפקט מחמם כלפי הגוף", מסביר דוד פרלה. "חליטת הצמח טובה גם למערכת המין הנשית", מוסיפה אדלר. "היא מווסתת ומסייעת למהלכו התקין של המחזור החודשי. בנוסף ידוע הצמח כמוריד סוכר, ומומלץ במיוחד לחולי סוכרת. הוא הוכח מחקרית כמשפר את רמות האינסולין".

"חליטה מזרעי צמח הכוסברה מורידה רמות סוכר בדם ומשיבה את האיזון הגליקמי של הגוף", מפרטת איילת אביגדור, מטפלת בתזונה סינית במדיטף. "לאחר כל סעודה ובמיוחד כשמדובר בארוחות הכוללות דברי מתיקה רבים, מומלץ לשתות חליטה שמבוססת על הזרעים האלה. החליטה טובה גם לטיפול במקרים של דלקות פה. הכוסברה גם מפיגה גזים, מסייעת למערכת העיכול ואף משתנת". לדברי אדלר, הכוסברה מכילה ויטמין A המועיל לעור, ויש לה השפעות של טיהור מתכות ורעלים מן הגוף. ההמלצה שלה היא לשלב גרגירי קימל עם הכוסברה, שמספקים השפעה בריאותית דומה על מערכת העיכול.

"למרווה יש אפקט טוב בגיבוש וסילוק ליחה בשעת התקררות" טוען פרלה. "חליטתה טובה גם לטיפול בליחה על רקע של מחלות כרוניות".

"מבחינת הרפואה הסינית, לצמח יש אפקט של הזרמת האנרגיה והדם, ולפיכך, גם לחליטה שלו השפעה דומה", טוען פרלה. אדלר מציינת כי הכמון דומה בפעילותו לצמחי האניס והשומר ומסייע להקלה על התכווצויות בבטן. החילטה נמצאת בשימוש רפואי בעיקר באוכלוסיות של קשישים ופעוטות, במקרים של כאבי בטן ובעיות במערכת העיכול.
"חליטה של בבונג טובה נגד כאבי בטן ובעיות עיכול והיא מומלצת במיוחד אחרי האוכל וכן לאנשים שיש להם בעיות עצירות ובעיות פרקים", גורסת אדלר. "החליטה מסייעת אף במקרים של עור ושיער יבשים". פרלה מציין כי קמומיל מוכר כצמח מרגיע המצוין לטיפול בבעיות שינה וחרדות. למרות כל יתרונותיו, צריכת יתר של החליטה אינה רצויה, מאחר והצמח ידוע כמאיץ את פעילות כיס המרה ועלול לגרום לבעיות באזור זה.

"בחליטת עשב הלימון משתמשים בעיקר בשביל הטעם", מדגישה אדלר. "יחד עם זאת, מאמינים שיש לצמח השפעה מיטיבה על העיניים, העור ומערכת העצבים. עם זאת אין עבודות מחקריות שהוכיחו זאת".

אדלר טוענת כי חליטה של פירות יער יעילה ביותר כנגד פעילות בקטריאלית ודלקות בדרכי השתן. בנוסף, חליטות מסוג זה נמצאות בשימוש במניעת קרישת דם ובהפחתת לחץ דם. הן מוכרות כטובות לטיפול במחלות לב ומועילות לראיה. "האפקט הזה נגרם עקב החומר הפעיל הנמצא ברוב פרות היער הנקרא antho-cyanosidos", היא מנמקת.

"חליטת הג'ינג'ר מצוינת לטיפול במצבים של הצטננויות ובשאר מחלות החורף", מסביר פרלה. לדבריו, עקב העובדה שאנרגיית הצמח מוגדרת כחמה, חליטתו היא אידיאלית לשיפור חום הגוף ולהשבתו במקרים של מחלות קור. אדלר מוסיפה כי הג'ינג'ר מועיל מאוד למערכת העיכול וטוב לטיפול בתופעות כגון התכווצויות וכאבי בטן.
