ממשיכים בלחימה: כיוונים חדשים בחקר הסרטן
מה הקשר בין גידול כלבים לסרטן השד ובין תאורת לילה לסרטן הלימפומה? מחקרים חדשים מוכיחים עד כמה גדול המרחק לפצח את המחלה. סקירת תובנות עדכנית לכבוד יום הסרטן הבינ"ל המצוין מחר
במחקר שראה אור בכתב עת מדעי התברר כי הסיכון ללקות בסרטן השד גדל פי שניים אצל נשים שגידלו כלב כחיית מחמד בעשר השנים שקדמו להתפרצות המחלה. 79.9 אחוז מתוך עשרות מטופלות שנבדקו לאחר שפיתחו סרטן השד היו במגע אינטנסיבי עם כלבים לפני הדיאגנוזה. החוקרים הניחו כי כלבים גורמים להדבקת הנשים במיקרובים, כמו וירוס הגורם לסרטן בבלוטות החלב, מה שמניע בהמשך לפעילות סרטנית בתאי השד. לא נמצא קשר דומה בין סרטן השד לבין גידול חתולים.

יום הסרטן הבינלאומי שיצוין מחר הוא הזדמנות נוספת להרהר במה שידוע עד כה על הסיבות המובילות לאחת המחלות השכיחות במילניום. הסרטן, שהפך למגיפת המערב ויפגע באחד מכל שלושה ישראלים לאורך שנות חייהם, הוא גם אחת החידות הגדולות ביותר לרפואה.
הסיבות השונות להתפתחות המחלה עדיין נמצאות בשלבי הוכחות. זיהום אוויר, קרינה סלולרית, חשמל במתח גבוה, חומרים תעשייתיים, צבעי מאכל, גידול כלבים, וכמובן - עישון סיגריות, השמנה וגנים - כל אלה, וגורמים רבים נוספים, כבר סומנו כגורמים אפשריים להתפתחות סרטן. למרות השכיחות הגבוהה של המחלה, פיענוח מהלכה עדיין נמצא בחיתוליו.
חוקרים מאוניברסיטת חיפה מצאו ראיות לסיבה נוספת שעשויה לעודד התפרצות גידולים סרטניים הקשורים לפעילות הורמונלית, ובעיקר סרטן השד בנשים וסרטן הערמונית בגברים: תאורת לילה.
במחקר החדש דיווחו החוקרים על עודף של עשרה אחוזים בשיעור סרטן הערמונית בגברים המתגוררים במדינות המשתמשות בקביעות בתאורת לילה. קשר זה לא אובחן בגברים החולים בסרטן המעי הגס ובסרטן הריאות - שני סוגי סרטן שאינם מיוחסים לפעילות הורמונלית.
ההנחה היא שחשיפה לתאורת לילה בתוך הבית, בשכונה או בעבודת לילה כלשהי משבשת את פעילותו של הורמון המלטונין בגוף, וגורמות להתפרצות תהליך סרטני. "אנחנו מנסים למצוא סיבה לסרטן", מספר ראש צוות החוקרים, פרופ' בוריס פורטנוב, חוקר מערכות מידע גיאוגרפיות וניתוח מרחבי בחוג לניהול משאבי טבע וסביבה באוניברסיטת חיפה.
"שיעורי הסרטן קפצו בשנים האחרונות פי ארבעה וחמישה, למרות שיש לנו מערכת בריאות יותר טובה ואוכל יותר בריא", הוא אומר. "מה שהשתנה הוא החשיפה לתאורת לילה, כי אין לנו כבר יום או לילה. הטלוויזיה עובדת, יש תאורה בבית ובשכונה, מנגנון ההגנה נחלש, ואז הסרטן פורץ, כי אלו תנאי חיים בלתי רגילים לגוף. הצלחנו להראות לראשונה קשר סטטיסטי בין תאורת לילה וסרטן".
עם צוות החוקרים נמנים גם פרופ' אברהם חיים, דיקן הפקולטה למדעים באוניברסיטת חיפה, ד"ר איתי קלוג מהחוג לניהול משאבי טבע וסביבה באוניברסיטה העברית ופרופ' ריצרד סטיבנס מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת קונטיקט בארצות הברית.
במחקר הראשון השתמשה הקבוצה בתמונות לוויין של משרד ההגנה האמריקאי, הבודק את עוצמת תאורת הלילה, והראתה כי ביישובים מוארים יותר בתאורת לילה פלורוסנטית בישראל יש יותר חולות בסרטן השד. במוקד התחלואה היו הערים הגדולות במרכז הארץ - בראשן תל אביב, ויישובים הסמוכים לקו הירוק, הסופגים תאורת לילה במינונים גבוהים במיוחד.
במחקר שני נבחנו פרטנית חולים בסרטן הלימפומה, הקשור גם הוא לפעילות ההורמונלית של המלטונין, והתברר כי מגורים בשכונות מוארות בלילה, למשל ליד כביש ראשי או קניון, מגדילים את הסיכון לסרטן הלימפומה.
במחקר החדש נערכה השוואה בין 164 מדינות בהן התושבים חשופים פחות לתאורת לילה ושבהן נרשמו שיעורים נמוכים של סרטן הערמונית: נפאל, שבה 0.002 יחידות חשיפה (יחידות ננו-ואט לשטח קבוע) ; הודו (0.059 יחידות) ; מצרים (2.028 יחידות) ; וארגנטינה (4.501 יחידות).
המדינות שבהן קיימת חשיפה גבוהה לתאורת לילה ובהתאם נרשמו שיעורים גבוהים בהרבה של סרטן הערמונית הן ישראל (10.707 יחידות) וארצות הברית (57.540 יחידות).
"הרעיון לקשר הזה עלה לפני כמה שנים במחקרי מעבדה",
"אמנם לא ניתן לבצע ניסיון דומה בבני אדם, אך הערכנו שיש קשר בין תאורת לילה וסרטן גם באנשים, והיום כבר יש הכרה בכיוון המחקרי הזה. בחלק מהתאורה אנו שולטים, כמו התאורה שבתוך הבית, ויש תאורה שאין שליטה עליה כמו תאורת רחוב, אך בקיץ רוב האנשים ישנים כשהתריסים פתוחים, והאור נכנס לחדר. יש גם אנשים שהולכים לישון עם אור דלוק בבית, במיוחד כשיש ילדים שמפחדים מהחושך. אני סוגר את התריסים כמה שאני יכול, ולא משתמש בתאורה. זה גם חסכוני וגם תורם לבריאות".
מחקרים רבים מצאו בשנים האחרונות קשר בין גורמים סביבתיים אפשריים לבין סרטן, בעיקר חומרים תעשייתיים, חומרי הדברה, חומרים משמרים, וכן גז רדון, מתח גבוה, טלפונים סלולריים וחומרים פולטי קרינה, כפי שהתברר במעקב אחר נפגעי צ'רנוביל. גם השמש מסרטנת, כמובן, בעיקר בכל הקשור להתפתחות סרטן העור. ספר חדש קובע שאפילו משקפי שמש מסרטנים, כי הם גורמים למוח לחשוב שחשוך בחוץ, ומורידים את יכולת ההגנה הטבעית של הגוף מפני קרני השמש המסוכנות לסרטן.
גם טיפולים רפואיים עלולים להיות מסרטנים. למשל, טיפולי הפריה שהעלו את הסיכון לסרטן השד; תרופות הורמונים לגיל המעבר שמגדילות את הסיכון לסרטן השד; בדיקות הדמיה שעלולות להוביל להתפתחות ממאירויות; וניתוחים אנטומיים, כמו למשל הורדת אשך טמיר, שמעלה סיכון להתפתחות סרטן האשכים.
דוח של אוניברסיטת הרוורד ניסה לפני עשור לעשות סדר בסיבות השונות הגורמות לסרטן, וקבע כי 30 אחוז ממקרי המוות מסרטן בארצות הברית קשורים לעישון סיגריות, 30 אחוז קשורים לתזונה לקויה ולעודף משקל ו-5 אחוזים להיעדר פעילות גופנית.
לפי הדוח, מזהמים סביבתיים אחראיים רק ל-2 אחוזים ממקרי התמותה מסרטן, שתיית אלכוהול אחראית ל-3 אחוזים, חשיפות במקום העבודה ווירוסים שונים קשורים ל-5 אחוזים, והגנים שנחקרים בימים אלה באופן אינטנסיבי קשורים רק ל-5 אחוזים ממקרי המוות מסרטן.
"מטרתנו היא להקטין את התחלואה ואת התמותה מסרטן, ולכן איננו מתמקדים בהכרח בגורמים הגנטיים, אלא בעיקר בגורמי הסיכון העיקריים - שהם עישון ותזונה", מסביר יו"ר האגודה למלחמה בסרטן, פרופ' אליעזר רובינזון.
"מתברר שהחלק הגנטי הקשור למחלת הסרטן קטן יחסית. למשל, במוטציות שגורמות לסרטן השד, לא כל אחת יורשת את המוטציה, וגם מבין היורשות, לא כל אחת מפתחת את המחלה, תלוי בסוג האוכלוסייה. גם החלק של המזהמים הסביבתיים קטן ממה שחושבים. צריך להתייחס לכל ממצא בזהירות, ולהערכתי יש צורך לפחות בארבעה מחקרים עם ממצאים באותו כיוון כדי שניתן יהיה לקבוע קשר לסרטן".