דוח: האקסטזי אינו מסוכן יותר מחשיש
צוות של מומחים בריטים קובע כי המחקרים שנעשו על השימוש באקסטזי מצביעים על פגיעה בריאותית קטנה יחסית - קשיים קלים בזיכרון ודיכאון מתון

הוועדה ממליצה להוריד את האקסטזי בדרגה מבחינת המדיניות שיש לנקוט כלפיו כסם: מסם מדרגה A, כמו ההירואין והקוקאין ("הסמים הקשים"), לדרגה B - כמו החשיש והמריחואנה, בהם הקנביס הוא הרכיב הפעיל.
הוועדה קובעת כי בניגוד לתחזיות שחורות שליוו את הנושא במשך שנים, הנתונים שהצטברו עד היום, מעידים על פגיעה בריאותית קטנה יחסית בעקבות שימוש באקסטזי. עם זאת, ועדת היעוץ הדגישה כאזהרה, כי ייתכן שההשלכות מעוררות החשש בדבר השימוש באקסטזי יצוצו במועד מאוחר יותר בחייהם של צרכני הסם.
עורכי הדוח, גבריאל רוג'רס ורות גרסייד מבית הספר לרפואה באוניברסיטת אקסטר, ציינו כי המולקולה הפעילה באקסטזי MDMA היא בהחלט רעילה, אולם איננה רבת עוצמה כפי שהעריכו. אדם ממוצע יזדקק להערכתם ליטול בבת אחת 30-20 כדורי אקסטזי כדי להגיע למינון קטלני. עם זאת עבור קבוצה קטנה מאד באוכלוסיה גם כמות מזערית של הסם יכולה להרוג.
אחד הנתונים הסטטיסטיים שעליו מסתמך הדוח, קובע כי מתוך כחצי מיליון בני אדם באנגליה ובווילס המשתמשים מדי שנה באקסטזי, רק 30 מהם מתו מהאפקטים האקוטיים של הסם. אולם מחקרים מצומצמי-היקף העלו שכמה מצרכני הסם סבלו מבעיות קשות יותר משאר חבריהם, כמו היחלשות המערכת החיסונית וקשיי זכרון חמורים יותר.
החוקרים מציינים כי עדיין לא נאסף מספיק מידע על בעיות בריאות בטווח הארוך שנגרמות כתוצאה מנטילת אקסטזי. מחקרים בחיות מעבדה הצביעו פגיעה במערכת הסרוטונין המוחי, החומר הכימי המעורב במצב הרוח ובקוגניציה. מחקרי הדמיה בבני אדם הציגו נזקים זהים. עם זאת קיימת עדיין מחלוקת בין המדענים בשאלה עד כמה לכל הפגיעות הללו יש השלכות על חיי
הדוח שהפיק צוות היועצים סקר מחדש 110 מחקרים ונתונים שהצטברו במאגרי מידע העוסקים באפקט ארוך הטווח של הסם. כמה מהמחקרים כללו השוואה בין צרכני האקסטזי לבין מי שלא נגע בסם - ומהם עלה כי אפילו נטילת כמות קטנה של אקסטזי גרמה למשתמש בנקודת זמן מסויימת, אבל באופן עקבי, לקבל תוצאות נמוכות במבחנים פסיכומטריים שעבר, ובהם נמדדו ביצועים מנטאליים כמו זיכרון, ריכוז, קבלת החלטות ותיכנון.
המחקרים העלו עוד כי הבעיות באו לידי ביטוי ביכולות המילוליות ובעבודה המחייבת הפעלה של הזיכרון. אצל אחדים מנוטלי הסם נתגלו בעיות בהתמקדות מהירה במילוי מטלות חדשות. אלא שכל אלו הן בדיוק אותן בעיות הקיימות אצל הסובלים מדיכאון.
באופן לא צפוי, המחקרים שצוטטו בדוח לא איתרו קשר בין כמות הסם שנטלו הנבדקים לבין חומרת הבעיות הקוגניטיביות שהם הפגינו במבדקים. "סטטיסטית, ועל בסיס ניסויי המעבדה, התוצאות הן משמעותיות - אבל האם מדובר במשמעות קלינית? – זה כבר עניין אחר לחלוטין", אמר עורך הדוח. "התוצאות שהנבדקים השיגו במבחנים לא היו כל כך חמורות כדי להדליק אות אזהרה לרופא המטפל בהם".
רוב המחקרים שנותחו מחדש התבססו על דיווחים של צרכני הסם לגבי התופעות שחוו. לעיתים קרובות מדובר באנשים שנוהגים גם לצרוך סמים אחרים ואלכוהול, מה שהקשה על הרופאים לקבוע מסקנה נחרצת לגביהם ולגבי המדגם שהם מייצגים.
אקסטזי או מולקולת ה-MDMA - מתילן-דיוקסי-מטאממפטמין 3,4 – סונתזה לראשונה במעבדת החברה הגרמנית מרק בראשית המאה ה-20, אבל רק בתחילת שנות ה-80 נכנסה לשימוש כ"סם בידורי". צרכן כבד של הסם עשוי לבלוע בחייו עד 40 אלף כדורים. לכדור השפעות פסיכדליות מתונות, והוא מעורר תחושות של נאהבות אצל המשתמש.
בשוק נפוצים כדורי אקסטזי שאינם נקיים מבחינה כימית, ולא ברור עד כמה מוגברת מידת רעילותם. כל כדור מכיל 40 מ"ג מהחומר הפעיל. כשמדובר במולקולה נקיה של MDMA היא תופסת 30% מנפח הכדור. מחיר כדור אקסטזי צנח במהלך העשורים האחרונים מ-20 דולר ל-3 דולר בלבד.