גב כלכלי: לנתח את הדיסק הפרוץ, או לחכות?

פריצת דיסק היא בדרך כלל פרשה כואבת וממושכת, אבל השיקולים שמובילים להחלטה בנוגע לניתוח הם גם כלכליים. כך תדעו מתי כדאי לנתח ולמה לא מומלץ לדחות את ההכרעה

דן אבן | 22/2/2009 15:18 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
עשרות אלפי ישראלים סובלים מדי שנה מפריצות דיסק. מדובר באחת התלונות האורתופדיות השכיחות ביותר, שמובילה לכאבי גב ולהגבלה ביכולת התפקוד. לא ירחק היום, וחלקם יידרשו לשקול את הצורך בניתוח גב להוצאת הדיסק הפגום. האם מומלץ להזדרז לנתח או להסתפק תחילה בתרופות ולראות אם מתפתחת החלמה עצמאית? השיקולים לכך אינם בהכרח רפואיים.

מנתחים מסוימים יעדיפו להמליץ על ניתוח גב דווקא מסיבות כלכליות, ומתברר כי גם למטופלים מסוימים קורצת האפשרות לעבור ניתוח גב מזורז - בעיקר כשמדובר בתאונת עבודה, שמאפשרת לקבל פיצויים מהביטוח הלאומי. כך הפכה שאלת ניתוחי הגב לאחד הוויכוחים המעסיקים לאחרונה את קהילת מנתחי עמוד השדרה: כיצד יוכלו המטופלים לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר עבורם?
 
מושבת עד להודעה חדשה.
מושבת עד להודעה חדשה. צילום: Jan Kalab, BY CC

יותר מ-70 אחוז ממקרי פריצות הדיסק מחלימים באופן ספונטני, תוך ספיגת הדיסק הפרוץ ללא כל התערבות רפואית, אך ב-30 אחוז מפריצות הדיסק נותר הכאב לאורך כמה שבועות, ומתעוררת השאלה אם לנתח. מחקר חדש שבוצע במחלקה האורתופדית במרכז הרפואי הלל יפה מצא כי לתזמון הניתוח תפקיד חשוב בהצלחתו.

המחקר ממליץ שלא לעכב את החלטה אם לנתח יתר על המידה, כיוון שכל דחייה מעלה את הסיכון לסיבוכים בלתי הפיכים. "כשהחולה לא נאנק מכאבים ולא סובל משיתוק, אפשר להמתין", אומר ד"ר יורם פולמן, מנהל המחלקה אורתופדית ב' בהלל יפה, "אבל כשמתפתח 'פחת נוירולוגי' תפקודי - כלומר, שיתוק נוירולוגי המלווה את פריצת הדיסק, למשל בצניחת כף הרגל או כשמתפתח כאב בלתי נסבל, והחולה אינו מראה סימני שיפור, בשלב מסוים יש לשקול ברצינות ניתוח. אנשים שוגים לחשוב שאפשר למתוח את מרווח הזמן בלי סוף".

בסקירת מאמרים שבוצעה ב"הלל יפה" התברר כי עצב שנלחץ בפריצת דיסק ונותר לחוץ שלושה חודשים ללא טיפול יעיל נפגע בצורה בלתי הפיכה. לפי הממצאים, ביצוע הניתוח בפרק זמן שאינו עולה על שמונה שבועות מביא לסכויי החלמה של כ-96 אחוז. "קיים מאזן של רווח והפסד, ויש מה להפסיד אם מחכים עם ההחלטה לנתח", אומר ד"ר פולמן. המתנה מעבר לשמונה שבועות מרגע הופעת הסימנים הראשונים לפריצת הדיסק מפחיתה את סיכויי הריפוי מהניתוח, ומגדילה את הסיכויים לפגיעה בלתי הפיכה בעמוד השדרה.
דגלים אדומים

להתפתחות פריצת דיסק יש מנגנון מעניין: דיסק בעמוד השדרה בנוי מגרעין וסביבו טבעת. בעמוד השדרה המותני יש חמש חוליות, וביניהן חמישה דיסקים, כשפריצת דיסק מאובחנת בעיקר בדיסקים שבין חוליה 4 ו-5, בין חוליה 1 ל-5 ובין חוליה 3 ל-4. במעלה הגוף שבע חוליות המרכיבות את עמוד השדרה הצווארי, וביניהן שישה דיסקים. פריצת דיסק באזור זה נחשבת מורכבת יותר לריפוי בשיטה שמרנית וללא ניתוח. "כשדיסק שהתפרץ סגור בתוך טבעת תיתכן תגובה דלקתית קלה וכאב נמוך", מסביר ד"ר פולמן.

לעומת זאת, דיסקים גדולים בעמוד השדרה שפורצים מתוך הטבעת לתעלת השדרה מעוררים כאב חזק, ואז שאלת הניתוח עתידה לעלות מהר יותר. ב-80 אחוז מהמקרים החומר הגרעיני המרכיב את הדיסק נספג בגוף, והכאב נעלם בזכות שימוש בתרופות אנטי דלקתיות ופיזיותרפיה, אך בחמישית מהמקרים הכאב הופך קבוע

ונדרשת התערבות ניתוחית. באופן פרדוקסלי, דווקא דיסקים גדולים נוטים להיספג טוב יותר בגוף בהשוואה לדיסקים קטנים, אך הכאב הבלתי נסבל עשוי לחייב ניתוח במטרה להקל על המטופל.

בניגוד לממצאים מהלל יפה, ממצאים קודמים ממחקר מהולנד, שהתפרסם במאי 2007, הראו כי בשתי קבוצות - האחת שנותחה לתיקון פריצת דיסק כעבור שבועיים וחצי בממוצע, והאחרת, שנותרה בטיפול שמרני באמצעות תרופות למשך 18 שבועות וחצי בממוצע לפני הניתוח - לא היו הבדלים מבחינת נזקי הגוף המצטברים במעקב רפואי, כעבור שנה מהניתוח. למרות שיפור מהיר יותר עד פי שניים ברמות הכאב ובהרגשה העצמית בקבוצה שנותחה מוקדם יותר, החוקרים הסיקו כי אין למהר לבצע ניתוח גב.

"להערכתי, שיעור גבוה, של כ-80 אחוז ומעלה מניתוחי עמוד שדרה מתבצעים שלא על בסיס אינדיקציות רפואיות מוחלטות", טוען פרופ' משה סלעי, מנהל מחלקה אורתופדית בבית חולים בילינסון, "בספרות הרפואית מקובל לציין שלוש אינדיקציות לניתוח: אובדן שליטה על סוגרים, שיתוק מתקדם וכאב בלתי נסבל, בכפוף לבדיקה קלינית ובדיקת הדמיה שתתאים לממצאים הקליניים".

לדבריו, "הסיבות לניתוחי גב היום הן לעתים 'רפואיות למחצה', ובעיקר קשורות לאובדן הסבלנות של המטופל ושל המטפל, כי הסטטיסטיקה אומרת שהרוב המוחלט של פריצות הדיסק חולפות מאליהן כעבור שלושה חודשים. לעתים המטופל מטפס על הקירות מכאבים ורוצה ללכת מהר לניתוח, ויש גם מנתחים שעלולים להכניס אליהם שיקולים זרים, כלכליים, במערכת קבלת ההחלטות".

בהחלטה על ניתוח מעורבים השיקולים הכלכליים בקרב מנתחי עמוד שדרה המזדרזים להמליץ על ניתוח כדי לבצעו במערכת הרפואה הפרטית. לעתים גם המטופלים עצמם ישמחו לרוץ לניתוח כדי לזרז את הליך בקשת הפיצויים מהביטוח הלאומי, אם פגיעתם יכולה להיות מוגדרת כתאונת עבודה. אגב, פריצות דיסק מככבות בתביעות המוגשות כנגד חברות הביטוח, ובראשן הביטוח הלאומי ואגף השיקום במשרד הביטחון, בדרישה להכיר במקרה כתאונת עבודה ולזכות בפיצויים. בארגון עולמי אקדמי בתחום האורתופדיה, המכונה A.O.SPINE, נדרשים לאחרונה לסוגיה המורכבת, וכבר גובשו המלצות ראשונות.

"מבחינה אקדמית, כשמדובר בפריצת דיסק מותני, מוטב להמתין עם פריצת דיסק שלושה חודשים בטיפול שמרני לא חודרני לפני ניתוח", אומר ד"ר אברהם ששון, מנהל היחידה לכירורגיית גב במרכז הרפואי סורוקה ונשיא ארגון A.O.SPINE בישראל . לדבריו, "במשך חודשי המעקב יש להיות ערניים מפני 'דגלים אדומים' המחייבים ניתוח כדי להימנע מנזק בלתי הפיך".

ד"ר ששון מונה שלושה "דגלים" כאלה: נזק נוירולוגי, שיתוק, הפרעות בסוגרים, שגורמות לאי שליטה במתן צואה או שתן, או כאב בלתי נסבל שאינו מגיב לתרופות. "לפעמים ניתוח מהיר טוב למנתח, כי אם תופסים אדם כשכואב לו, ניתן לעתים להשפיע עליו לעבור ניתוח, אך אם ממתינים, ללא הופעה של 'דגל אדום' חלילה, רק עשרה אחוזים מהאנשים עם פריצת דיסק יזדקקו לניתוח", הוא מסביר.

מונעים סיכונים

קיימים מטופלים שיחששו מניתוח גב, ויעכבו את ההחלטה לאורך זמן ממושך. "ניתוח בעמוד השדרה נחשב מפחיד, כמו שפעם היו ניתוחי הלב, אך היום ניתן לבצע את הניתוח בשיטה מהירה בתוך 40 דקות, והחולה יוצא הביתה באותו היום", מסביר ד"ר ששון.

טיפולים חדשים, שמבוצעים בשנים האחרונות בבתי חולים מרכזיים כמו איכילוב, בילינסון וסורוקה, מאפשרים כיום ניתוחים זעיר-פולשניים כנגד פריצת דיסק. שיטות חדישות אלה דווקא עשויות לזרז את ההחלטה על ניתוח. "כיום הסיכונים בניתוחי דיסק פחותים מאשר בעבר, ויש היום ניתוחים זעירים שגם עושים את האצבע קלה יותר על ההדק. בעבר היו חושבים יותר לפני ניתוחים עם חתך גדול, והיום, כשניתן לבצע טיפולים בשיטות הדמיה וכירורגיה חדישות והסיכון פחות תובעני, מגיעים לניתוח בקלות רבה יותר", טוען פרופ' סלעי.

למרות החדשנות, כ-90 אחוז מניתוחי הגב המבוצעים כיום לתיקון פריצת דיסק נעשים בגישה המסורתית, תוך חיתוך עמוד השדרה והוצאת הדיסק הפגום. "כמו שכל ניתוח עיני עשוי לפגוע בראייה, כך גם כל ניתוח עמוד שדרה עלול לפגוע בחוט השדרה, אבל לפני 20 שנה אנשים פחדו מניתוחי לב, והיום עושים ניתוחי לב פתוח ללא בעיה", אומר ד"ר ששון, "השיטות הניתוחיות בעמוד השדרה השתכללו, המיומנות גבוהה יותר, הניסיון גדול, ושיטות הניטור וההרדמה טובות יותר".

ד"ר פולמן טוען כי העבודה שבוצעה בהלל יפה מציגה תמונת מצב נקייה משיקולים לא-רפואיים. "עבודתנו סוקרת מקרים של פריצת דיסק המטופלים בתוך בית חולים ציבורי. אנחנו לא קליניקה פרטית, ולא מחפשים עבודה", הוא אומר, "וגם האוכלוסייה שבדקנו אינה כוללת אנשים שמבקשים לקבל פיצויים ממקומות עבודה. לכן, לא היתה אצלנו הטעיה של הנתונים. עד לשלב הניתוח יכול החולה, מבחינתי, לעשות דיקור סיני, רפלקסולוגיה או פיזיותרפיה, או ללכת לבבא סאלי, אבל אם הוא כבר מגיע לניתוח, חשוב לנו שהוא יגיע בזמן".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים