זה לא בלאדי מרי בלי סלרי
כשלועסים אותו שורפים יותר קלוריות ממה שהוא שווה. בנוסף, הוא מוריד את לחץ הדם ומחסל את הגזים בבטן. הסלרי אפילו ישדרג לכם את התשוקה המינית. עכשיו הוא באסטה לה באסטה
אבל אם אתם רוצים לאכול ובאותו הרגע ממש לשרוף את הקלוריות של מה שנכנס לפה – זה בדיוק הירק בשבילכם. ולא רק: הוא יחסל לכם את הגזים, יפחית את לחץ הדם ואפילו ישדרג את הסקס (בסיוע כוס של בלאדי מרי מהצד). הנה כמה דברים שכדאי לדעת על סלרי.
על הסלרי נהוג להגיד שהוא הדיל הכי שווה מבחינה קלורית, מפני שהליך הלעיסה של הגבעולים המעוצים שלו שורף יותר אנרגיה מאשר הקלוריות שהוא מכיל. אבל זה לא בהכרח נכון, בין

הסלרי גדל בתור צמח בר והסברות המקובלות קובעות שמקורו באגן הים התיכון. בעבר הוא בכלל לא נחשב כירק מאכל, אלא כתרופה. האזכור הרפואי הראשון שלו הופיע באודיסאה, שנכתבה על ידי המשורר הדגול הומרוס במאה ה-9 לפני הספירה. היוונים השתמשו בו לקישוט האתלטים המפורסמים שלהם, והרומאים בזקו אותו (מן הסתם את הגרעינים, אבל אולי גם עלים מיובשים) בתור תיבול על מעדנים. רק מימי הביניים החלו להתייחס אליו כמאכל של ממש, ושיא הפופולריות שלו נצברה באירופה במאה ה-18. כיום שולטים בשוק שני זנים מהירוק הזה (השייך למשפחת הסוככיים) - סלרי שורש וסלרי עלים. אגב, אפשר לאכול את כל החלקים: העלים, הגבעול, השורש, ואפילו הגרעינים.

מספיק להגות את השם כרפס כדי להכיר בעובדה שמגניבות גדולה לא תצא מזה. ואכן, מעמדו של הסלרי נמצא אי שם בין סבתאיות מרק העוף לספוגיות סלט הוולדורף. חלק מהטבחים האיטלקים, אגב, משתמשים בגבעולים שלו כחומר בסיס, בדומה לבצל, בדרך להשגת התבשיל המלא.

הסלרי מכיל כמות מרשימה של אשלגן (256 מ"ג ל-100 גרם), וגם סידן, ברזל, נתרן וכמות זעומה של ויטמין C", מסבירה גילה אדלר, תזונאית קלינית וספורט ומטפלת ברפואה סינית. "תכולת האשלגן הגבוהה וכמות הנתרן הנמוכה הן שילוב שמסביר חלקית מדוע בספרות המדעית נמצא שאכילת הירק מסייעת להורדת לחץ דם. את שאר ההסבר תולים המדענים ברכיב ייחודי בסלרי הנקרא -n-Butyl Phthalide-3, שהראה גם נטייה לסייע בהורדת כולסטרול.
לסלרי גם תכונות שטובות לעיכול: "בזכות המינרלים שבו, הוא מפחית תופעות של גזים ונפיחות בבטן, מעלה את רמת הפרשות השתן ומפחית בצקות. בנוסף, מייחסים לו הגנה מפני סרטן קיבה והמעי הגס במערכת העיכול, והורדת סוכר אצל חולי סוכרת", מוסיפה אדלר.
לדבריה, ברפואה העממית רווחה הסברה כי הסלרי גורם להפרשת חומר בזיעת הגבר, שמגביר את התשוקה אצל נשים. "רק בשנים האחרונות איתר המחקר הרפואי את הרכיב הזה, שנקרא Phtalide Coumarin, ועוזר באופן כללי להרגעת מערכת העצבים", היא מספרת.
"ביהדות מוזכר הסלרי כמרגיע כעסים וטוב גם לעיניים", מסביר אברהם פלד, מומחה לרפואה סינית ותזונה טבעית. "ניתן למצוא הקבלה לכך גם ברפואה הסינית, בה הצבע הירוק משויך לאלמנט העץ מתוך חמשת האלמנטים. חוסר איזון באלמנט זה פוגע בכבד, ועלול להתבטא בבעיות שציינתי".

"לפי הרפואה העממית, נהוג לכתוש סלרי ולהניח אותו על בלוטות נפוחות", טוען פלד. "כדי לחזק את הכליות ממליצים להרבות בשתיית מיץ המורכב ממנו. זה יגרום גם להפחתת התיאבון.

"בשל השפעתו על מערכת העיכול, שתיית תה מחליטת סלרי עשויה לגרום לתופעות בעייתיות בעיקר בקרב אנשים הנוטלים תרופות או נשים בהריון. לאלו מומלץ להתייעץ ברופא", מדגיש פלד.
חמוציות
כרוב
תות שדה
מנגולד
גויאבה
ברוקולי
קיווי
כוסברה
אבוקדו
תפוז
זנגביל
דלעת
ארטישוק ירושלמי
אפרסמון
פטרוזיליה
צנון
תאנה
אספרגוס
פסיפלורה