מחקר: תרופה לאלצהיימר משיבה את הזיכרון האבוד
חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה הזריקו חלבון טבעי המיוצר בגוף למוחם של עכברים חולי אלצהיימר, והתוצאות הצביעו על שיפור ברמת הזיכרון והלמידה – כך מדווח כתב העת נייצ'ר
התרופה היא חלבון שמיוצר באופן טבעי על ידי הגוף שנקרא BDNF (ראשי תיבות של brain-derived neurotrophic factor). לפי תוצאות המחקר, היא יכולה לשחזר את הזיכרון שאבד כתוצאה מהמחלה, ולעצור את תאי המוח ממוות.
המחקר בוצע באוניברסיטת קליפורניה בארה"ב התרכז ב- BDNF, חלבון שנחשב לגורם מרכזי בלמידה וזיכרון, ושרמותיו צונחות בקרב חולי אלצהיימר.
החוקרים הנדסו גנטית קבוצה עכברים כך שהם חלו באלצהיימר, ואחר כך הם הזריקו להם את הגן שמייצר
ניסויים נוספים שנערכו בחולדות ובקופים הראו שהזרקה של ה- BDNF, או של הגן האחראי לייצר אותו, עצרה את תהליך המוות של התאים במוח ואת אובדן הזיכרון. התוצאות באו לידי ביטוי בהיפוקמפוס, האזור במוח האחראי על אחסון הזיכרון ואחד מהאזורים הראשונים שנפגעים בשל האלצהיימר.
התרופות הקיימות כיום בשוק מסייעות לדחות את התקדמות הסימפטומים, אולם אף אחת מהן אינה מסוגלת לתקן את הנזק המוחי שנגרם במחלה. עורך המחקר, ד"ר מארק טוזינסקי, אמר שהאפקטים של החלבון היו חזקים. "כאשר נתנו BDNF למעגלי הזיכרון במוח, גירינו בצורה ישירה את הפעילות שלהם ומנענו מתאים למות מהמחלה".
לדבריו, הפוטנציאל של התרופה גורף אף יותר מכך, והאפשרות לנסות אותה על בני אדם אינה מסוכנת. "טיפולי BDNF יכולים באופן פוטנציאלי לספק הגנה לטווח הרחוק על ידי האטה או אפילו עצירה של התקדמות המחלה באזורים שמקבלים את הטיפול".
ד"ר טוסזינסקי כבר חתום על הישג מחקרי מלפני כמה שנים, אז הראה שחלבון נוסף שמיוצר באופן טבעי, המכונה NGF, יכול לטפל באלצהיימר. לאחר שבחן אותו על עכברים, עבר לטפל בבני אדם, במחקרים שנמשכים גם בימים אלה. תוצאות ראשוניות שנאספו עד כה הצביעו על כך שהטיפול מאט את אובדן הזיכרון.