אל תנסו את זה בבית

רוצים לבצע בדיקה אינטימית מבלי שאף אחד יידע את התוצאות? בבתי המרקחת יש ערכות להריון, דליפת מי שפיר, סמים ופטריית קנדידה. מומחים מבהירים: בחלק מהמקרים מומלץ ללכת לרופא

שלומית סאם | 10/2/2008 17:41 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הצורך שלנו בטיפול רפואי דיסקרטי והרצון לפתור בעיות רפואיות ללא הליכה לרופא, הביאו בשנים האחרונות לשיווקן של בדיקות רפואיות "ביתיות". בדיקות אלה מאפשרות לקבל בדיסקרטיות, בין כותלי הבית, אינדיקציה לגבי המצב הבריאותי. בעבר הבדיקות הסתכמו בעיקר בערכות לגילוי הריון או ביוץ, אך כיום ניתן לרכוש כמעט בכל בית מרקחת, לצד השמפו ומשחת השיניים, גם ערכה לגילוי הורמון גיל המעבר ובדיקות לגילוי סמים בשתן, דם בצואה, פטריית קנדידה, דליפת מי שפיר ועוד.

- לטבלה המסכמת נתונים על כל הבדיקות הביתיות

לכאורה, הבדיקות חוסכות לנו את הביקור אצל הרופא ומאפשרות לנו לבצע את הבדיקה באופן פרטי ואינטימי ולקבל מיד את התוצאה. אולם מסתבר שלא בכל המקרים הכול באמת פשוט כל-כך. האם הבדיקות אכן נותנות לנו אינדיקציה על קיומם של מחלה או של שינוי בריאותי? ואם כן, מהי מידת האמינות שלהן?

פרופ' מיכאל מאייר, מנהל מערך המעבדות בבית החולים הדסה בירושלים, סבור כי לחלק מן הבדיקות יש בהחלט מהימנות ואמינות גבוהים, אך בכל זאת כדאי לקחת את התוצאות בעירבון מוגבל. "יש כמה גורמים שצריך להביא בחשבון כאשר מבצעים בדיקות רפואיות בבית", מסביר מאייר. "יש להביא בחשבון את טיב המכשיר, את אמינותו, את המיומנות של מבצע הבדיקה. בערכות הפשוטות יותר - כמו בדיקה לגילוי הריון או ביוץ, שסיכויי הניבוי שלהן טובים מאוד - אין כל-כך בעיה. בבדיקות אלה יש לזכור בעיקר את עניין התוקף, שעלול להשפיע על התוצאה.

"בבדיקות הרציניות יותר-כמו בדיקה לגילוי רמת סוכר, לחץ הדם או רמת קרישת הדם-מדובר במכשירים שלא עוברים תהליכי בקרה יסודיים כמו במעבדות המקצועיות, ולכן לא תמיד אפשר לדעת בוודאות אם התוצאות מדויקות. בכל מקרה, מומלץ תמיד לקבל אשרור ממעבדה מקצועית".לדוגמה, אם חולה סוכרת מבצע בדיקה ומקבל ערכים תקינים, אסור לו להיות שאנן, כי יכול להיות שהמכשיר טועה. "אם הערכים חריגים, רוב הסיכויים שהמכשיר יעלה על זה. השאלה היא אם אנחנו רוצים להגיע למצב של ערכים חריגים", אומר פרופ' מאייר.

יצרני הבדיקות, לעומת זאת, מצדדים כמובן בערכות וטוענים כי הן לא נועדו לפתור מחלות, אלא לעקוב אחרי התפתחות המחלות תוך שיתוף פעולה עם גורמים רפואיים מוסמכים יותר. אילן שקד, מנהל שיווק וסחר ברשת סופר-פארם, מציין כי תחום הרפואה הביתית גדל בשנים האחרונות בהתמדה. לדבריו, הערכה הנמכרת ביותר ברשת היא ערכה לבדיקת הריון, ואחריה בדיקות ביוץ ושאר הבדיקות.
בדיקת הריון

בדיקה המגלה את הימצאותו של הורמון ה-HCG בשתן. לדברי ד"ר רובי אמסטר, מנהל מרכז בריאות האישה של שירותי בריאות כללית בתל-אביב, כל הבדיקות הנמכרות כיום בשוק עומדות בסטנדרטים גבוהים ומומלצות לשימוש. רמת הניבוי היא כמעט 100% ותלויה

בעיתוי הבדיקה. אמסטר ממליץ לבצע את הבדיקה יום או יומיים לאחר האיחור בווסת, ולזכור כי הבדיקה נותנת אינדיקציה רק להימצאותו של הריון ולא לתקינותו.

המחיר: בדיקה בודדת עולה 24.99-34.99 שקל . מארז זוגי עולה 39.99-49.99 שקל .

בדיקת ביוץ

בדיקה המגלה את רמת ההורמון LH בשתן (LH הוא ההורמון הגורם לביוץ). לבדיקה זו, טוען אמסטר, יש רמת רגישות ודיוק גבוהים, אך הבעיה היא שלא כל הנשים יודעות במדויק מתי חל הביוץ שלהן. לפיכך הבדיקה אינה מומלצת לנשים שמחזור הווסת שלהן אינו סדיר. "באופן כללי הביוץ מתרחש כ-14 יום לפני הדימום הווסתי", מסביר אמסטר. "לכן במחזור המופיע בכל 28 יום הביוץ יתרחש סביב היום ה-14, ובמחזור המופיע בכל 30 יום הוא יתרחש סביב היום ה-16".

המחיר: 100-140 שקל.

זיהוי דליפת מי שפיר

בדיקה המזהה את רמת ה-PH בנוזל שדלף מן הנרתיק, וכך מבחינה בין דליפת שתן ובין דליפת מי שפיר. "כשהעובר נמצא נמוך ולוחץ על השלפוחית, זה עלול לגרום לדליפת שתן", מסביר ד"ר אמסטר.
פרופ' עמי פישמן, מנהל מחלקת נשים בבית החולים מאיר, לא ממליץ לעשות ניסויים מסוג זה בבית. לדעתו, האמינות של בדיקה זו אינה חד-משמעית, ואם קיים חשד כלשהו לירידת מים מומלץ להגיע לבית החולים - בייחוד אם מדובר בלידה ראשונה.

המחיר: 69.90 שקל לערכה הכוללת 3 בדיקות.

גילוי הורמון גיל המעבר

בדיקה המזהה את הימצאותו של הורמון ה-FSH בדגימת שתן. אם ההורמון קיים ברמות גבוהות, רוב הסיכויים שהאישה נמצאת בגיל המעבר. ד"ר נחמן אקשטיין, מנהל המרכז לרפואת גיל המעבר בבית החולים איכילוב ורופא נשים בכיר, סבור כי הבדיקה אינה אמינה. לטענתו, רמת ה-FSH גבוהה אצל האישה גם בגיל המעבר וגם ביום הביוץ. לכן, אם אישה לא קיבלה וסת כמה חודשים וביצעה את הבדיקה בדיוק ביום הביוץ, הבדיקה עלולה לקבוע שהיא נמצאת בגיל המעבר. מבחינה רפואית, אישה שלא קיבלה וסת 3 חודשים אינה בגיל המעבר - רק תקופה של שנה בלי וסת מעידה על כניסה לגיל המעבר. ד"ר אקשטיין מוסיף, כי גיל המעבר מתאפיין בסימפטומים מסוימים, כמו גלי חום, הזעות לילה, נדודי שינה ועצבנות. לכן, אם אישה לא קיבלה וסת כמה חודשים ובמקביל חשה את הסימפטומים האלה, מומלץ לה להיבדק אצל רופא - ולא לבצע בדיקות מסוג זה בבית.

המחיר: 45 שקל לערכה.

זיהוי פטריית הקנדידה

ד"ר אקשטיין טוען כי פטריית הקנדידה נמצאת בנרתיק אצל יותר מ-70% מן הנשים, ובדרך כלל היא "חיה בשלום" עם שאר החיידקים. כאשר יש הפרעה באיזון ביניהם, היא מתפרצת. הסימפטומים הם הפרשות ותסמינים כמו גרד ועקצוצים. היות שהפטרייה קיימת אצל רוב הנשים, טוען ד"ר אקשטיין, הסיכוי לתשובה חיובית הוא גבוה, גם אם אין צורך בטיפול רפואי. אם מופיעים הסימפטומים ממילא יש צורך בטיפול, כך שהבדיקה מיותרת. לטענת חברת ארומה לייף, המשווקת את ערכת "קנדידה טסט", מחקרים קליניים שהתבצעו בבית החולים וולפסון ובבית חולים נוסף בפילדלפיה הראו כי הבדיקה יעילה בלמעלה מ-90% מהמקרים.

המחיר: 44.90 שקל .

גילוי רמת הסוכר

אין ספק כי המכשירים לגילוי רמת הסוכר בדם חוללו מהפכה בטיפול בחולי הסוכרת: בעבר החולים היו צריכים להגיע לקופת החולים כדי לבצע את הבדיקה ורק כעבור כמה ימים קיבלו את התשובה, ואילו כיום הם יכולים לבצע בביתם כמה בדיקות שהם רוצים ולקבל תשובה תוך שניות ספורות. ד"ר חוליו ויינשטיין, מנהל היחידה לסוכרת בבית החולים וולפסון ונשיא האגודה הישראלית לסוכרת, טוען כי כיום רוב המכשירים הם באיכות גבוהה ונמצאים בפיקוח של משרד הבריאות בשיתוף האגודה הישראלית לסוכרת. לדעתו, ההבדלים בין המכשירים הם זניחים. מה שחשוב הוא לדעת בדיוק איך לתפעל את המכשיר ומתי לבצע את הבדיקה, ולא לשכוח שרמת הסוכר משתנה כל הזמן ותלויה במצבים כמו מתח, פעילות גופנית, תזונה וכדומה.

המחיר: 150-400­שקל .

גילוי דם בצואה

דם בצואה יכול לנבוע מכמה סיבות,שהחמורה בהן היא סרטן המעי הגס. ד"ר אהוד מלצר, מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה במרכז הרפואי קפלן ברחובות, סבור כי לבדיקות מן הסוג הזה יש ערך מסוים של ניבוי, והן דומות בדיוק לבדיקות שנעשות בקופות החולים. עם זאת, לדעתו אלה הן "בדיקות פשרה", שכן רק בדיקת הקולונוסקופיה תוכל לומר בוודאות אם קיימים במעי גידול סרטני או פוליפים. לפיכך, הבדיקות הביתיות הן "הרע במיעוטו". מלצר ממליץ לבצע החל מגיל 50 בדיקת קולונוסקופיה - כל בדיקה כזו נותנת "תעודת ביטוח" למשך 10 השנים שאחריה.

מחיר ערכת הבדיקה: 40 שקל.

גילוי סמים בשתן

ערכה המזהה בשתן קיום של סמים שונים - מריחואנה, מורפין, הרואין, ואליום, קוקאין ואקסטזי. היא מיועדת בעיקר להורים שחושדים כי ילדיהם צורכים סמים ומעוניינים בשקט נפשי. עו"ד איתן גורני, סמנכ"ל הרשות למלחמה בסמים, סבור כי הערכות הביתיות מראות הסתברות גבוהה לקיומם של סמים בשתן, אך הן לא מספיק מהימנות כדי לשמש כראיה בבית משפט.

המחיר: 119 שקל .

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים