סבתא ממליצה: צנון נגד אבנים בכליות
צנון ובת זוגו הצנונית הם ירקות שמגבירים את הפרשת השתן, כך שלהמלצה יש בסיס מדעי
"הצנון מכיל הרבה אשלגן, מינרל שמשפיע על סילוק הסידן דרך השתן, ומפחית את הסבירות ליצירת האבנים בכליות," מסבירה ד"ר אסתר מנחם, נטורופתית ראשית בכללית רפואה משלימה. "מזונות נוספים עשירים באשלגן מפחיתים את הסיכון ליצירת אבנים בכליות, למשל פטרוזיליה וקליפות תפוחי אדמה," מסבירה ד"ר מנחם.
הצנון עצמו, מעבר לפעילותו כמשתן, גם מגביר את הפרשת מיצי הקיבה, מונע התפתחות אבנים בכיס המרה, ידוע כמייבש ליחה, וגם יכול באופן סדיר למנוע התפתחות אבנים בכניסה ללבלב, שעלולות להיות מסוכנות במיוחד. "צנון וצנונית גם מכילים תרכובות גופריות, המגבירות
את זרימת מיץ המרה, משפרות את העיכול, ושומרות על תפקודם התקין של כיס המרה והכבד," מבהירה ד"ר מנחם.
הרפואה הקונבנציונלית מציעה המלצות להימנע ממזונות מסוימים נגד אבנים בכליות. "כיום מומלץ להימנע מצריכת מלח, שהוא אחד הגורמים לאבנים בכליות, ולהקטין את הצריכה של חומצה אאורית הנמצאת בסרדינים, באנשובי, בכבד ובאיברים פנימיים. חומצה זו שוקעת בכליות ועלולה להביא להתפתחות אבנים," מסבירה טלי קמינסקי, דיאטנית מומחית בנפרולוגיה בשירותי בריאות כללית.
כמו כן ממליצה קמינסקי להימנע ממזונות שמכילים אוקסלטים בכמויות גבוהות, לרבות תרד, בוטנים, פקאן, שקדים ושוקולד, ועל זהירות מפני מינון יתר של ויטמין סי המגביר אבנים בכליות.