מרפים ומתרפאים: מדריך טיפולים משלימים לחולי סרטן
אפילו הרפואה הקונבנציונלית כבר הפסיקה להתכחש להשפעותיה המוכחות של הרפואה המשלימה על חולי סרטן. רפלקסולוגיה, דיקור, היפנוזה ושיטות נוספות מסייעות למלחמה בתופעות הלוואי ומאיצות את הריפוי, גם כשלא תמיד יש הסבר מדעי
לפני תחילתה של סדרת כימותרפיה חדשה היתה ק' מתיישבת בחדר בבית החולים לבדה, נושמת נשימות סדורות, ומחייכת. בהמשך סיפרה כי כחובבת מדע בדיוני, דמיינה חוצן או דמות בעלת כוחות-על כמו סופרמן או ספיידרמן, שמרפא אותה ממחלתה. כחובבת סרטי קונג-פו דמיינה שגופה מלא במיליוני לוחמי נינג'ה זעירים, הנאבקים בתאים הסרטניים ומכריעים אותם.

החיבור בין הרפואה המשלימה למחלת הסרטן הפך לאחרונה לטרנד טיפולי חובק עולם. העלייה במספר חולי הסרטן במדינות המערב לצד העלייה בפופולריות של הטיפולים המשלימים הובילו את החולים היישר לחיקם של מרפאים אלטרנטיביים. הטיפולים המקובלים בסרטן, כמו כימותרפיה והקרנות, מעמיסים על החולה תופעות לוואי קשות מנשוא, ומלווים לעתים בכאבים רבים. לכן הכירה גם הרפואה הקונבנציונלית בכוחה של הרפואה המשלימה לסייע לחולה להתמודד עם הטיפולים, כחלק מהמסע לנצח את הסרטן.
סקר שבוצע מטעם אוניברסיטת מנצ'סטר בבריטניה לפני שלוש שנים, קבע כי באירופה שליש מחולי הסרטן פונים לטיפולים משלימים. גם בישראל ניכרת עלייה רבה בהתעניינות בתחום, וקורס בנושא רפואה משלימה אף הועבר לאחרונה לאונקולוגים בפקולטה לרפואה בטכניון. במקביל, התנגדות הממסד הרפואי הולכת ופוחתת. "לפני עשר שנים דיקור סיני אצל חולה סרטן היה נחשב לוודו. היום המטופלים מבקשים את זה," אומר ד"ר נועם אסנה, המנהל הרפואי במרכז החדש לטיפולי רפואה משלימה בסרטן במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב) ואונקולוג העוסק בהיפנוזה.
מחקרים חדשים מנסים להתאים סוגי טיפולים לחולי הסרטן בהתאם למיקום הגידולים, כשהעיקרון המרכזי המנחה את הטיפול המשלים נותר הוליסטי. "הרפואה המשלימה לא מתאימה תרופה למחלה ספציפית, אלא רואה את האדם כמכלול, ומתייחסת למחלה כסימפטום," מסביר ד"ר אסנה. "אנו מסייעים לחולה לשנות את ההתייחסות הנפשית שלו לחיים, כך שיוכל לטפל בדרך בסימפטום, שהוא הסרטן."
אחת השיטות הנפוצות היא הרפואה הסינית. עקרונות הרפואה הסינית מנסים להסביר בין היתר מדוע איברים מסוימים הם הפגיעים ביותר להתפתחות גידול סרטני, ובעיקר השד, המעי הגס, הריאות והערמונית, שבהם מתפתחים סוגי הסרטן הנפוצים ביותר. "הרפואה הסינית משייכת את איברי הגוף לחמישה יסודות שיוצרים את העולם: עץ, אש, אדמה, מתכת ומים," אומרת ד"ר גילה גלאור, אחות ראשית באונקולוגיה, מורה לרפואה סינית ומנהלת המרכז החדש. "המעי הגס והריאות שניהם איברים המשויכים למתכת. זה יסוד המזוהה עם תחושות עצבות ובדידות. בעבר היו אנשים זוכים בחייהם לתמיכה רבה מהמשפחה, אך היום אין להם חיי קהילה, והאדם כיצור חברתי עלול להיפגע מהבדידות, ולפתח חוסר איזון המתבטא בגידולים סרטניים אלה."

גם טיפולים במגע, ובהם רפלקסולוגיה, מסז,' צ'י קונג ודיקור סיני, נעשו פופולריים ביותר בקרב חולי הסרטן. הרפלקסולוגיה, למשל, מנסה לטפל בחולה בלחיצות על כף הרגל, בהתאם לתורת הטיפול המוצאת בכפות הרגליים ייצוגים לאיברי גוף פנימיים. בעבר התעורר חשש כי טיפול רפלקסולוגי עשוי לעודד התפתחות גידולים סרטניים, אך כיום כבר הופרכה הטענה ביחס למרבית מחלות הסרטן.
חוקרים
באוקטובר הקרוב ייערך בקיבוץ שפיים בישראל הסימפוזיון הבינלאומי הראשון לטיפולי רפלקסולוגיה בסרטן .(ISRAC) "רוב הרפלקסולוגים עדיין חוששים לטפל בחולי סרטן, כי יש אמונה שהרפלקסולוגיה מזרזת את מחזור הדם, ועלולה להזיז את תאי הסרטן בגוף ולהביא להתפשטותם, אך הטיפול הרפלקסולוגי מטפל באדם ולא במחלה," אומר משה קרוצ'יק, יושב ראש הפורום הישראלי לרפלקסולוגיה ומארגן הכנס. "לפי מחקרים חדשים וניסיון מהעולם, יש לצפות שהחולים דווקא ייהנו מהטיפול, והוא יסייע להם לצבור כוחות לשלבי ההחלמה."
במרכז באיכילוב מתאימים את שיטות הטיפול לעקרונות שהכתיב המכון הלאומי לבריאות בארצות הברית, המאפשר כיום טיפולי רפלקסולוגיה לחולי סרטן, פרט למספר ממאירויות במערכת הדם, ובראשן סרטן הלימפומה. "גידולים במערכת הלימפה פזורים בכל הגוף, ולכן יש רתיעה מלבצע טיפולי מגע כמו מסז' או דיקור לחולים אלה, ומומלץ יותר להציע להם טיפולים אחרים," אומר ד"ר אסנה.
גם דיקור סיני (אקופונקטורה) אושר על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקני לטיפול בכאבים, בבחילות, בהקאות ובתחושת נימול בגפיים אצל חולי סרטן העוברים כימותרפיה, וסובלים מתופעות הלוואי של התרופות. מסז' כטיפול מגע מועיל לחולי סרטן, אך ללא מגע ישיר באזורים שבהם מתפתח הגידול. חוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת מיאמי מצאו בשנת 2004 כי טיפול במסז' מועיל לחולות סרטן השד, לא רק נפשית אלא גם פיזיולוגית. הוא גורם עלייה ברמות של הסרוטונין והדופמין במוח, מה שמוביל לשיפור במצב רוחן של החולות, וכן לעלייה במספר כדוריות הדם הלבנות, המעידה על שיקום המערכת החיסונית.
"זה תחום אפור, אך קיימת הסכמה שאין לגעת באזור הגידול," מסביר ד"ר אסנה. "נוסף על כך, אי אפשר לטפל במגע בחולי סרטן עם גרורות בעצמות, כי במצבים כאלה העצמות שבירות, ועלולים להתפתח שברים."

זרוע הטיפולים השנייה באיכילוב כוללת טיפולי גוף ונפש, ובהם דמיון מודרך, היפנוזה, רייקי, מדיטציה, תרגולי נשימות וצ'י קונג. טיפולים אלה אינם מערבים מגע, ולכן הספרות הרפואית בהקשרם אוהדת יותר. המכון הלאומי לבריאות בארצות הברית ממליץ לכלל המטופלים בכימותרפיה להירגע לפני הטיפול באמצעות תרגולי נשימה ודמיון מודרך, ואפילו בשילוב פעולות שמסייעות לחולה להירגע, כמו קריאה והאזנה למוזיקה.
חוקרים אמריקנים מאוניברסיטת תומס ג'פרסון בפילדלפיה סקרו ביוני האחרון את הטיפולים המשלימים המרכזיים בתחום הנפש המוצעים לחולי סרטן. באשר להיפנוזה, נקבע כי קיימים תימוכים מדעיים חזקים על יעילות השיטה לטיפול בתופעות הלוואי של חולי הסרטן, בעיקר בטיפול בכאב ובטיפול בילדים חולי סרטן. המחקר עדיין לא הצליח להוכיח אם בכוחה של ההיפנוזה גם להאיץ את תהליך הריפוי עצמו. טאי צ'י נמצא במחקרים כמרגיע וכמסייע בהורדת לחץ דם, וטיפול באמנות הוכח כיעיל בהפחתת החרדה אצל חולי סרטן.
גם טכניקות הרפיה נשימתיות מתורגלות ביעילות במרכז החדש. "יש חולי סרטן עם כאבים נוראיים, שמקבלים כמויות גבוהות של מורפיום ושום דבר לא עוזר," מתארת גלאור. "כבר כאחות במחלקה אונקולוגית הייתי מוציאה את כולם מהחדר, מכבה את האור, ומתרגלת עם החולה הרפיה נשימתית. במצבים מסוימים הגוף מכווץ מהלחץ, כלי הדם או הבטן מכווצים, ותרופות כמו מורפיום לא מגיעות ליעדן. לאחר תרגולי נשימה הגוף נפתח, והתרופות משפיעות."