רץ לטיפול נמרץ
מרוב התלהבות מהאתגר, מתאמני הטריאתלון עלולים להפריז במינון ולהפצע קשות • איך להגיע בחתיכה אחת לתחרות "איש הברזל" (או לפחות למרתון ירושלים)
במשך שנתיים אחר כך המשיכה סוזי להתאמן במרץ לקראת תחרויות הטריאתלון הבאות, אבל אז התחילו הבעיות. "מכיוון שרצתי ריצה ממושכת ללא הדרכה, נוצר לחץ על הגב שלי, שהוביל לפריצת דיסק. הייתי מוכרחה להפסיק לרוץ ולנוח מכל פעילות, בקושי הלכתי. רק אחרי שנה של אינספור טיפולים, זריקות וכדורים נגד כאבים הצלחתי לחזור להתאמן, קודם בשחייה ורק אחר כך שוב בריצה וברכיבה".
התופעה של מתאמני טריאתלון להוטים שסובלים מפציעות בגלל אימון לא נכון, מקיפה כמעט את כל מי שעולה למסלול המאתגר. "אני לא מכיר אדם אחד שמתאמן לטריאתלון ולא נפצע תוך כדי אימון", אומר אודי ויטמן, מאמן כושר ובעל מרכז Reset. " לרוב האנשים אין מושג למה הם נכנסים. הם אומרים:'מה הבעיה, כל אחד יכול לרוץ, לשחות ולרכוב על אופניים, אז ברור שגם אני יכול'".
הטריאתלון הוא ללא ספק ענף ספורט רב קסם, שלמרות רמת הקושי הגבוהה שהוא מציב, יכול להיות אטרקטיבי לרבים. הספורט אשר במשך שנים היה נחלתם של משוגעים לדבר בלבד, הופך בשנים האחרונות פופולרי יותר ויותר. כ-12 תחרויות טריאתלון ודואתלון שנתיות נערכות בישראל, ובאיגוד הטריאתלון הישראלי רשומים כ-2,500 חברים.
"אנשים עובדים טוב יותר כשניצבת לפניהם מטרה", מסביר רן שילון, מאמן טריאתלון בכיר בחברת אנדיור. "המטרה היא חיצונית, אי אפשר להתקשר לבטל את התחרות שמתאמנים לקראתה כי לא הספקת או לא מסתדר לך, וזה מקל מאוד את התכנון ואת המחויבות לתהליך. יתרה מזו, אנשי עסקים רבים מתחברים דווקא לספורט הזה, משום שהוא מדבר בשפה שלהם-תכנון תוכניות, הצבת מטרות, עמידה ביעדים. הטריאתלון גם מאפשר להצטייד בלא מעט סמלי סטטוס כמו אופניים חדשים, נעלי ריצה אופנתיות ואביזרים אחרים, וגם לנסוע לתחרויות יוקרתיות בעולם".
מפתיעה במיוחד העובדה שיותר ממחצית המתאמנים הם דווקא אנשים שעברו את גיל 40, וחלקם מעולם לא עשו ספורט, וכעת הם מתמודדים בתחרויות ברמת קושי גבוהה במיוחד. ניצן ברזילי, יזם נדל"ן בן 47 שמעולם לא התאמן, עבר לפני כשלוש שנים צנתור, ובעקבותיו החליט שהוא צריך לשנות מהותית את אורח חייו, ולהפחית 20 קילוגרם ממשקלו. "הטריאתלון פשוט התאים לי כמו כפפה ליד", הוא אומר. "יש אנשים שנוטים לקיצוניות, ואני נמנה עמם. הגדולה בספורט הזה היא שאתה מציב לך מטרה ומסתער עליה. זה מתאים מאוד לאופי שלי. בטריאתלון אתה רואה אנשים שמגיעים
אבל דווקא הלהיטות היא שהובילה את ברזילי לפציעות. "לא תמיד עשיתי מה שהמדריך אמר לי לעשות, ולא תמיד עשיתי מתיחות לפני אימון, כי הייתי להוט כל כך להגיע לאימון עצמו. ואז התחילו לי בעיות בגב ובשריר האחורי של הרגל, עקב עומס והיעדר מתיחות".
גם שמואל פרנקל, איש צבא לשעבר בן 46, לא ממש הקשיב למאמן האישי, כי רצה לנסות להגיע להישגים מהר יותר, ושילם על כך מחיר כבד. "המאמן היה נותן לי תוכנית אימונים, אבל אני תמיד הייתי עושה מעבר", הוא מספר. "אם הוא היה מורה לי לרוץ עשרה קילומטרים, למשל, הייתי רץ את זה פעמיים ביום, ואם הוא היה אומר לי לשחות חצי שעה, הייתי שוחה שעה וחצי. עשיתי את זה כי הרגשתי טוב, הייתי פשוט באופוריה. כשאתה מצליח לעמוד באימונים אינטנסיביים וקשים, אתה רוצה לעשות עוד ועוד, ואז מתחילות הצרות".
"הצרות" שפרנקל מדבר עליהן הן בעיקר פציעות שנגרמות מעומס יתר, בדרך כלל בגפיים התחתונות. "בכל יום שאני בקליניקה מגיע אליי מטופל אחד או שניים שעוסק בטריאתלון", אומר ד"ר דוד מורגנשטרן, רופא בכיר במחלקה האורתופדית בבית החולים מאיר. "הפציעות הללו נגרמות בדרך כלל מהכנה לא נכונה או מהירה מדי לקראת האימונים. אנשים מוותרים על גמישות ועל תרגילי כוח מפאת חוסר זמן, ואז מערכת השלד לא מצליחה לעמוד בעומסים. מי שסופגים את זה הם המבנים הסטטיים-הסחוס והעצמות. יתרה מזו, גם הגיל של המשתתפים עלה, ויש הרבה מאוד בני 40 ומעלה שמתחילים להתאמן לטריאתלון אחרי שנים שבהן לא עסקו כלל בספורט. בגילים הללו הרקמות מאבדות מהגמישות ומתכולת המים שלהן, ועקב כך יש המון מקרים של קרעים במיניסקוס".
סוזי , שמואל וניצן ממשיכים בכל זאת להתאמן לקראת תחרויות הטריאתלון הבאות. סוזי, שהשתתפה בינתיים בכ-50 תחרויות טריאתלון, מתכוונת להתחרות באוגוסט בחצי תחרות האקסטרים "איש ברזל" בבלגיה, וגם שמואל וניצן זוממים לשבור מחדש את השיאים של עצמם. מה שכן, גם הם הבינו שכדי להתמיד צריך ללמוד להתאמן בצורה מקצועית.
"צריך לעבוד עם מאמן מקצועי ולהיצמד לתוכנית שלו", אומר ויטמן. "חייבים להביא בחשבון עבודה בחדר כושר, עבודה על קואורדינציה ועל שיווי משקל, וכמובן שינוי תזונתי אצל דיאטן קליני מומחה לספורט, שגם ימליץ על תוספי תזונה בהתאם לתוכנית האימונים. במאמצים כאלה חייבים להחזיר לגוף את מה שמפרקים".