גלולת הכותרת: גלולות נגד הריון

מתי כדאי לעבור בין סוגים שונים של גלולות? האם צריך לעשות מדי פעם הפסקה של חודש? איך הגלולה משנה את מצב הרוח? 20 שאלות ותשובות על נטילת גלולות

ד''ר דגנית סמואל-אביטל, מעריב לנוער | 5/7/2008 15:58 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
1. מתי אפשר להתחיל לקחת גלולות?
לוקחים גלולות כשיש לכך סיבה רפואית: לצורך הסדרת המחזור או לצורך טיפול בתופעות מטרידות כמו פצעי בגרות ושיעור יתר, או דימומי וסת קשים או כואבים במיוחד, שהגלולות יכולות להקל באופן משמעותי. אך מובן שהסיבה העיקרית היא לצורך מניעת הריון. מומלץ להתחיל לקחת גלולות לפני שמתחילים לקיים יחסי מין, כדי למנוע הריון לא רצוי.

2. מהם היתרונות של נטילת גלולות?
יתרונות הגלולה טמונים בהשפעות החיוביות שלה: מניעה יעילה של הריון, טיפול באקנה, שיעור יתר, הפחתת דימומי וכאבי הווסת. בנוסף, נטילת גלולות לטווח של שנים מפחית באופן משמעותי את הסיכון לחלות בסרטן המעי, סרטן השחלות וסרטן רירית הרחם.

הגלולות גורמות למחזור מסודר בדיוק של שעות, מפחיתות לחלק מהמטופלות תופעות טרום וסתיות, מפחיתות את הדימום ולכן עוזרות גם לשמור על רמות ברזל טובות, מונעות הריון בתוך ומחוץ לרחם, ומפחיתות הופעת ציסטות ודלקות באגן (PID). ניתן לשלוט בימי הווסת ולכוונם למועד נוח, למשל לא בזמן טיול שנתי או ארוע חשוב אחר.
גלולה למניעת הריון.
גלולה למניעת הריון. צילום: Caroline Hoos, SXC


3. ומהם החסרונות?
החסרונות טמונים בתופעות הלוואי, שמשתנות מנערה לנערה ובלתי ניתנות לצפייה מראש. תופעות כמו בחילה, תחושת גודש בשדיים ולעתים כאבי ראש והכתמות דמיות שכיחות בשלושת החודשים הראשונים של נטילת גלולות ולרוב נעלמות או מוקלות משמעותית בהמשך. במקרים מעטים יש דיווחים על ירידה בחשק מיני, יובש נרתיקי ושינויים במצב הרוח, שמסתדרים עם החלפת הגלולה או הפסקתה.

בכל מקרה של תופעות לא רצויות מומלץ לפנות לרופא/ת הנשים לשם התייעצות. במקרים חריגים ביותר קיימות הפרעות קרישה תורשתיות, שמחייבות התייחסות מיוחדת ועל כן
אסורה נטילת גלולות ללא התייעצות עם רופא נשים שישאל את המטופלת לגבי ההיסטוריה הרפואית של המשפחה בנוגע להפרעות קרישה. כמו כן, חשוב מידע רפואי לגבי מחלות יתר לחץ דם, סוכרת ושומנים גבוהים בדם, על מנת להתאים את סוג הגלולות הנכון.

4. החלטתי לקחת גלולות. מה לעשות?
קודם כל מגיעות לך ברכות על ההחלטה הנבונה לקחת אחריות על גופך ובריאותך. במקביל עלייך להתמיד בשימוש בקונדום על מנת להימנע מהידבקות במחלות מין שונות כגון קונדילומה, הרפס, כלמידיה, זיבה, סיפיליס וגם איידס. מחלות אלה אינן נדירות, הן לא כתובות על המצח ולא תמיד ניתן לדעת אם בן הזוג נושא אותן. בחלק גדול מהמקרים גם הוא לא יודע זאת.

על מנת להתחיל לקחת גלולות עלייך לפנות לרופא/ת נשים לפגישת היכרות והדרכה במסגרתה יישאלו שאלות לגבי בריאותך ובריאות משפחתך. כמו כן יתרשם הרופא מנתונים חיצוניים כמו פצעי בגרות ושיעור יתר (במקרים חריגים תועדף גלולת "דיאנה"/"אסטל"). בדיקה גינקולוגית מומלצת אך לא הכרחית בביקור הראשון וניתן לדחותה להמשך. כך גם לגבי בדיקות דם.

5. מהי הגלולה של היום שאחרי?
"פוסטינור" הוא כדור הניתן במקרים של קיום יחסי מין לא מוגנים כגון אונס, קונדום שנפל/נקרע, יחסי מין ללא קונדום, מתוך רצון למנוע הריון לא רצוי. נטילת הכדור מומלצת מוקדם ככל האפשר אחרי ה"תקלה" ויעילותו יורדת ככל שמתרחקים ממועד זה. חשוב לדעת שכדור זה אינו גלולה למניעת הריון כיתר הגלולות והשימוש בו הוא במקרים פרטניים וחריגים. הוא אינו מומלץ לנטילה תכופה ואינו יעיל ב100- אחוז. יכולות להיות תופעות לוואי לא נעימות והוא עלול לשבש זמנית את סדר המחזור. ועדיין, עדיף לקחת את "פוסטינור" מאשר הריון לא רצוי.
בקרוב: 4 כדורים בשנה

6. למי אסורה נטילת גלולות?
חל איסור מוחלט למתן גלולות במקרים הבאים:
- תפקודי כבד מוגברים.
- חשד לסרטן שד.
- דימום נרתיקי מסיבה לא ברורה.
- עישון מעל גיל 35.
- חשד להריון.
- הפרעות בזרימות בכלי הדם.
- שומנים גבוהים בדם בתוספת לגורם סיכון נוסף כמו עישון, מחלת כלי דם וכו'.

7. מהי גלולת מיני?
זו גלולה המכילה רק את מרכיב הפרוגסטרון מתוך שני מרכיבי הגלולות. היא מיועדת בעיקר למצבים בהם נטילת אסטרוגנים "בעייתית" כמו למשל אצל נשים מניקות, נשים מעשנות מעל גיל 35 וכו'.

8. מהי הגלולה שלוקחים רק ארבע פעמים בשנה?
בקרוב יחל שיווקן של גלולות למניעת הריון הניטלות ברצף על פני שלושה חודשים ואחריהם שבוע של הפסקה, כלומר ארבע פעמים בשנה, הפסקה של שבוע בנטילת הגלולות שבמהלכה תגיע הווסת. גלולות אלה לא שונות

בהרכבן הכימי מגלולות המופצות כבר היום בישראל. השונות העיקרית היא במבנה החפיסה שמסודרת לנטילה רצופה על פני תקופה ממושכת יותר. לא דווח על סיכונים מוגברים בשל אופן נטילה זה.

9. האם יש לבצע מדי שנה הפסקה בת חודש בנטילת הגלולות כדי "לנקות את הגוף"?
לא. אין צורך לבצע הפסקה בנטילת הגלולות, היות ואין הצטברות של חומר בגוף. ההוכחה לכך היא שדי לשכוח גלולה אחת כדי לגרום להריון לא רצוי.

10. האם הגלולות גורמות לשיעור יתר?
לא. כל הגלולות המצויות כיום בשוק נכללות בקבוצת המינון ההורמונלי הנמוך. מכאן שההפך הוא הנכון. יתרה מכך - בדרך כלל גלולות מהוות דרך טיפול בשיעור יתר ובאקנה.

שינויים במזג הנפשי

11. האם אסור לעבור בין סוגי גלולות?
לא נכון. מותר לעבור מגלולה לגלולה במידת הצורך, בשל תופעות לוואי לא רצויות או אי סבילות מסוג כלשהו. חשוב לדעת שלפני החלפת גלולות רצוי לנסות את הסוג החדש לפחות כשלושה חודשים לפני שמחליטים באופן סופי אם הוא מתאים לך או לא, כי לעתים לוקח לגוף זמן להתרגל לטיפול החדש.

12. האם לפני נטילת גלולות יש לבצע בדיקות דם להתאמת הגלולה?
לא. הבחירה בסוג הגלולה אותה תטלי היא לרוב אקראית, למעט מקרים בודדים וחריגים כדוגמת נשים הסובלות מתופעת שיעור יתר או אקנה חמורה. לנשים המגלות רגישות להורמונים בצורה של תופעות לוואי חריפות מוטב לנסות גלולות עם מינון הורמונלי נמוך ביותר. כנ"ל לגבי נשים הסובלות מיתר לחץ דם, מסוכרת או משומנים גבוהים בדם. בדיקות דם יש לבצע מדי פעם, תוך כדי נטילת גלולות וזאת כדי לוודא תפקודים תקינים של המערכת תחת השפעת ההורמונים.

13. האם נטילת גלולות גורמת להשמנה?
לא. כמות הקלוריות הנמצאת בגלולה אינה מהוה עילה לעלייה במשקל. במקרים נדירים הן גורמות להגברת תיאבון וכתוצאה מכך לעלייה משנית במשקל.

14. האם נטילת הגלולות פוגעת במצב הרוח?
נכון חלקית. גלולות למניעת הריון יכולות לפגוע במצב הרוח. יש נשים שסוג מסוים של גלולות גורם להן לשינויים קשים במצב הרוח ולעומתן נשים שגלולות מהוות עבורן טיפול בתופעת הPMS- (מצבי רוח לפני המחזור), כלומר, נטילת הגלולות פותרת להן בעיה של מצבי רוח קשים לפני המחזור. במקרה של שינויים במצב הרוח בעקבות נטילת גלולות, מומלץ לנסות סוג אחר עד מציאת גלולה מתאימה יותר. קיימים היום סוגים רבים של גלולות עם שילוב הורמונים שונים, הן במינון והן בהרכב ההורמונלי.

15. האם נטילת גלולות מסדירה את המחזור?
כן. במשך נטילת הגלולות המחזור נעשה מסודר ביותר: כל 28 ימים בגלולות המשלבות אסטרוגן ופרוגסטרון. אולם עם הפסקת הטיפול חוזר המחזור להתנהלות שהיתה לפני נטילתן.

סכנה להיפר-פיגמנטציה

16. האם אסור לקחת גלולות יחד עם תרופות אחרות?
נכון. יש תרופות מסוימות אשר נטילתן עם גלולות מפחיתה את יעילותן או את יעילות הגלולות. הבולטות בין התרופות הן התרופות נגד אפילפסיה וסוגים מסוימים של אנטיביוטיקה.

17. האם יש לקחת גלולות בשעה קבועה?
כן. נטילת הגלולות תמיד באותה שעה מפחיתה תופעות לוואי ומשפרת את יעילות מניעת ההיריון. אם חולפות יותר מ-12 שעות ממועד הנטילה הרצוי, חלה ירידה משמעותית ביכולת מניעת ההריון ומומלץ שימוש באמצעי מניעה נוסף.

18. האם גלולות משפיעות על החשק המיני?
כן. יש נשים שנטילת הגלולות גורמת להן לירידה בחשק המיני לאחר תקופה ממושכת של נטילתן. התופעה הפיכה ולעתים החלפת סוג הגלולות או המינון משפרת אותה עד להיעלמותה. במקרים אחרים נטילת הגלולות דווקא משפרת ליבידו, אולי בשל ירידת הפחד מכניסה להריון לא רצוי.

19. האם גלולות עלולות לגרום לכתמים עוריים?
כן. חלק מהנשים מגיבות לנטילת גלולות בכתמים של היפר-פיגמנטציה בפנים או במקומות אחרים בגוף, בדומה לתופעות המופיעות בשינויים הורמונליים בתקופת ההריון.

20. האם קלקול קיבה מפחית את השפעת הגלולות?
כן. שלשולים והקאות עלולים להפריע לתהליך הספיגה התקין של הגלולות וכתוצאה מכך לגרום להפחתת יעילותן כמונעות הריון.

על הכותבת

ד"ר דגנית סמואל-אביטל היא רופאת נשים בכירה, מנהלת מרכז רופאים בכירים ברמת אביב

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים