מה סוג הדם שלך?
סקר שנערך במד"א מעלה כי מחצית מהישראלים אינם יודעים את התשובה לשאלה הזו, עם הבדל משמעותי בין נשים לגברים
העידו רק 48 אחוז כי הם יודעים מה סוג הדם שלהם - 59 אחוז מהנשים ו-35 אחוז מהגברים הנבדקים בסקר. 19 אחוז השיבו כי הם רק חושבים שהם יודעים מה סוג דמם ו-33 אחוז הודו שהם אינם יודעים מהו סוג הדם שלהם.
הפרשים גדולים נרשמו גם בין איזורי הארץ: 64 אחוזים מתושבי השרון השיבו בחיוב לשאלה מה סוג הדם שלהם, לעומת 51 אחוזים בחיפה והסביבה, 45 אחוז בירושלים והסביבה, 45 אחוז בדרום הארץ ו-43 אחוז בתל אביב והסביבה. הסקר נערך בקרב 500 נשאלים בוגרים, באמצעות מכון "גאוקרטוגרפיה".
בסקר פנימי נוסף שנערך במד"א סוכמו נתוני תרומות הדם בישראל בחמש השנים האחרונות, והתברר כי היישוב המוביל בתרומות דם בארץ הוא זכרון יעקב, עם שבעה אחוזים של תורמי דם קבועים מתוך 18,500 בני אדם המתגוררים ביישוב.
אל המקום השני בתרומות הדם הגיעו היישובים בהם נרשמת היענות יציבה של 5 אחוזים מהתושבים: בנימינה, פרדס חנה, שלומי, נהריה, קרית ביאליק ושוהם.
בהמשך הרשימה, עם ארבעה אחוז תורמי דם קבועים נמצאים היישובים באר שבע, ערד וקרית גת, וכן חיפה, קרית אתא, קריית חיים וקרית מוצקין. שלושה אחוז של תורמי דם קבועים נמנו ביישובים אילת, דימונה, טבריה, עכו, צפת, רמת גן ותל אביב. שני אחוזים נמנו באשדוד, בני ברק, בת ים, גבעת עדה, ירושלים, קריית מלאכי ושפרעם, ואחוז אחד בעיר לוד.
ביום תורם הדם הבינלאומי שיצויין ביום ראשון (14 בוני)
"קשה להגיד שהתוצאות הפתיעו אותנו", אומרת פרופ' אילת שנער, מנהלת שירותי הדם של מד"א. "בדרך כלל רק תורמי דם קבועים, ובמיוחד אלה שהם בעלי סוג דם נדיר ואמהות צעירות, משיבים כי הם יודעים את סוג הדם שלהם. התורמים הקבועים משתייכים לציבור שמקפיד לתרום דם אחת לכמה חודשים, ושאליו אנו יכולים לפנות פרטנית במקרה של מחסור בסוגי דם מסוימים במצבת הדם הקבועה".
מדי שנה נזקק מד"א ל-30 אלף מנות דם חדשות. כל אדם בריא יכול לתרום דם לפחות פעמיים בשנה. מנכ"ל מד"א אלי בין מבהיר כי "ישראל זקוקה למלאי דם קבוע ומספיק במהלך כל השנה, כאשר אנו יודעים לצפות מראש את נקודות התורפה שלנו בחודשי הקיץ והחגים. לשם כך אין צורך במבצע נקודתי לעידוד תרומות הדם, אלא מודעות מתמשכת".