שלשול, עמוד דום!
קפה שחור עם טיפות לימון וכמה שפחות סוכר. תרופות סבתא נגד פעילות מעיים נמרצת
"השפעת הקפאין במינונים סבירים על עצירת שלשולים מוכרת, אך תפקידו של הלימון עוד לא ברור", אומר ד"ר ריאד מג'דלה, סגן מנהל המחלקה לרפואה דחופה בבית החולים בילינסון. מצד שני, הוא מדגיש, תוספת סוכר או חלב לקפה עלולה בהקשר כזה להיות מזיקה.
"סוכר מכיל לקטולוז, רכיב שמעודד שלשולים, ולכן סוכר מומלץ דווקא לאנשים שסובלים מעצירות. גם חלב מכיל לקטולוז, לכן למניעת שלשולים יש להשתמש בקפה שחור נקי". לפי ההנחיות של המכון הלאומי לבריאות בארה"ב, השימוש בקפה שחור או תה שחור לטיפול בשלשולים הוא "שימוש המתבסס על מסורת, ויעילות הטיפול עוד לא הוכחה ברוב המקרים מבחינה מדעית. כשמדובר בשלשול קשה, זהו מצב רפואי בו נדרשת גם הערכת איש מקצוע ממערכת הבריאות".
ברקע נשמעות שלל המלצות
סבתא נוספות לעצירת שלשולים, כמו אכילת קרקרים, לחם קלוי (טוסט), תפוחי אדמה מבושלים (אפילו בצורת פירה), בננות , אורז, וכמובן שתייה מרובה, כדי למנוע מצב מסוכן של התייבשות. "לאנשים עם שלשולים מומלץ גם להימנע ממוצרי חלב, בשר, וכן מפירות ומירקות, שמכילים סוכרים ועשויים לעודד את התופעה", אומר ד"ר מג'דלה.
בכל מקרה, אין לשתות כמות גדולה מדי של קפה שחור, שעלולה להוביל להרעלת קפאין, מצב שידוע דווקא כמעודד שלשולים. כוס אספרסו כפול מכילה כ-100 מ"ג קפאין, ומספיקה בהחלט. צריכה של למעלה מ-250 מ"ג קפאין ליום כבר עלולה לגרום לסימנים ראשונים של הרעלה.