המצב האחר: מיתוסים על היפנוזה
במהלך ההיפנוזה לא ישנים ולא מאבדים את ההכרה. הטיפול יכול לסייע לפתור גם בעיות גופניות והוא לא מסוכן. הפסיכולוג ד"ר שאול נבון מפזר את מסך המסתורין

לא נכון. היפנוזה היא מצב אחר של מודעות. בזמן הטיפול בהיפנוזה, האדם מרוכז בחוויות של עצמו ונמצא ברמת מודעות אחרת של עצמו: הוא חושב בתמונות, מאט את החשיבה הלוגית-מושגית, עובר חוויה חושית של מראות וצלילים.
היפנוזה היא מצב הדומה לחלום, אך בניגוד לאדם הישן בלילה וחולם, המטופל בהיפנוזה אינו ישן. האדם
היפנוזה גם אינה מצב של חוסר הכרה. האדם המטופל נמצא בהכרה מלאה. הוא יודע, חש ומרגיש ועירנותו הפנימית (הפניית הקשב כלפי פנים) אף רבה יותר מאשר עירנותו הפנימית בחיי היומיום.
לא נכון. ההיפנוזה אינה מנוגדת ליושר האישי של המטופל, והיא פועלת על פי נורמות חיים המקובלות על ידי המטופל. ההיפנוזה אינה מסוכנת ואין בה שום דבר מסוכן, בתנאי שהטיפול בהיפנוזה נעשה על ידי מטפל בהיפנוזה בעל רשיון לטיפול בהיפנוזה לפי חוק ההיפנוזה שחוקקה הכנסת.
התעודה הניתנת למטפל בהיפנוזה נקראת בשם: "הרשאה להיפנוט". זוהי תעודה לעסוק במקצוע טיפולי, בדומה לרשיון משרד הבריאות לעסוק ברפואה או בפסיכולוגיה. אין לטפל בהיפנוזה על ידי אדם שלא הוסמך על פי חוק לכך. יש מטפלים העוסקים בהרפיה ובדמיון מודרך. שתי הטכניקות הללו משולבות בתוך הטיפול בהיפנוזה, אך הן אינן טיפול בהיפנוזה.
לא מדויק. היפנוזה הוא מצב של מודעות של תודעה שבתוכו ניתן לעורר תופעות סמויות על ידי פרוצדורות סוגסטיביות. "פרוצדורות סוגסטיביות" הן תהליך טיפולי בו ניתן להעביר לאדם רעיון, מסר או הצעה חדשה העשויה לשפר את מצבו הנוכחי, שבעקבותיו הגיע לטיפול.
הסוגסטיה היא קבלה בלתי-מבוקרת של אידאה (רעיון). זוהי אידאה המתקבלת על ידי המטופל לא מתוך שכנוע אינטלקטואלי, אלא תוך עקיפת תהליכי בקרה אינטלקטואליים.
בזמן התהליך ההיפנוטי, החלק האינטלקטואלי פחות דומיננטי והחלק החזותי-תמונתי והחושי יותר עירני. ואכן, המטופל בהיפנוזה רואה תמונות,
צבעים, צורות וכל מה שאינו מילולי, אינו אינטלקטואלי ואינו חשיבתי-לוגי.
התופעות ההיפנוטיות מתרחשות באופן ספונטני בחיי יום-יום. מצבי טראנס, סוגסטיביליות גבוהה, קשב סלקטיבי ועוד מתרחשים למשל בטקסים דתיים, בריטואלים משפחתיים, בדפוסי התנהגות של בני זוג ועוד.
לא נכון. כאשר אדם יושב ליד הנהג במכונית בזמן נהיגה, לעיתים קורה שדווקא הנוסע מגיב כאילו הוא "לוחץ" על דוושת הדלק או על דוושת הבלימה. זוהי תגובה אידיאומוטורית שפירושה קשר גומלין בין חשיבה ודמיון לבין תגובת הגוף. גם אם המאכילה את תינוקה תפתח את פיה כאשר התינוק יפתח את פיו למראה כל כפית וכפית המוכנסת לפיו. גם בדוגמא זו מתקיים העקרון של קשר גומלין בין מראה פי התינוק לתגובה ספונטנית מוטורית של הגוף.
מתברר כי בזמן התהליך ההיפנוטי, נקשרים קשרים בין כל מערכות הגוף אלה לאלה. ניתן לחשוב על משהו ולדמיין אותו, ואז תופיע איזו תגובה של הגוף. במילים אחרות, "את/ה חושב/ת על משהוא ומדמיין אותו, והגוף מגיב בהתאם".
לדוגמא: המטופל חושב על "מיץ לימון", מנסה לדמיין "מיץ לימון" בעזרת ההנחיה של המטפל ואז מרגיש טעם וריח של מיץ לימון. או דוגמא נוספת: המטופל חושב על "אגם מים יפה בטבע", מנסה לדמיין אותו בהנחיית המטפל, ואז מרגיש ירידה בטונוס השרירים במקומות שונים בגוף (רפיון שרירים), כביטוי לשקט, רוגע, שלווה ונעימות - תוצאות של חשיבתו ודמיונו את "אגם המים היפה בטבע".
ניתן לעורר שינוי על ידי מסר מילולי הניתן כאשר המטופל נמצא במצב הרפייה עמוק ומופרד מגורמי רקע מפריעים ומסיחים. אדם הנמצא בתהליך של היפנוזה מדווח כי הוא שומע כל מלה של המטפל, אך בעת ובעונה אחת גם נמצא במצב תודעתי אחר, למשל בשפת הים, בטבע, בעבודתו, בביתו, בשנות ילדותו, או בכל מקום אחר רלוונטי לטיפול בהיפנוזה.
הטיפולים הניתנים בהיפנוזה רבים ומגוונים: נגד כאב, במקרים של יתר לחץ דם, כשמופיעים כאבים בחזה עם ובלי רקע של מחלת לב, במצבים של מחלות הפוגעות במערכת החיסון של הגוף, בדרכי העיכול והמעיים, נגד אלרגיות ואסטמה, יבלות, נשירת שיער והרטבת לילה. וכמובן, גם במקרים של חרדות, מתחים, פוביות וקשיי שינה.
לא נכון. המטופל משתף פעולה ורק אז הוא יכול להיכנס למצב היפנוטי.
יש אנשים שנולדו עם כשרון להיכנס למצב היפנוטי. במדינות בהן מותר לבצע היפנוזה בידורית, במהלך הופעה על במה, חלק מהאנשים ייכנסו לטראנס היפנוטי במהירות רבה, מפני שיש להם יכולת גבוהה לחוות תופעות היפנוטיות בשל הסוגסטיביליות הגבוהה שלהם.
ד"ר שאול נבון הוא פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך מורשה להיפנוט ולמחקר מדעי בהיפנוזה