קיבה על גזים סוערים: טיפול תזונתי בבעיית גזים
גזים בבטן הם תופעה טבעית, עד שהם הופכים ל-150 נפיחות ביום ולבעיה מעיקה. לרפואה אין הרבה פתרונות, אבל 14 עצות לאכילה נכונה – דווקא יש
אדם הסובל ממתקפת גזים בגוף יכול לשחרר כ-150 נפיחות ליום, וזו כבר בעיה חברתית המשולבת עם אי נעימות ועם סבל על בסיס יומיומי. עם קצת תשומת לב, התמדה והקפדה על המזון אפשר להקל ולסייע על רוב המקרים של גזים במערכת העיכול. להקל ולסייע – מפני שאת הגזים אי אפשר להעלים ממערכת העיכול, כי נוכחותם היא עובדה טבעית.
נהוג להבחין בין שלוש תופעות שונות של גזים. האחת מתרחשת בחלק העליון של הגוף ומכונה 'גיהוקים' או 'שיהוקים' (גרפסים). השנייה מתרחשת באזור הבטן ונקראת 'תחושת נפיחות' והשלישית, שהיא הבעייתית מכולן, מתרחשת בחלק התחתון ונקראת 'נפיחות'.
תלונות על התופעה הן שכיחות למדי, אך למעשה העברת גזים היא תופעה נורמלית לחלוטין, כל עוד תדירותה אינה גבוהה והדבר אינו מפריע בצורה קיצונית לסובל מהתופעה או לסביבתו.
הסיבה העיקרית להופעת גזים במערכת העיכול היא בליעת אוויר ("אירופגיה", בלועזית). כולנו בולעים בין 1-3 ליטרים אוויר ביום. אם אוויר זה אינו נפלט מן הגוף דרך הפה, הוא ממשיך לנוע במערכת העיכול ומגיע לחלקו התחתון של הגוף. כמות האוויר הנפלטת מחלקו התחתון של הגוף היא בממוצע ליטר אחד, שזה אומר בין 10 ל-15 פליטות ביום.
הגזים
סיבה נוספת להיווצרות גזים בגוף היא סוגי מזון שאינם מתפרקים היטב במעי הדק, אלא מפורקים בהמשך על ידי חיידקים הנמצאים במעי הגס. תהליך העיכול הזה גורם ליצירה של כמות גדולה של גז, כמו גז מתאן ופחמן דו חמצני במעי הדק ובמעי הגס בעת ובעונה אחת (תופעה הנקראת באנגלית Flatulence).
בנוסף, הגז מכיל גם כמות גופרית גדולה ועל כן הריח החזק המלווה את פליטתו. עישון, לעיסת מסטיק ושתיית משקאות מוגזים גורמים לבליעת אוויר/גזים מוג ברת, להגברת הסיכוי לנפיחת גזים, אך אין להם השפעה על ריח הגזים הנפלטים.
לפני שניגשים לטיפול בתופעה יש צורך, קודם כל, לשלול את האפשרות שהתסמינים של הצטברות הגזים נובעים ממצבי חולי אחרים, רציניים יותר, כגון: הצטברות חריגה של נוזלים בבטן (ASCITES), מחלה דלקתית של המעי או אפילו אפשרות של סרטן המעי, במיוחד אצל אנשים מעל גיל 50 ואצל בעלי היסטוריה משפחתית של סרטן במערכת העיכול.
ברגע שנשללה האפשרות להימצאות מחלות קשות יותר, אפשר להוריד את הסבל הנגרם מגזים בצורה הדרגתית ובטוחה, ובדרך כלל בצורה יעילה.
הטיפול התרופתי בבעיה הוא בעזרת כדורים כמו "סימטיקון" (simethicone), "גזים-X" ו"קולפרמין" (colpermin).
מעבר לאי הנעימות החברתית, יש לשים לב לעובדה שהגזים יכולים להיות בעצם תסמין, תשדורת של מערכת העיכול לדווח לנו שמזון זה או אחר אינו מתאים לנו. חוסר התייחסות למקורות היווצרות הגזים יכול להביא להתפתחות של בעיות מורכבות יותר.
הנה כמה טיפים
- נסו לזהות אילו מאכלים משפיעים עליכם לרעה. הנה רשימת המאכלים שנוטים לייצר גזים.
- המעיטו במאכלים מטוגנים ושומניים.
- המעיטו זמנית באכילת מאכלים עתירי סובין. המשתמשים בסובין כתוסף מזון יכולים להפסיק את השימוש בו ולאחר מכן לחזור לשימוש בהדרגתיות במשך מספר שבועות. יש לשתות סובין כתוסף מזון תמיד עם כוס גדולה של מים ולהשתדל לשתות עוד כמות רבה של מים במשך היום.
- הפחיתו בצריכת מאכלים חלביים. נסו מאכלים חלביים עם כמות מועטה יחסית של לקטוז, כגון יוגורט. בכל מקרה, השתדלו שצריכת חלב תהיה בכמות קטנה, גם כשהיא נצרכת יחד עם מאכלים אחרים.
- נסו מוצרים (ללא מרשם רופא) המקלים על העיכול. כדי לשמור על יעילות המוצרים יש ליטול אותם יחד עם הנגיסה הראשונה במזון הראשון. המוצרים הללו יעילים בעיקר כשיש רק מעט גז בבטן.
- נסו לאכול ארוחות קטנות. במקום 2-3 ארוחות גדולות, אכלו 4-6 ארוחות קטנות ביום.
- אכלו לאט ולעסו היטב, ובלעו מעט מזון בכל פעם.
- הימנעו ממסטיקים ומסוכריות קשות - אלו עשויים לגרום לבליעת אוויר.
- אל תאכלו כשאתם טרודים, מתוחים או ממהרים.
- אל תעשנו! עישון גורם להגברת בליעת אוויר.
- נסו לשתות תה עם נענע או עם מנטה. שמן המנטה מרפה שרירים חלקים (בלתי רצוניים) של מערכת העיכול. תה חם עם נענע יכול להקל עליכם את תחושת הגזים ואת הכאבים המתלווים אליהם.
- נסו כמוסות של שמן מנטה. עם המלצה זו יש גם אזהרה: מנטה על סוגיה יכולה להגביר את תחושת הצרבת.
- הימנעו מדיבור בשעת הארוחה, כך תוכלו להפחית את כמות האוויר אותה אתם בולעים בזמן האכילה.
- הימנעות משתיית משקאות מוגזים יכולה לסייע בהפחתת הגזים.
הכתבה פורסמה לראשונה במגזין אדם של הקריה הרפואית רמב"ם
ד"ר ישי לכטר הוא רופא בכיר במכון הגסטרואנטרולוגי ואחראי על השירות האולטרה סאונד האנדוסקופי בבית החולים רמב"ם