משרד הבריאות: תוספי אומגה 3 לא יעילים
ההשפעה על מניעת מחלות לב לא ברורה. ההשפעה על איזון רמת הסוכר בדם אינה מובהקת. במשרד הבריאות טוענים: אכילת דגים מספיקה, ואין צורך בנטילת תוספים
השימוש בתוספי מזון שונים הולך ונעשה נפוץ יותר ויותר, ואיתו גם הוויכוח בדבר יעילותם. השבוע ספגו אוהדי התוספים מפח נפש קטן, כאשר חוקרי המחלקה לתזונה במשרד הבריאות הבהירו כי ההתלהבות מסגולות הריפוי של חומצות שומן מסוג "אומגה 3" לא נובעת בהכרח משיקולים של שמירה על הבריאות - אלא משיקולים מסחריים.
במאמר שהתפרסם בביטאון ההסתדרות הרפואית "הרפואה" קובעים החוקרים: "ייחוס סגולות לאומגה 3 אינו נובע בהכרח משיקולים של בריאות הציבור, אלא מקודם לעתים על ידי גורמים מסחריים, אשר ששים להציע לקהל הרחב תרופת פלא למגוון גדול של מחלות".
לפי המאמר, שפרסמו ראש המחלקה לתזונה במשרד הבריאות, ד"ר זיוה שטל, יחד עם אבידור גינסברג וד"ר אלכס לבנטל ממשרד הבריאות, מחקרים רבים על התועלת באומגה 3 אינם עומדים בקריטריונים המקובלים. לפי המאמר, התועלת היחידה של אומגה 3 קשורה בהורדת רמות השומנים בדם.
החוקרים קבעו כי ההשפעה החיובית של אומגה 3 על התחלואה והתמותה ממחלות לב וכלי דם איננה ברורה, ההשפעה על איזון רמות הסוכר בדם איננה מובהקת, וההשפעה המגנה מפני דלקת מפרקים שיגרונית חלקית בלבד.
לטענתם, העדויות על תועלת באומגה שלוש נגד מחלות דלקתיות של המעי מועטות, ההשפעה על מחלות כליה אינה ברורה עדיין, וההשפעה המגנה מפני סרטן תוארה בבעלי חיים, אך אין תמיכה נרחבת להשפעה על בני אדם. גם בנוגע לתרומה לבריאות הנפש, קובעים החוקרים: "לא ניתן בשלב זה להסיק מסקנות לגבי התועלות הקליניות של אומגה 3 כתוסף לטיפול בהפרעה פסיכיאטרית כלשהי".
בדיקה מיוחדת שבוצעה לאחרונה במשרד הבריאות, על סמך סקר התזונה הלאומי, גילתה כי צריכת חומצות שומן
לכן, במשרד הבריאות מבהירים כי אין מקום בשלב זה להמליץ לישראלים על צריכת תוספי תזונה מסוג אומגה ,3 ובשורה התחתונה מומלצת רק צריכת שני דגים לפחות בשבוע, ובייחוד דגים שמנים כמו הרינג, מקרל, סלמון, סרדינים או פורל, תוך הגבלת צריכת דגים בנשים הרות וגיוון בסוגי הדגים בתפריט.