המיסתורין של שחיקת השיניים
זה קורה לרבע מאיתנו, בשעות הלילה ובאופן בלתי מודע: הלסתות זזות בלי סיבה, והשיניים הולכות ונשחקות. מה הקשר בין מצב הנפש לבין תנועת השיניים, ולמה סד הוא הפיתרון הלא מוצלח לבעיה? סקירה
מ' לא יודעת את זה, אבל לפי ההערכות, הבעיה שלה מאפיינת 25% מהאוכלוסיה, רק שרובם לא ממש יודעים את זה. כינסנו את ד"ר אביטל מתן, מומחה בשיקום הפה, ומשנה למנכ"ל "מכבידנט", ואת ד"ר ערד קודש, מנהל המרפאה המחוזית לבריאות הנפש, מחוז ירושלים והשפלה ב"מכבי", שיסבירו את כל מה שצריך לדעת על אחת מהפרעות השינה הידועות ביותר.

שחיקת שיניים היא תופעה פארא-פונקציונלית, כלומר, היא מתאפיינת בחריגה מתנועת הלסתות התקינה. ליתר דיוק, יש שני מצבים שגורמים לשחיקה:
קלנצ'ינג, או הידוק שיניים, הוא לחץ של המשנן התחתון על גבי העליון ללא תנועות. לחץ זה גורם לשחיקה של קצות השיניים, ולהיווצרות של כתמים מבריקים הנקראים "פסטות".
ברוקסיזם, או שחיקת שיניים, היא מצב שבו הלסת התחתונה נעה בכמה לצד וקדימה על גבי הלסת העליונה, מה שמביא לשחיקת שיניים בשתי הלסתות.
הסיבות לשחיקת השיניים לא ממש ידועות למחקר הרפואי. בעבר נפוצו תיאוריות הקשורות להפרעה בסגירת הפה או קשר נוירולוגי, אך כיום ידוע כי תיאוריות אלה לא מסבירות את כל המקרים של שחיקת שיניים.
גם קשר גנטי אותר במחקרים, ולהורים עם שחיקת שיניים נולדים ילדים עם נטייה לשחוק את השיניים.
אבל הממצא הכי מרתק עמד על הקשר בין מצבים פסיכולוגים לבין התופעה. באופן כללי, אף מחקר לא הצביע על גורם נפשי ספציפי כמקור לשחיקת שיניים, אבל נמצא שהנפש
אצל חלק מהאנשים, הביטוי הרגשי אצלם מופיע דרך הגוף, תופעה המכונה סומטיזציה, מסביר ד"ר קודש. תופעות כמו כאבי ראש ומתח שרירים מוגבר עשויות להוות ביטוי רגשי של מתח, חרדה או דיכאון. שחיקת שיניים היא סממן מוכר של מתח שלא בא לידי ביטוי בדרכים אחרות.
שחיקת שיניים וחריקת שיניים הינה תופעה טבעית אצל ילדים עד גיל 13, ונובעת מהאנטומיה הבלתי מפותחת של איזור מפרק הלסת. עם התעצבות מבנה המפרק, וכתוצאה מכך הפרדת השיניים בלסתות, התופעה מפסיקה.
בגיל מבוגר יותר, שחיקת השיניים הופכת לבעיה. המאפיינים הם בדרך כלל רעש ספציפי, רגישות לחום וקור, רגישות במפרק פתיחת הפה, "קליקים" במפרקי הלסת, בצד אחד או בשני הצדדים, שנשמעים בדרך כלל עם פתיחת הפה, כאבי שרירים, הגבלה בפתיחה של הפה, והתפתחות של שרירי הלעיסה המרכזיים (מסטר) עקב התנועות החוזרות של הלסת.
הלחץ החוזר על השיניים מביא לעומס במפרקי הלסת ולכן לפגיעה במפרק ולכאבי שרירים שלעיתים מאופיינים בטעות כאבי מיגרנה.
ומה רואה רופא השיניים?
בפה מאובחן אובדן חומר שן ניכר, לפעמים עד גובה החניכיים, מפרט ד"ר אביטל. החלק הפנימי של השן (דנטין) מתגלה. השיניים נראות קצרות, מרווחות ושחוקות.
לאחר שמאבחנים את הבעיה, הפיתרון הוא אחד ויחיד: סד לילה, בד מפלסטיק קשיח ושקוף, שמכינים במעבדה, המתאים לשיניים בלסת התחתונה או העליונה, בהתאם לשיקול דעתו של הרופא.
סד הלילה מביא לרלקסציה (רגיעה) של שרירי הלסת, מסביר ד"ר אביטל, התנועות הפארא-פונקציונליות פוחתות במידה ניכרת. הסד גם מונע את המגע בין השיניים, ולכן השחיקה פוסקת.
עם זאת, הסד אינו מרפא את התופעה, ולפי מחקרים, בין שמונים למאה אחוזים מהמטופלים שבים לשחוק את שיניהם.
כאשר שחיקת השיניים קשורה למתח יומיומי, כדאי לנסות ולהבין את השורש הפסיכולוגי של התופעות הפיזיולוגיות, מפרט ד"ר קודש. לאנשים עם שחיקת שיניים כדאי לעשות מיפוי של גורמי המתח במשך היום, ולטפל בנקודות האלה, אבל זה לא תחליף לטיפול אצל רופא השיניים.
אין תרופות הרגעה או טיפול פסיכולוגי שיעיל בפני עצמו לטיפול בשחיקת שיניים, הוא מדגיש, אבל שיטות הרגעה שונות לפני השינה, כמו מדיטציה או דמיון מודרך עשויות לעזור. כמובן שכאשר חריקת השיניים מתרחשת במהלך היום, כאשר האדם עירני, הוא מסוגל להרגיע את עצמו באופן מודע.