עליכם לדעת: חוקי היסוד בבחירת לחם
לחם הוא פחמימה משביעה במחיר קלורי סביר, אבל כדי להרוויח ממנו צריך לחפש את ההגדרות של היצרן: מה ההבדל בין לחם מקמח חיטה מלאה, לחם מלא ולחם דגנים? איזה יתרון יש לשיפון, ועל מה מעיד השאור? מילון מושגים
רוב מדפי הלחם בחנויות כולל מוצרים שהם תוצאה של ערבוב בין קמח מלא לקמח רגיל, לצורך שיפור טעם הלחם.

רשימת הרכיבים המופיעה על האריזה מאפשרת לגלות באילו סוגי קמח נעשה שימוש במהלך אפייה. העיקרון הוא שהרכיב הראשון ברשימה תמיד יהיה הדומיננטי יותר, כלומר, השתמשו בו יותר להכנת הלחם.
עיקרון מרכזי נוסף הוא שככל שהקמח מעובד פחות וקרוב למצבו הטבעי, הוא אינו מאבד מרכיבים שנהרסים בתהליך העיבוד וכך נשמר ערכם של הוויטמינים, המינרלים, הסיבים התזונתיים ורכיבים חיוניים אחרים, המצויים בקליפה ובגרעין.
סוג זה כולל בתוכו את הלחם הלבן, הכהה והאחיד. בכל המקרים מדובר בקמח מעובד ובעל ערכים תזונתיים מופחתים. קיימת נטייה להחשיב
דוגמאות: לחם אחיד (ודש), לחם אחיד (אנג'ל) לחם שחור אחיד (דגנית).
הקמח שמרכיב את הלחם הזה מופק לאחר טחינה של גרעין החיטה בשלמותו, ולכן הוא עשיר יותר ברכיביו התזונתיים. לחם זה משביע, מספק אנרגיה זמינה, מכיל ויטמינים ועשיר בסיבים.
אין להסתפק בסימון "לחם מלא", מאחר שהוא אינו זהה לסימון "לחם מקמח חיטה מלא". "לחם מלא" הוא לחם המכיל 51% קמח מלא ו-49% קמח לבן. לעומתו, "לחם מקמח חיטה מלא" הוא לחם העשוי מקמח המכיל 90% ממרכיבי גרעין החיטה.
דוגמאות: לחם אדמה כפרי (דגנית), לחם אדמה קל (דגנית).
שיפון הוא סוג של דגן השונה מהחיטה בטעמו החמצמץ ובמרקמו הדחוס. לחם השיפון המלא מכיל כמות גבוהה במיוחד של רכיבים תזונתיים ומשביע לאורך זמן. לחם זה מומלץ במיוחד לחולי סוכרת כיון שהוא מעלה באופן איטי יותר את רמות הסוכר. יש לשים לב כי קמח שיפון, ללא ציון ה"מלא" אינו בעל תכונות אלו.
בקמח השיפון אין גלוטן (חלבון הנמצא בקמח החיטה ושחלק מהאוכלוסיה מפתח רגישות אליו), אך פעמים רבות מוסיפים אל הלחם גם קמח חיטה המכיל גלוטן.
דוגמאות: ודש שיפון (ודש), לחם שיפון (הרדוף), לחם שיפון (ד"ר מארק), לחם שיפון (לחם הארץ), לחם שיפון (אדמה).
גרעיני החיטה השלמים הושרו במים ונטחנים לפני שהם מתחילים לנבוט. לחם זה עשיר במיוחד במינרלים, בויטמינים מקבוצת B, בסיבים תזונתיים ובנוגדי חמצון. מאחר שהקמח מופק מגרעינים רכים במיוחד, הלחם מתפורר בקלות ואינו שומר על מרקם מוצק כבלחם רגיל.
דוגמאות: לחם עינן (אנג'ל), לחם חי (לחם-חי)
"שאור" מאפיין את אופן ההכנה של הלחם ולא את מרכיביו. את לחם השאור ניתן לאפות מכל סוגי הקמח השונים. לחם זה עשוי מ"מחמצת" שהינה בצק תוסס המהווה את גורם ההתפחה ובסיס הטעם של הלחם. לאחר האפייה מתקבל לחם בעל טעם ייחודי וחמצמץ עם קרום עבה ופריך, הנשמר טרי לזמן רב יותר.
לחם השאור אינו מכיל שמרים רגילים, לכן הוא מומלץ לסובלים מבעיות עיכול של לחם רגיל המתבטאות בגזים וכאבי בטן.
דוגמאות: לחם שאור (הרדוף), לחם שאור קל (הרדוף).
לחם המועשר בדגנים כמו שעורה, שיפון, שיבולת שועל, דוחן גרעיני חמניות ופשתן טחון, בצורתם הלא מעובדת. תוספות אלו מעלות את ערכו התזונתי של הלחם כיון שהן מוסיפות ערכים תזונתיים כמו חומצות שומן חיוניות, ויטמינים מקבוצת B וסיבים תזונתיים.
מומלץ לבחור לחם מקמח חיטה מלא מועשר בדגנים ולא לחם לבן מועשר בדגנים.
דוגמאות: לחם שבעה דגנים קל (אנג'ל), לחם דגנים קל (לחם-חי), לחם דגנים קל (דגנית), לחם הולנדי קל (מרגנית), לחם דגני קלות (ודש).
בלחם זה בנוסף להעשרות שפורטו קודם הוסיפו גם סויה. הסויה מעשירה את הלחם בחלבון ובסידן. בארבע פרוסות לחם דגנים המועשר בסויה יש 500 מ"ג סידן, שהם כחצי מהקצובה היומית המומלצת.
מאחר שמחקרים הראו כי צריכה מוגברת של הסויה יכולה להזיק, יש להקפיד על צריכה מבוקרת של לחמים אלה.
דוגמאות: לחם טופו קל (דגנית), לחם אנג'ל טופו קל
הלחם הקל מכיל פחות קמח, מועשר בסיבים תזונתיים ומכיל ממתיקים מלאכותיים במקום סוכר. שיטת ההתפחה שלו יוצרת לחם אוורירי יותר ודחוס פחות.
היתרון בצריכת לחם קל הוא שניתן לאכול ממנו יותר פרוסות בארוחה (פרוסה אחת של לחם רגיל שווה לשתי פרוסות של לחם קל). החיסרון הוא שפרוסות הלחם הקל פחות משביעות לאורך זמן ולעתים פחות טעימות.
דוגמאות: לחם אחיד קל (אנג'ל), לחם שחור אחיד קל (דגנית), לחם שחור קל פרוס (ודש), לחם שיפון קל (של ברמן, ודש ודגנית), חלה קלה (אנג'ל, ודש, ברמן).
הכתבה באדיבות Zooza, אתר הכושר של ישראל
נטע מלחי היא דיאטנית קלינית B.Sc. מתמחה בתזונת מתאמנים, הפחתה במשקל, תזונה בהריון ולאחר לידה