תנו צ'י לאפצ'י: צמחי המרפא המובילים נגד אלרגיה אביבית
לצד הטיפול הקונבנציונלי בתרופות, הרפואה המשלימה מציעה צמחי מרפא להקלה על תסמינים של אלרגיה אביבית, כמו נזלת, גודש ועיטושים. הכי פופולריים: אסטרגלוס, אלביציה וסקוטלריה
טיפול צמחי באלרגיות נפוץ כבר מאות בשנים בקרב הרפואות המסורתיות השונות, רק שאז כמובן המושגים והשמות היו קצת אחרים. לאורך ההיסטוריה, מטפלים ברחבי העולם שלא שמעו מעולם על נוגדני IgE או על תאי מסט, טיפלו בהצלחה בסימפטומים אלרגיים שונים, מקדחת השחת ועד לאורטיקריה. עד היום התגובה האלרגית באנשים מסוימים עדיין לא ברורה לגמרי למדע הרפואי.

אלרגיה היא תגובת יתר של מערכת החיסון המכוונת כלפי חומרים "תמימים" המצויים באופן רגיל בסביבתנו ואין בהם משום איום וסכנה לגוף ותפקודו התקין. גורמי האלרגיה (הקרויים: אלרגנים) הם בדרך כלל חומרים טבעיים שמקורם בצמחים או בעלי חיים ומצויים באוויר, במזון, במים, וכן בתרופות וחומרים כימיים מסוימים.
האלרגיות השונות באות לידי ביטוי במערכת הנשימה בעיקר בהתעטשות, נזלת, גודש באף. אלרגיות על העור עשויות להיות דלקת מקומית, שנוצרת עקב מגע ישיר עם האלרגן ומתבטאת בפריחה, אדמומיות וגרד הנמשכים בדרך כלל זמן קצר יחסית. לעומתה, אסטמה של העור (אקזמה) היא מחלת עור שיטתית, יותר כרונית שאינה נגרמת על ידי מגע ישיר של אלרגן. ביטוי נוסף של אלרגיה בעור בא לידי ביטוי במחלת הסרפדת (אורטירקיה – Urticaria) – פריחה ואדמומיות מפושטות בעור הדומות למתרחש במגע עם סרפד.
הטיפול הקונבנציונלי והנפוץ באלרגיות ניתן על ידי מתן תרופות אנטי היסטמיניות, תרופות ספציפיות להקלה של גודש באף, הרחבת סימפונות במערכת הנשימה התחתונה, סטרואידים ועוד.
הטיפול הצמחי מטפל ברבדים נוספים של המטופל, מעבר לפתולוגיה "היבשה" של המנגנון האלרגי עצמו. בניגוד לעבר, כיום אפשר לרקוח בבקבוק אחד צמחי מרפא המבוססים על ידע קדום מכמה יבשות שונות בעולם, ולהשיג טיפול צמחי באלרגיות.
מטרות הטיפול הצמחי הן לווסת ולמקד את פעולתה של מערכת החיסון, לייצר פעולה אנטי אלרגנית ואנטי דלקתית שתוריד את עוצמת התגובה האלרגנית, להרגיע את מערכת העצבים, לשפר תהליכי עיכול וספיגה, לתמוך בפינוי רעלים מהגוף ולהתייחס לסימנים נוספים שמשלימים את התמונה הקלינית של המטופל.
שלושת הצמחים הבאים שימשו ברפואה הסינית המסורתית במשך שנים לטיפול במחלות נשימה ועיכול שונות, הנושאות אופי וסימנים המוכרים לנו כיום כתגובות אלרגיות. עם התקדמות המחקר בנושא רפואת צמחים כיום והניסיון הקליני המצטבר, הולכת ומתבררת יעילותם של צמחים אלו - הן במיקוד וחיזוק של מערכת החיסון ומערכות נוספות בגוף, והן בהפחתה ישירה של התגובה האלרגית.
אלביציה (Albizia lebbeck)
אלביציה היא שמו של עץ הגדל ברחבי הודו ובאזורי ההימלאיה ומשמש בעיקר לתעשיית העץ המקומית. אלביציה נמצא בשימוש רפואת האיורוודה שנים רבות לטיפול בבעיות במערכת הנשימה וכן לטיפול באקזמה, בזיהומים ובדלקות. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות איתרו תועלת בסיוע לאלרגיה, ואף בוויסות רמת הכולסטרול בדם.
אלביציה הינו צמח יעיל לטיפול באלרגיות סיסטמיות, אך מומלץ לשלבו כחלק מפורמולה עם צמחים אנטי אלרגניים נוספים.
סקוטלריה סינית (scutelaria baic)
השימוש המסורתי של שורש הסקוטלריה ברפואה הסינית היה לטיפול במחלות אקוטיות של מערכת הנשימה והעיכול.
בשנים האחרונות תיעדו מחקרים את השפעתו על הפחתת התגובה האלרגית. לסקוטלריה יש יכולת לעכב את שחרור ההיסטמין ולעצור את המנגנון האלרגי.
זהו צמח המתאים לטיפול בכל סוגי האלרגיות האקוטיות והכרוניות וניתן להשתמש בו לאורך זמן. בנוסף הצמח ידוע כיעיל בטיפול ללחץ דם והרגעה כללית.
שורש אסטרגלוס (astragalus membranaceus)
האסטרגלוס הוא צמח חשוב ברפואה הסינית מזה אלפי שנים, ולאחרונה הוא תופס מקום נכבד גם ברפואת הצמחים המערבית. השורש משמש בעיקר לחיזוק ומיקוד מערכת החיסון ולטיפול בזיהומים ויראליים. אסטרגלוס ידוע כמחזק (Tonic) כללי של הגוף וכן של הלב, הטחול ומערכת העיכול וכך מסייע לספיגה והטמעה של חומרי מזון במערכת העיכול.
אסטרגלוס הוא צמח בטוח לשימוש וחשוב לטיפול בכל סוגי האלרגיות הסיסטמיות המערבות חולשה כללית וחיסונית, כצמח מייצב ומחזק, המונע הידרדרות נוספת במצב המטופל.
ארקטיום לפה (Arctium lappa)
אחד הצמחים האלטרנטיביים הידועים ביותר, המסייע בטיפול באלרגיות ובבעיות עור דלקתיות הנגרמות עקב הצטברות של רעלים בגוף. הארקטיום שימש בעבר באירופה כצמח אלטרטיבי מוביל בניקוי האביב המסורתי (Spring tonic). הוא מסייע בתהליך הניקוי וטיהור הגוף מרעלים, החל מהסדרה של יציאות (כצמח משלשל עדין) ועד לרמה של קרום התא – הוא תומך בפינוי והסעה של רעלים אל מחוץ לגוף.
בנוסף הצמח נחשב למשפר ספיגה במערכת העיכול, יעיל למצבים של אנמיה וכן למחלות פרקים דלקתיות, הנגרמות עקב עומס מטאבולי. זהו הצמח המקובל ביותר ברפואת הצמחים המודרנית בהקשר של פינוי רעלים דרך הכבד – לימפה – שתן ועיכול.
פעולת הצמח לסילוק הפסולת מן הגוף עשויה להיות עמוקה וחזקה, לכן מומלץ להתחיל ממינון נמוך ולהעלותו באופן הדרגתי, על מנת שלא ליצור עומס מטאבולי על הכבד. מינוני הצמח המקובלים הם 10-30 מ"ל לשבוע, כחלק מפורמולה.
עלי סרפד (Urtica dioica)
הסרפד המוכר הוא צמח נפוץ למדי בארץ, בשדות ומרחבים פתוחים, אך גם בתוך המרחבים העירוניים, לצד המדרכות ובחצרות הבתים. לצמח אנרגיה מייבשת עדינה ומוגדר כמשקם ריריות, למגוון מצבים של ריריות פגועות ומודלקות ובמקרים של עודף הפרשה, בעיקר במערכת הנשימה והשתן.
הצמח מייצב את התגובתיות של הרקמה הרירית אל הסביבה החיצונית, במצבים של רגישות יתר ועודף לחות. בשל כך, הוא משמש בטיפול כאחד הצמחים האנטי אלרגיים היעילים והבטוחים.
הסרפד יעיל כחלק מטיפול באלרגיות, המתבטאות במערכת הנשימה והעור.
בנוסף, הגברת מתן השתן האופיינית לו תורמת לניקוי ופינוי יעיל יותר של רעלים ולהפחתת העומס המטאבולי. הסרפד יעיל גם למצבים אלרגיים הנלווים לדלקות בעור - במקרים של גודש ולחות במערכת הנשימה העליונה והתחתונה.
מומלץ להשתמש בעיקר בחליטה, במנה יומית של 10-15 גרם צמח לליטר מים. יש לשתות מספר כוסות לאורך היום.
פרחי הסמבוק השחור (Sambucus nigra)
פרחי הסמבוק השחור נפוצים ברפואה המסורתית באירופה, וידועים בשל פעולתם לשיקום וריכוך ריריות מערכת הנשימה. מספר חומרים הפעילים בסמבוק יעילים לחיזוק חיסוני ולהרגעה כללית.
הצמח יעיל למקרים של שיעול, אלרגיות וגירויים שונים במערכת הנשימה, במיוחד בילדים. הוא מתאים במיוחד למצבים של קדחת השחת עם גירויים של מערכת הנשימה העליונה ונזלות כרוניות, כצמח מרגיע עדין ומשקם ריריות.
שרון קוצר הוא הרבליסט קליני והבעלים של חברת "ברא צמחים"