כך תשדרגו את מנת הפאסט פוד היומית
הטריות של כדורי הפלאפל, החציל המטוגן של הסביח ואיכות הגבינה של הפיצה - סביר להניח שגם הנתונים הבאים לא יגרמו לכם לדלג על מנת השחיתות בצהריים, אבל לפחות הוזהרתם. דע את אויבך המשמינים
המחקר מצא כי במנת שווארמה ממוצעת, ללא סלט או רטבים, יש כ-1,000 קלוריות , שהן כ-50 אחוז מהצריכה הממוצעת לאישה וכ-40 אחוז מהצריכה הממוצעת לגבר - אבל הכמות האדירה של הקלוריות היא הצרה הקטנה בכל הסיפור הזה.
צריכת המלח במנה כזו מגיעה ל-98 אחוז מצריכת המלח היומית המומלצת לאדם, וצריכת השומן מגיעה ל-65 אחוז מצריכת השומן היומית המרבית המומלצת לגבר, ול-89 אחוז מזו המומלצת לאישה. אכן, נתונים מדאיגים.
אלא שהשווארמה היא רק אחת ממאכלי הרחוב עתירי הקלוריות, המלח והשומן שרבים מאיתנו צורכים "על הדרך". כולם יודעים שזה לא ממש בריא, אבל רבים פשוט אינם מוכנים לוותר על התחנה הקבועה בשווארמייה, ולמעשה, למרות מחקרים כגון אלו, תרבות מאכלי הרחוב לא מראה סימני דעיכה.
יעל דרור-סרוסי, דיאטנית קלינית ויועצת לחברת התרופות דקסל פארמה (דקסון), מציגה סקירה של מאכלי הרחוב הפופולריים, וקובעת מהו המחיר שאנו משלמים עליהם ואיך אפשר בכל זאת לשפר את המנה.
איפה הבעיה: הכנת שווארמה בדוכנים עלולה להיות מלווה בחשיפה ארוכה של הבשר לאוויר, שעלול לגרום לשינוי של איכות הבשר, שכן הבשר נחשף לרדיקלים חופשיים.
בנוסף לכך, בין שכבות הבשר
עצה לשיפור: נסו לברר כמה זמן מסתובב הבשר על השיפוד. אם מדובר בזמן שעולה על שעה-שעתיים - כדאי לוותר. אם החלטתם בכל זאת לאכול מנה, בקשו שלא יכניסו את חלקי השומן, או הוציאו אותם בעצמכם. הזמנת המנה בפיתה (ולא בלאפה) או בצלחת והימנעות מצ'יפס יכולים לצמצם מאוד את כמות השומן במנה ולהפחית את הערך הקלורי שלה.
איפה הבעיה: למנת פלאפל יש יתרונות בריאותיים: היא עשויה מחומוס ומירק ונאכלת בדרך כלל בתוספת סלט, אך עם זאת מדובר במנה מטוגנת שעלולה להמתין זמן רב בין הטיגון לאכילה (ולכן היתרונות הבריאותיים אינם נשמרים).
בממוצע, כל כדור פלאפל מכיל 60-80 קלוריות, ועל זה צריך להוסיף את הפיתה, את הסלט ואת הרטבים, כך שמנה עלולה להגיע ל-800 קלוריות, ללא הצ'יפס.
עצה לשיפור: נסו לברר כמה זמן עומדים כדורי הפלאפל (עד חצי שעה), הזמינו את המנה בפיתה ולא בלאפה, והימנעו מצ'יפס ומרטבים שמנים או מירקות מטוגנים (בעיקר חצילים).
איפה הבעיה: המבורגר עלול להכיל 30 אחוז שומן במסגרת הבשר הטחון (בשר בקר). תוספת הצ'יפס המטוגן, ובמיוחד רוטבי המיונז, עלולים להקפיץ את אחוז השומן במנה עד ל-50 אחוז. כמו כן, מנת המבורגר משופעת במלח.
עצות לשיפור: לוותר על הצ'יפס, להעדיף מעט קטשופ ולהימנע לחלוטין מרוטבי מיונז ואלף האיים. להעדיף תמיד את הקציצה שעשויה מבשר בקר ולא מתערובת של טלה, כבש ובקר.
איפה הבעיה: בפיצה יש שתי בעיות עיקריות: האחת, הכמות הגדולה של הגבינה בעלת אחוזי שומן גבוהים. לא תמיד משתמשים בפיצריות בגבינה איכותית, מה שמגדיל את אפקט הצרבת שעלול להיווצר.
הבעיה השנייה היא הכמות שאוכלים, כיוון שבדרך כלל לא מסתפקים במשולש אחד בלבד (משולש פיצה מכיל 450-550 קלוריות). רוב האנשים אוכלים שניים-שלושה משולשים, ויש גם כאלו שמסוגלים "לרדת" על מגש משפחתי שלם.
עצה לשיפור: לקנות פיצה רק במקומות שבהם ניתן לסמוך על כך שמשתמשים בחומרי גלם איכותיים ולהגביל את כמות המשולשים שאוכלים.
איפה הבעיה: המנה נראית תמימה ובלתי מזיקה במבט ראשון, אך המלכוד הוא בחציל המטוגן. החציל הוא ירק שסופג אליו כמויות אדירות של שמן, ולכן, גם אם מדובר בסך הכל במנה של ביצה, חציל, בצל ירוק וכמה רטבים פשוטים, עדיין מדובר בכמות גבוהה מאוד של שמן.
מנה ממוצעת שוות ערך ל-800 קלוריות.
עצות לשיפור: להוריד את כמות החצילים, ולהיזהר מרטבים שמנים או חריפים שמעלים את אחוזי השומן במנה ועלולים לגרום לצרבת.
איפה הבעיה: המזון המוקפץ נמצא כמעט בכל אזור של מזון מהיר. הוא מהיר, נגיש, משביע ובדרך כלל מכיל ירקות רבים, עוף או בקר. עם זאת, אין מדובר במנה דיאטטית. במקרים רבים האוכל עומד זמן רב על עגלת החימום, הכנתו מלווה בכמות לא נמוכה של שמן בעת ההקפצה, ובמקרים רבים מוסיפים מונוסודיום גלוטומאט - חומר השנוי במחלוקת לגבי הנזק שהוא עלול לגרום.
עצות לשיפור: לאכול רק מזון שהוקפץ במקום, לבקש שיכינו את המנה עם מעט שמן וללא מונוסודיום גלוטומאט.
איפה הבעיה: מנת חומוס טרי מכילה גרגירי חומוס ולא מעט טחינה ושמן (שאותו מוסיפים מעל החומוס, מה שמוסיף כ-500 קלוריות!)
עצה לשיפור: בקשו מהמלצר לא לשפוך שמן על מנת החומוס, אלא להגיש מעט שמן בצד המנה, כך תוכלו לשלוט בכמות ולהגדיר מראש כמה פיתות אוכלים.
איפה הבעיה: שוב, הרושם הראשוני הוא שמדובר בארוחת בריאות. עם זאת, אסור לשכוח שמדובר במנה שהוכנה עם לא מעט שמן שמגדיל את כמות הקלוריות.
עצה לשיפור: לפני הכנת השקשוקה בקשו מהמלצר למסור לטבח לא לשפוך הרבה שמן למחבת. כמו כן, הפחיתו בכמות הלחם או הפיתות.
איפה הבעיה: ברוב המקומות ניתן לבחור את הקמח שממנו עשוי הרול (קמח לבן או מלא), אבל אין שליטה על איכות הבשר שממלא אותו. במקומות רבים מדובר בבשר בלתי איכותי בעל אחוזי שומן גבוהים במיוחד.
בדרך כלל, מוסיפים רטבים שמנים שמעלים את כמות השומן, הסוכר והמלח במנה.
עצה לשיפור: לאכול במקומות שבהם הבשר איכותי, להמעיט בתוספת רטבים, בעיקר על בסיסי מיונז, ולבקש לטגן במעט שמן.
איפה הבעיה: הבעיה נעוצה באחוזי השומן והמלח הגבוהים של הגבינה הצהובה. ברוב המקומות מכינים טוסטים מגבינה צהובה שמכילה כ-30 אחוזי שומן, ואם מוסיפים לה גם גבינה בולגרית המנה עלולה להיות פצצת קלוריות, שומן ומלח.
עצה לשיפור: חשוב מאוד לשים לב לכמות הגבינה ולגודל המנה. עדיף להסתפק בכמות קטנה של גבינה צהובה (אפשר לבקש להגביל את החתיכות) ולוותר כליל על תוספת של גבינה בולגרית, אם משתמשים בגבינה שמנה. בכל מקרה, תמיד עדיף לאכול רק חצי טוסט במקום לאכול טוסט שלם.