6 מיתוסים על אוסטיאופורוזיס
אוסטיאופורוזיס היא מחלה שמאיימת על נשים בגיל 40 פלוס? ממש לא מדויק. ואפשר גם למות ממנה
ממש לא. אחד מכל שמונה גברים מעל גיל 60 יחלה באוסטיאופורוזיס. הזדקנות העצמות של הנשים נובעת משינויים הורמונאליים בגיל המעבר, ואילו זאת של הגברים נובעת מגורמים אחרים, כמו גם מרמת מודעות נמוכה ביותר.
לא נכון. רפואה מונעת מתחילה כבר בגיל צעיר: צריכה מספקת של סידן וויטמין די, ופעילות גופנית סדירה בגיל צעיר ממלאים תפקיד חשוב בבניית מסת עצם אופטימאלית. כדי למנוע אוסטיאופורוזיס מומלץ לא לעשן, לצרוך מעט אלכוהול ולהימנע מאכילת מזונות עשירים בפוספט (הנמצא בקולה, ממתקים ומזון מהיר), מכיוון שהם מונעים את ספיגת הסידן בעצמות.
לא מדויק. המחלה אמנם קיימת, אבל החולה לא בהכרח יגיע למצב של שברים בעצמות ובחוליות שלו, ולא בהכרח יסבול מכאבים חזקים וממושכים או מנכות. אם הידלדלות העצמות מאובחנת בשלב מוקדם, ניתן לבלום אותה באמצעות טיפול תרופתי.
אפילו בשלב מתקדם, ניתן לעיתים קרובות למנוע את השברים באמצעות טיפול תרופתי ולשפר מאד את איכות החיים. כמו כן לעולם לא מאוחר מדי לנקוט בפעולות מניעה נגד האוסטיאופורוזיס, כגון תוכנית פעילות אישית ותזונה בריאה ועשירה בסידן .
לא נכון. עד 30% מהסובלים משברי צוואר הירך הולכים לעולמם בחצי השנה שלאחר השבר. מחצית מהנשים הסובלות משבר בצוואר הירך אינן יכולות עוד ללכת בלי עזרה, ורבע מהחולים שהחלימו משבר צוואר הירך הופכים לסיעודיים.
לצערנו אין בידינו מדד לחוזק העצמות שלנו, ולכן האוסטיאופורוזיס מתוארת בתור "אויב שקט". הגוף יכול לאבד את צפיפות העצמות הטבעית שלו ללא התרעה, על אף שהאדם סבור שהוא חי חיים בריאים. יתר על כן, כאשר יש חולים נוספים במשפחה, מומלץ להתייעץ עם רופא ולבצע בדיקת צפיפות עצמות, כדי לקבוע את פגיעותן של העצמות.
ד"ר רקפת בכרך היא מומחית לרפואת משפחה בשירותי בריאות כללית וחברת הוועד המנהל של העמותה הישראלית לאוסטיאופורוזיס