דוח העישון: עליה במספר המעשנים בארץ

הדוח השנתי על נתוני העישון בישראל מעלה כי 24% מהישראלים מעשנים כיום, אחוז אחד יותר מהשנה שעברה. שיא נרשם בקרב גברים מהמגזר הערבי: שיעור של 54% מעשנים. אישה שלא מעשנת סופגת יותר מ-10 שעות של עישון סביל מדי יום

דן אבן | 31/5/2009 17:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
למרות חוקי העישון, העלייה במחירי הסיגריות והקמפיינים - הישראלים ממשיכים לעשן: הדוח של השנתי על נתוני העישון בישראל מצביע על עליה קלה, של אחוז בודד, בשיעור הכולל של מעשנים בארץ.

לפי הנתונים שנאספו במהלך שנת 2008, 24.2 אחוז מהישראלים הבוגרים מעשנים כיום סיגריות, גברים (32.3 אחוז מהם) יותר מנשים  מהגברים (16.6 אחוז מהן). בשנה שעברה דווח על 23.2 אחוז מעשנים בכלל האוכלוסיה.
 
גבר מעשן.
גבר מעשן. צילום הדמיה

הדוח מגלה עוד כי במהלך השנה החולפת נרשמה עליה דרמטית בשיעור המעשנים הבוגרים במגזר הערבי: 54.1 אחוז מהגברים הערביים מעשנים כיום סיגריות, בהשוואה ל-39.8 אחוז בשנה הקודמת. במגזר היהודי נרשמה יציבות יחסית במספר המעשנים.

מנהלת המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות, פרופ' תמי שוחט, הדגישה כי "ההבדלים לא משמעותיים סטטיסטית, ונמצאים בטווח טעות המדגם. בראייה רב שנתית, אנו שואפים לירידה בממדי העישון".
2% מבני הנוער מעשנים בקביעות

הנתונים שהוצגו בדוח מצביעים על כך שבמהלך שנת 2007 חלה עליה קלה בצריכת הסיגריות, מ-397 מיליון חבילות בשנה הקודמת ל-403 מיליון חבילות. עם זאת, בצריכת הסיגריות לנפש נרשמה מגמת ירידה: מ-80 חבילות סיגריות מדי שנה לכל ישראלי בשנות התשעים ל-55 חבילות סיגריות כיום.

השנה נערך סקר מיוחד בקרב 425 ישראלים בוגרים תושבי יישובי עוטף עזה במהלך מבצע "עופרת יצוקה" בחודש ינואר. מרבית המשתתפים דיווחו על עישון סיגריות באופן יומיומי (85 אחוז). התברר כי במהלך המבצע, כמות העישון בקרב המעשנים עלתה ל-21 סיגריות ליום בגברים ו-17 סיגריות ליום

בנשים. 43 אחוז מהנשים ו-23 אחוז מהגברים שהשתתפו בסקר דיווחו כי עלו בכמות הסיגריות שעישנו במהלך המבצע.

הגיל הממוצע להתחלת עישון באוכלוסייה הבוגרת בישראל עומד על 18 שנה בגברים ו-20 שנה בנשים, ותמונת המצב עדיין עגומה גם לגבי עישון סיגריות בבתי הספר: לפי סקר שנערך בקרב בני נוער מכיתות ח' בישראל, 4.5 אחוזים דיווחו כי הם מעשנים סיגריות מדי פעם ו-2 אחוזים מעשנים מדי יום. בני נוער מעשנים מדווחים על עישון של כעשר סיגריות (חצי חבילה) ליום. הגיל הממוצע להתחלת עישון בבני הנוער עומד על 11 וחצי שנים בבנים ו-12 וחצי שנים בבנות.

גם הלא-מעשנים נחשפים מדי יום

נקודת אור אחת נרשמת השנה בצה"ל, שם מדווח על ירידה חדה בעישון בקרב המשתחררים מצה"ל - כיום 30 אחוז מהם מעשנים, בהשוואה ל-40 אחוז בשנה החולפת. בקרב המתגייסות נרשמת יציבות
בשיעור המעשנות - כ-30 אחוז בשנים האחרונות.

דוח העישון מציב את הגברים המעשנים בישראל (32.3 אחוז, שהם כמעט שליש) לפני מדינות כמו איטליה (28.6 אחוז), בריטניה (26 אחוז), ארה"ב (23.5 אחוז) ושבדיה (13.9 אחוז). הנשים הישראליות ממוקמות באמצע הטבלה (16.6 אחוז), מתחת לבריטניה (23 אחוז) וארה"ב (18.3 אחוז), ומעל לקנדה (16 אחוז) ופורטוגל (11.8 אחוז).

"כמו בכל העולם, השכבות הסוציו-אקונומיות הנמוכות בישראל, בהן מובטלים ומוגבלים, מעשנות יותר", הסבירה פרופ' שוחט. לפי דוח העישון, 35 אחוז מהבוגרים המובטלים בישראל מעשנים סיגריות, בהשוואה ל-28.8 אחוז מהישראלים העובדים.

הדוח בדק גם את רמת העישון הפסיבי בישראל והעלה כי גברים יהודים שאינם מעשנים נחשפים בישראל ל-3.6 שעות של עישון סביל בשבוע בביתם, ל-4.4 שעות של עישון סביל במקום העבודה ול-1.6 שעות של עישון סביל מחוץ לבית ולעבודה. נשים יהודיות שאינן מעשנות נחשפות בישראל ל-8 שעות של עישון סביל בשבוע בבית, ל-4.4 שעות עישון סביל בעבודה ולשעתיים של עישון סביל מחוץ לבית ולעבודה.

לפי הדוח, יישומו של חוק העישון הפך נפוץ יותר: 45 רשויות מקומיות דיווחו השנה על אכיפת האיסור על העישון במקומות ציבוריים, בהשוואה ל-34 רשויות בשנה קודמת. במשרד הבריאות מציינים לשבח שיא של דוחות נגד מעשנים שנרשמו בתל-אביב (1,778 דוחות), באר שבע (978 דוחות), חולון (212 דוחות), ראשון לציון (212 דוחות), ירושלים (104 דוחות) ואשקלון (102 דוחות).

תעשייה שמגלגלת מיליונים

השנה זו הפעם הראשונה בה מדווחות יצרניות ויבואניות הסיגריות בישראל על הוצאות על פעולות שיווקיות למכירת סיגריות, בהתאם לתיקון לחוק, ובמסגרת זו דווח על השקעה של 37.5 מיליון שקל בפרסום וקידום מכירות. "אלו סכומים אדירים שמתגלגלים במערכת השיווק והפרסום המדווחים רשמית, וכשאנו עומדים ממול עם לתוכנית לאומית, אנו נדרשים לתקציב ייעודי", אומרת פרופ' שוחט.

סגן שר הבריאות, הרב יעקב ליצמן, אמר במסיבת העיתונאים שנערכה במשרדו לרגל הגשת הדוח: "משרד הבריאות יהיה הראשון בישראל ללא עישון. אני חסיד גור, ולפני שלושים שנה כבר תוקנו בחסידות שלנו תקנות שקוראות לא לעשן בישיבות, ולחלק שוקולדים במקום סיגריות. לכן אצלנו כבר אין עישון".

ליצמן הודיע כי יבחן אפשרות לדרוש מחברות הסיגריות להקציב סכום מסוים של כסף לפרסום מסרים נגד עישון. "אם מוציאים כל כך הרבה כסף על העישון, אין סיבה שהחברות לא יסייעו לפרסום נגד העישון", אמר ליצמן, ובנוסף קרא לאסור על חברות סיגריות מתן חסויות לאירועים לבני נוער.

לפי הערכות, כ-10 אלף מקרי מוות בישראל בשנה מיוחסים לנזקי העישון. "המדובר בגורם המוות מספר אחד שניתן למניעה, ועלינו לעשות את המירב. העישון גורם ל-30 אחוז מנזקי הסרטן, ויש לאחרונה הוכחות מתרחבות להעצמת הסיכון לסרטן של עישון ביחד עם גורם סיכון נוסף", אמרה מירי זיו, מנכ"לית האגודה למלחמה בסרטן, וקראה להוסיף המחשות על גבי חבילות הסיגריות כאמצעי להתרעה מפני עישון, בדומה לנהוג בארה"ב.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים