מהי כוס התה שלך - חלק ב'
חליטת שוש טובה לטיפול באלרגיה ווירוסים. תרתיח של שן הארי יכול להרזות אתכם (או סתם להריץ אתכם לשירותים) ומה הקשר בין סרפד לערמונית? המדריך לחליטות החורף. הצמחים האקזוטים
לאחר שסקרנו את החליטות הפופולריות והמוכרות יותר בחלקה הראשון של הכתבה, הגענו החלק השני, העוסק בצמחים אקזוטיים יותר ופחות, שבדרך כלל לא ניתן למצוא בתפריטיהם של בתי הקפה הטרנדיים, אך יחד עם זאת הם מציעים ללוגם אותם שפע של תכונות מעניינות.
"שיח בר הגדל בארץ באזורי סלעים. לצמח ריח דומה למנטה מאחר שהוא מכיל בלוטות המפרישות שמן אתרי חריף", מסבירה מיכל לזרוביץ, נטורופתית ואירדיולוגית, מרצה ומנהלת מגמת נטורופתיה בקמפוס ברושים, אוניברסיטת ת"א. "ערביי הארץ מרבים להשתמש בו בתה. ברפואה העממית משתמשים בו לשיעול, הצטננות
"הלענה היא צמח מר מאד, המוכר כמטפל בבעיות מערכת העיכול ויעיל כנגד תולעים במעיים", מפרטת לזרוביץ'. "הצמח משמש לטיפול בבעיות עיכול, חומצה בקיבה, חוסר תיאבון, עצירות ואף לבעיית נפיחות לאחר האוכל. כמו כן, הוא עוזר בהסדרת המחזור החודשי. השימוש לצורך חליטה יהיה בכמות קטנה מאחר וטעמה מר. המינון המומלץ הוא כרבע כפית צמח בתוך כוס מים רותחים. תופעות לוואי אפשריות הן גירוי העור בשימוש מקומי, בשל שמן הנדיף הנמצא בצמח. אין לצרוך בשעת הריון או הנקה".

"הגבעולים והשורש של צמח זה משמשים להכנת תה מתקתק וטעים במיוחד", מעידה גילה אדלר, תזונאית קלינית וספורט. "הליקוריץ הוכח מחקרית כמסייע בטיפול בבעיות רפואיות רבות. בצורתו החלוטה הוא מוכר כמטפל בדלקות על רקע אלרגי, זאת על ידי הגברת פעילות הורמון הקורטיזון הטבעי בגוף. בנוסף, מדכא חיידק בשם 'הליקובקטר פילורי', המחולל כיב קיבה. טוב כנגד שפעת ווירוס אפשטיין בר הגורם לתשישות, מוריד כולסטרול, משפר זיכרון ומונע דיכאון".

"משמש כעשב מאכל ונטחן לשימוש בחליטה תה", מסבירה אדלר. "ייחודו בכך שהוא מגביר הפרשת מיצי המרה ומסייע לזרימה בדרכי העיכול. נמצא גם בשימוש לצורכי הרזיה. פועל כמשתן ולכן מסייע במקרים של בצקות או נטייה לאגירת נוזלים. חליטת שן הארי משפרת תפקודי כבד וממומלצת במקרים של דלקות כבד נגיפיות".
לדברי אדלר, מחקר קוריאני הראה יעילות של הצמח בהגנה על המוח מפני תהליכי דלקת, על ידי הפחתה משמעותית של החומרים TNF אלפא, וכן אינטרלוקין 1, חומרים אשר לוקחים חלק ביצירת התהליך הדלקתי.

לדברי אדלר, צמח ציפורן החתול הוכח מחקרית כמשפיע בצורה חיובית על המערכת החיסונית, זאת על ידי גידול תאי הלימפוציטים. חליטתו תורמת למלחמה בפרזיטים של מערכת העיכול, ומועילה במחלות דלקתיות של המעי. שן הארי מסייע במניעת בעיות בכלי הדם בשל יכולתו להקטין אגרגציה (התלכדות של טסיות דם הגורמת לקרישה וחסימת כלי דם). לידיעת המעשנים - החליטה מועילה גם לדרכי הנשימה.

"הסטיביה הוא צמח בעל עלים ירוקים מתקתקים שמקורו בדרום אמריקה", אומרת אדלר. "הוא מכיל חומר הנקרא stevioside. במחקרים מבוקרים הוא נמצא יעיל בהורדת רמות סוכר אצל חולי סוכרת. הוא מוכר גם כמוריד לחץ דם ומדכא תאבון. מצוין להמתקת תה או כתוסף לחליטות שונות".
"צמח הידוע בתכונותיו כמשתן וכמונע הגדלת בלוטת הערמונית בגברים". מספרת אדלר. "מחקרים הראו כי הוא מוריד רמות סוכר בדם בשל יכולתו להגביר הפרשת אינסולין מהלבלב. כמו כן, הוא מוריד חום ולכן יעיל למחלות החורף. השפעתו טובה גם על מערכת העיכול".
