חשד: צ'מפיקס עלולה לגרום תאונות דרכים
מינהל התרופות האמריקני בודק דיווחים לפיהם השימוש בתרופה לגמילה מעישון גורם לסכנת נפילות ומעורבות בתאונות דרכים
צ'מפיקס, המיוצרת על ידי חברת פייזר היא התרופה הראשונה שפותחה בעולם לצורך גמילה מעישון, ומתחרה בתרופה לגמילה "זייבן" של היצרנית "גלקסו-סמית-קליין". בישראל משתמשים בה כבר אלפי מעשנים המבקשים להיגמל, מאז החל שיווק התרופה בארץ לפני כשנה.
הסוכנות לבטיחות בתרופות בארה"ב (ISMP) הודיעה השבוע כי הצטברו דיווחים חדשים על תופעות לוואי בקרב מטופלים בצ'מפיקס, ביניהן עליית הסיכון למעורבות בתאונות דרכים. בעקבות הדיווח הורה לפני מספר ימים מינהל התעופה הפדרלי בארה"ב (FAA) לטייסים ובקרי טיסות להפסיק להשתמש בתרופה לצורכי גמילה מעישון.
לפי דוח הסוכנות לבטיחות בתרופות, בשלושת החודשים האחרונים של שנת 2007 הצטברו בארה"ב 988 דיווחים על פגיעות קשות בקרב מטופלים בתרופה "צ'מפיקס", המשווקת בארה"ב בשם "'צ'נטיקס", יותר מאשר כל תרופה אחרת באותו פרק זמן.
בין היתר נאספו בסוכנות 173 דיווחים על תאונות קשות, בהן 28 תאונות דרכים ו-77 נפילות אצל מטופלים בתרופה לגמילה מעישון, שחלקם הובילו לשברים בצלעות ובעצמות הפנים, בידיים ובעמוד השדרה. 148 דיווחים כללו הפרעות בראיה בקרב
224 דיווחים נאספו על עליה בקצב הלב אצל מטופלים בתרופה, 86 מקרים של התקפי עוויתות ו-372 מקרים של הפרעות מגוונות בתנועתיות ו-338 מקרים של נפיחות עורית באיזורים ממוקדים, לרבות הלשון, הפנים, העיניים והשפתיים. בנוסף, 544 מקרים הצביעו על קשר אפשרי בין התרופה לבין אובדן השליטה על רמות הסוכר בגוף, ועליית הסיכון להתפתחות מחלת הסוכרת.
כבר לפני שנה הצטברו במינהל עשרות דיווחים על הפרעות פסיכיאטריות אצל מטופלים בתרופה, לרבות דיכאון, עוינות קיצונית, פסיכוזה אפשרית והתנהגויות אובדניות, וחברת פייזר הוסיפה לפני חצי שנה אזהרות בעלון התרופה מפני תופעות לוואי אלה.
כיום קיימות כבר כמה תרופות הדורשות זהירות בעת הנהיגה ברכב לאחר נטילתן, ביניהן תרופות לטיפול באלרגיה, הורדת לחץ-דם וטיפול במיגרנות ושיעול.
מנציגות "פייזר" בישראל נמסר בתגובה: "יש להדגיש כי הפרסומים מבוססים על דיווחים ישנים אשר נמצאים בידי המינהל האמריקאי החל מתחילת השיווק של צ'מפיקס בארה"ב, וכי הנחיות המינהל לעניין צ'מפיקס נותרו כשם שהיו.
"הדיווחים אינם מוסיפים דבר על הנתונים הנמצאים בעלון לרופא. העלון המצורף לתרופה כולל כבר כיום מידע בנושא הפעלת מכונות בעת השימוש בתרופה ומשום כך בידיעה המדוברת אין כל חידוש. תרופות רבות ידועות כעשויות להוות השפעה על הערנות ומיליוני אנשים ברחבי העולם משתמשים בהן מידי יום".