לא יציבה ולא נעליים: נעלי MBT - לא לכל אחד
נעלי MBT שהגיעו לאחרונה לארץ אמורות ליצור תחושה של הליכה על משטח מעוקל, לשפר את היציבה ולחטב את הגוף. אלא שבניגוד להצהרות המשווקים, מזהירים המומחים: בשביל אדם בריא, זה כמו לבחור בכיסא גלגלים. הנעליים שיסנדלו אותך
הנעל שנמכרת בישראל על ידי "avidor מרכזי בריאות" במחיר של כ-1,700 שקל, מציעה קונספט אטרקטיבי במיוחד: בסוליית הנעל מצוי סנסור מיוחד שמקנה לרגל תחושה של חוסר יציבות. חוסר היציבות נועד לגרום לגוף להגיב בפעולות מוגברות של השרירים האחראיים על היציבה. היצרנים טוענים כי הנעל משפרת את היציבה וההליכה, מפעילה שרירים שהוזנחו מזמן, מפחיתה לחצים מהמפרקים ומעמוד השדרה, מונעת יצירת כאבים שונים ואפילו "מעצבת ומחטבת" את הגוף - לא פחות.

הנעליים שיסנדלו אותך. צילום: Paul Falardeau, CC BY
MBT הוא קיצור השם Masai Barefoot Technology – טכנולוגיית ההליכה היחפה של שבט המסאי שמקורו בקניה ושבהשראתו עוצבה הנעל. מאחורי הטכנולוגיה החדישה עומד מהנדס שוויצרי בשם קארל מילר, שבמהלך ביקור בקוריאה גילה שההליכה היחפה בשדות האורז הקלה מאוד על כאבי הגב שלו. מילר הסיק שהליכה ללא נעליים על משטחים רכים גורמת לנו לאי יציבות טבעית אשר לה השפעות חיוביות רבות על מערכות השרירים והשלד. לעומת זאת, הליכה בנעליים רגילות על משטחים קשים, כפי שכולנו נוהגים ללכת, גורמת לנו לניוון ולפגיעות ביציבה ובמערכות הגוף.
הנעל שווקה בתחילה בעיקר לסובלים מבעיות אורתופדיות, אבל כעת נעשה ניסיון להחדיר אותה גם לשוק הרחב. רן אבידור, מנכ"ל רשת אבידור המשווקת את הנעל בישראל טוען כי נעילת הנעל מחזקת את מערכת השרירים – בעיקר שוקיים וירכיים, זוקפי הגב ושרירי הבטן התחתונה, מורידה 19% מהלחץ ממפרקי הברך והירך, זוקפת את הגב ב-10% ושורפת קלוריות וסיבולת לב-ריאה ב-25% יותר בהשוואה לנעל רגילה. לדבריו, הנתונים הללו מגובים במחקרים מדעיים.
יכול ללכת, אבל נוסע בכיסא גלגלים
אולם ד"ר אמיר חגי, רופא בכיר בשיקום אורתופדי, המרכז הרפואי שיבא בתל השומר, טוען כי הטכנולוגיה כלל אינה מיטיבה עם רגל של אדם בריא.
"בזמן הליכה כף הרגל מבצעת מספר גלגולים שהם חיוניים להליכה נכונה", הוא מסביר. "כשאנחנו נועלים נעליים קשיחות אנחנו מאבדים מהיכולת לבצע חלק מהגלגולים הללו ולכן בדרך כלל מומלץ ללכת עם נעל רכה יותר.

נעל MBT
גם ד"ר גיל זולברג, מאבחן ומטפל בבעיות יציבה מצטרף לדעת עמיתו. "יש כאן ללא ספק נטייה של היצרן לשווק אותה כפיתרון פלא לכל בעיות העולם, כולל העלאת הנושא של חיטוב הגוף שהוא איינו רלוונטי ואינו ריאלי", הוא מדגיש.
"עם זאת, במקרים מסוימים הנעל עשויה לתרום לשיפור התפקוד. מניסיון עם מטופלים, הנעל מצוינת לבעיות שבהן קיים קושי או מגבלה בשני שלבים חשובים במחזור ההליכה: מגבלה בשלב שנקרא Heel strike שבו העקב בא במגע ראשוני עם הקרקע. זהו קיצור בשרירים החוברים לגיד אכילס שעלול לגרום לקשיים בהנחת העקב והנעל מסייעת בכך מאוד.
"הבעיה השנייה שנעל כזו יכולה לסייע בה היא בעיה בשלב שנקרא Heel off, כשהעקב מתרומם באוויר לקראת ניתוק הרגל מהקרקע. כאן ישנם מקרים רבים על רקע של כשל נוירולוגי, או חולשה שרירית, שבהם האדם מתקשה מאוד להרים את
העקב מהקרקע ולהעביר את מרכז הכובד קדימה לעבר הבהונות. במצבים אלו הנעל עשויה לסייע להגיע לזרימה תנועתית טובה יותר בזמן ההליכה. באופן עקיף הנעל עשויה למנוע גם בעיות ממפרק הברך, על רקע בעיות בכף הרגל".
לאנשים שלא חווים בעיות כלשהן במערכת התנועה מציע ד"ר זולברג לוותר על הנעליים: "בחלק גדול מהדגמים שימוש בנעל כזו על ידי אדם שאינו סובל מבעיה כלשהי ביציבה והליכה אינו מומלץ מכיוון שהוא עלול להפחית תפקוד שרירי. זה דומה לאדם שיכול ללכת ומתנהל על כסא גלגלים.
"בדגמים מסוימים של הנעל מבנה הסוליה שלה אכן מתאים לאדם שאינו סובל מבעיות, ועשוי ליצור מאמץ מובנה, ולכן לעורר שימוש בשרירים מסוימים, אבל יש דרכים רבות אחרות שיעילות יותר כדי להשיג את השימוש הזה, ולשם כך לא צריך לרכוש נעל מיוחדת במחיר יקר במיוחד".