משרד הבריאות נגד פרסומי תוספי המזון
משרד הבריאות יאסור על חברות לפרסם בצורה מטעה על סגולות של תוספי מזון • הסיבה: אין הוכחה מדעית לכך שהם מחזקים את מע' החיסון, או עוזרים נגד סרטן, מחלת הנשיקה ומחלות החורף
בישיבתה האחרונה של הוועדה לבדיקת הטעיית הציבור בפרסום מזון, שנערכה לפני כשבועיים, הוחלט להורות למשווקים על האיסור החדש, ולשקול לשלב ארגוני צרכנים באיתור פרסומים מטעים מסוג זה.
הוועדה החליטה לפנות למשווקת תוסף התזונה הפופולרי "סמבוכל" הנמכר כמסייע בטיפול במחלות עונתיות קלות, ולדרוש להפסיק את שיווק הגרסה לילדים. "לפי הנחיות משרד הבריאות ואיגוד רופאי הילדים אין לייעד תוספי תזונה לילדים, מלבד אלה שקיים לגביהם קונצנזוס רפואי כמו ברזל וויטמין די", קבעו בוועדה.
בנוסף הוחלט לזמן לדיון את נציגי משווקי התוסף "סמבוכל" ולדרוש מהם שיציגו הוכחות לנטען בפרסומי המוצר כי הוא מחזק את המערכת החיסונית. משווקת "סמבוכל", חברת אייצ'.בי.איי, מסרה בתגובה: "סמבוכל נחקר במחקרים קליניים ומשווק ב-25 מדינות, לרבות ארה"ב, כולל המוצר המיועד לילדים. למרות הכל נציג את עמדתנו, ומרגע שתתקבל החלטה נעמוד בדרישות".
הוועדה החליטה לפנות גם למשווקי הדבש הרפואי "לייף מל" ותוסף תזונה "מונו קיס" הנמכר כטיפול במחלת הנשיקה, בדרישה לחדול מפרסומים שהוועדה קבעה כי הם מטעים. הכוונה לפרסום באנגלית המייחס ל"לייף מל" תכונות הקשורות לטיפול בסרטן, לרבות עלייה בספירות הדם, ולפרסום המייחס ל"מונו קיס" פתרון למחלת הנשיקה וחיזוק המערכת החיסונית.
כמו כן, הוחלט לפנות למשווקי תוסף התזונה "קור ולול", הנמכר כטיפול טבעי להפרעות קשב וריכוז. "טענה זו עומדת בסתירה לתקנות איסור ייחוס סגולות ריפוי לתוסף תזונה, ומעודדת החלפת טיפול רפואי במוצר שיעילותו לא הוכחה". אריק פחימה, מנכ"ל מעבדות "צוף גלובוס" המשווקת את "לייף מל" מסר כי "מדובר במוצר שעבר ניסוי קליני בבית חולים. תוסף התזונה נבדק מדעית במשך שנתיים, אך לאחר הצגת הממצאים נפעל בהתאם להנחיות משרד הבריאות".
מחברת "אנדרסון", משווקת "מונו קיס" ו"קור ולול", נמסר כי "החברה לא רושמת תוויות רפואיות על אריזות המוצרים. צמחי המרפא ב'מונו קיס' ידועים בעולם המחקר כמסייעים לחיזוק מערכת החיסון ויכולים לפתור את מחלת הנשיקה,
גורמים בענף תוספי התזונה טענו כי משרד הבריאות מפעיל את התקנות רק כלפי יצרני תוספי התזונה הקטנים, ולא מתמודד עם יצרנים גדולים, עימם הוא חושש להתעמת. "המשרד נטפל בעיקר ליצרנים הקטנים", אומר גורם בענף. במשרד דוחים את הטענות. "אין לוועדה שום מידע לגבי גודל החברה הקשורה למוצר כלשהו, ואין זה מהווה שיקול בטיפול הועדה בפניה", נמסר ממשרד הבריאות.