חשיפת מעריב: אסור להרתיח את הבקבוקים
אחרי ההמלצה להחליף בקבוקים לתינוקות כל שנה, משרד הבריאות מקשיח את עמדתו: הרתחת מים בבקבוקי הפלסטיק או מזיגת כל נוזל חם אחר לתוכם אסורה בהחלט • הסיבה: החום גורם לדליפה גדולה של החומר ביספינול איי - כימיקל שעלול לסכן את הילדים • בקנדה כבר הורו על הסרת כל בקבוקי הביספינול מהמדפים
- רקע: על סכנות הבוספינול
מספר ניסויים שנערכו בעבר הוכיחו כי נוזל חם גורם לביספינול לזלוג בכמות הגדולה עד פי 55 מבקבוקים עם מים בטמפרטורת החדר. במקום הרתחה בבקבוק, כך ממליץ משרד הבריאות, יש להרתיח את המים בכלי אחר, לחכות שיצטננו ואז למזוג אותם לבקבוק של התינוק.
הנחייה זו מצטרפת להוראה ישנה יותר בענייני הביספינול. בעקבות מחקר שפורסם ב-2005, הורה משרד הבריאות להורים להחליף את בקבוקי הפלסטיק לתינוקות פעם בשנה, או לעיתים קרובות יותר במידה והם בלויים ושרוטים, מחשש לזליגה של החומר.
ההנחייה החדשה של משרד הבריאות בענייני הרתחת מים היא התגובה הישראלית הראשונה לסערה המתחוללת בימים אלה בארצות-הברית ובקנדה, שבמרכזה ניצב הביספינול איי. אנשי מדע ורפואה חלוקים כבר יותר מעשור בשאלה האם הכימיקל מסוכן לבני אדם.
התפנית הגדולה בוויכוח התחוללה בשבוע שעבר, כשמומחי התוכנית הלאומית האמריקנית לרעלים פרסמו דוח ביניים על השפעותיו של הביספינול, והיו לזרוע הממשלתית הראשונה שמקבלת את הטענה שהוא עלול להיות מסוכן לתינוקות וילדים: "יש חשש מסוים להשלכות עצביות והתנהגותיות
בין לילה הפכו עיקרי הדוח לכותרת ראשית בכל רשתות הטלוויזיה והעיתונים הגדולים באמריקה. את הפצצה הבאה הטילה ממשלת קנדה, שהודיעה כי המוצרים המכילים את החומר השנוי במחלוקת יורדו מהמדפים. "נקטנו צעדים מיידיים כנגד ביספינול איי מפני שאנחנו מאמינים שזו האחריות שלנו לוודא שילדי קנדה לא נחשפים לכימיקל שיש בו סכנה פוטנציאלית", הסביר טוני קלמנט, שר הבריאות הקנדי.
בינתיים, בעוד רשויות הבריאות שוקלות את צעדיהן, תעשיית הפלסטיק החלה לתכנן את מתקפת הנגד וכבר מצטיידת במיטב המומחים והמשפטנים. עכשיו כל העיניים נשואות אל ה-FDA, רשות המזון והתרופות הלאומית האמריקנית, בציפייה לראות האם תאמץ את ההצהרה שיצאה מזרוע המחקר שהיא עצמה מינתה.
בחסות האווירה הציבורית הכריזה רשת המרכולים "וולמארט", שבימים כתיקונם לא נחשבת שם נרדף לבריאות, על הורדה מהמדפים של כל המוצרים המכילים ביספינול. גם חברת "נלגן", יצרנית בקבוקי הפלסטיק הפופולריים, הודיעה שהיא משעה את ייצור הבקבוקים הבעייתיים.
בקהילה המדעית בישראל נשמעו השבוע קולות הקוראים למשרד הבריאות לנקוט במדיניות עצמאית ואמיצה יותר, ולא להמתין עד שה-FDA יאמר את דברו עם פרסום הדוח הסופי בקיץ. "אני מאוד מזדהה עם הגישה של הקנדים, שאומרת 'כשיש ספק, אין ספק'. אין טעם להתמזמז עם העניין", קורא ד"ר שי פינטו, לשעבר היועץ לענייני רפואה של נציבות הדורות הבאים והיום ראש מכון הבריאות במכללה למינהל.
"בואו נעצור את השימוש בביספינול. אם יתברר שהחומר בטוח, תמיד אפשר להחזיר אותו. אני לא מבין את התפיסה שאומרת שאפשר להשתמש בחומרים חשודים עד שיוכח שהם מסוכנים. ברור שכמעט בלתי אפשרי לספק הוכחה כזו בשל העובדה שאי אפשר לערוך ניסויים בביספינול על בני אדם".
אבל גם קולות אחרים נשמעים בקרב המדענים בישראל. "בהערכה החדשה של האמריקנים יש תחום רחב של אי ודאות", אומר פרופ' יונה אמיתי, מומחה ברפואת ילדים, טוקסיקולוגיה ובריאות הציבור. פרופ' אמיתי ניהל עד לאחרונה את המחלקה לאם, לילד ולמתבגר במשרד הבריאות והיה אחראי על המלצות המשרד ביחס לביספינול.
"אני בהחלט רואה מגמה של החמרה", טוען פרופ' אמיתי בהתייחסו לדוח הביניים האמריקני, "אבל אני חושב שכשקובעים מדיניות לאומית בנושא כזה אסור להיחפז ולקבוע מסקנות מטיוטות. צריך לזכור שמעורבים כאן שיקולים מדעיים, פרקטיים וגם פוליטיים".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "בימים הקרובים המשרד יקדם את ההנחייה לצנן את המים לפני שמוזגים אותם לבקבוקי הפלסטיק של התינוקות. במקביל, צוות בדיקה מיוחד יעקב אחרי ההתפתחויות במחקר הביספינול ועמדתן של רשויות הבריאות בעולם ביחס לסוגיה".