ידיים שטופות לרווחה: חוקי רחצת הידיים של צוותים רפואיים
נוהל חדש של משרד הבריאות קובע מתי רופאים ואחיות חייבים לשטוף ידיים בסבון ומתי אפשר להסתפק בתכשיר אלכוהולי

מעתה נדרש כל איש צוות רפואי לשטוף את ידיו לפני ואחרי כל מגע ישיר עם המטופל, לפני ואחרי מגע עם משטחים רפואיים בסביבת המטופל, כשהידיים מלאות בלכלוך הנראה לעין, כשהידיים מזוהמות בדם או נוזלי גוף, לאחר השימוש בשירותים, לאחר הסרת כפפות, לאחר הכנת תרופות ומזון למטופלים ובתחילת יום העבודה ובסיומו.
החוזר מפרט לראשונה את סדר הפעולות הנדרש ברחיצת הידיים: בכל רחצה יש להרטיב את הידיים במים, ליטול סבון בכמות שתכסה את כל שטח היד, לשפשף את הסבון בכל שטח היד, ורק אז לשטוף את הידיים במים.
מקרים מסוימים דורשים מעתה רחצת ידיים בסבון מיוחד, המכיל חומרים מחטאים ומכונה "סבון אנטיספטי נוזלי": אחרי טיפול בחולים משלשלים, לאחר טיפול בחולה עם חיידקים יוצרי נבגים ולפני מגע עם מטופל בסיכון גבוה להידבקות בזיהום, למשל חולה מדוכא חיסון או מאושפז מונשם.
במצבים מסוימים יכול איש הצוות הרפואי לבצע חיטוי של הידיים באמצעות תכשיר על בסיס אלכוהול וללא שטיפת הידיים במים: לפני ואחרי מגע ישיר עם מטופל - גם אם נעשה שימוש בכפפות, לפני עטיית כפפות ולאחר הסרתן, לפני ביצוע פעולת חיטוי, במעבר מטיפול באתר מזוהם לאחר נקי, לאחר מגע עם מכשיר רפואי
רחצת ידיים מוקפדת ביותר נדרשת מאנשי צוות רפואי לפני כניסה לניתוחים, וזו כוללת בין היתר גם דרישה להסרת תכשיטים לפני רחצת הידיים, שטיפת כפות ידיים ואמות במים זורמים, ניקוי הציפורניים במברשת מעוקרת או קיסם ייעודי וניגוב הידיים בתום רחצתן במגבת סטרילית. לחיסכון במים מתבקשים הצוותים בחדרי הניתוח לסגור את הברזים משטיפה לשטיפה.
הנוהל החדש גם מרחיב את חובת השימוש בכפפות רפואיות, ומעתה נדרש השימוש בכפפות בכל מגע עם דם, נוזלי גוף והפרשות ועור חשוף אצל המטופל, בכל מגע עם מטופל החשוד בזיהום או שנדבק בזיהום, בכל מגע עם סביבת מטופל שעלולה לגרום להידבקות בזיהום, ובעת כניסה למתחם בידוד.
עוד נקבע כי עטיית כפפות תעשה בנוסף לרחצת ידיים, ולא כתחליף. הצוותים נדרשים להחליף כפפות בין מעבר מאתר גוף מזוהם לאתר נקי, בעת חשש לשלמות הכפפה, וכן כמובן במעבר ממטופל למטופל.
כל מוסד רפואי נדרש מעתה לבצע בקרה אחת לשנה לגבי היענות אנשי הצוות להנחיות, ולדווח על ממצאיהן. בחוזר העדכני נקבעות גם החובה להצבת כיורים ואמצעים לשמירה על היגיינת ידיים בכל חדר בו מטופלים חולים במוסדות הרפואיים.
"ידי הצוות מהוות גורם פעיל בהעברת מחוללי מחלות במוסדות בריאות, בין מטופלים, ומסביבת בית חולים אל המטופל. רחצה או חיטוי ידיים היא פעולה ראשונית ופשוטה המפחיתה זיהומים, ותורמת לבטיחות המטופלים והמטפלים כאחד", קובע מחבר החוזר ד"ר חזי לוי, ראש מינהל רפואה במשרד הבריאות.
לפי נתונים שנאספו בארה"ב, בין 7 ל-10 אחוז מהמאושפזים בבתי חולים נדבקים בזיהומים נרכשים, ומהם 4 אחוזים מתים. חלק ממקרים אלו עשויים להימנע בהקפדה על רחצה או חיטוי ידיים בקרב צוותים רפואיים.
החוזר הקודם בנושא פורסם בספטמבר 1999, והיה הרבה פחות מפורט. נקבעה בו רק החובה לשטוף ידיים לפני ואחרי טיפול בחולה, לפני פעולות חיטוי, לפני טיפול במזון ולאחר יציאה לשירותים, ולא נקבעו בו כללים לאופן רחצת הידיים, תקנים מחייבים להימצאות ציוד לרחצה וחיטוי ידיים ואמצעי בקרה.
במשרד הבריאות מקווים כי החוזר החדש יוביל לעליה בהיענות לרחצת ידיים בקרב צוותים רפואיים בארץ. בשנים האחרונות בוצעו הערכות שהצביעו על היענות חלקית בלבד לנוהל רחצת ידיים הקודם.
מחקר שנערך בבית החולים בני ציון לפני כשנתיים מצא כי רק מחצית מהצוותים המטפלים רוחצים ידיים לפי הכללים. בהמשך בוצעה הסברה ונערכו מבחני ידע לצוותים, אולם באופן בלתי צפוי, הפעילות הובילה דווקא לירידה משמעותית ברחיצת הידיים, ובסקר שני פחות משליש מאנשי הצוות (31 אחוז) רחצו ידיים לפי הכללים. בהמשך תוכננו הסברות נרחבות יותר, והוצבו מתקנים לחיטוי ידיים מעל מיטות החולים המאושפזים, צעד שהוביל לעלייה, ובסקר שלישי נמצא כי 55 אחוז מהצוותים הרפואיים רוחצים ידיים.
מחקר נוסף שנערך לפני שלוש שנים בבית החולים הדסה עין-כרם מצא כי רק 50 אחוז מהרופאים המומחים ו-30 אחוז מהמתמחים רוחצים ידיים לפני מגע עם כל מטופל. ובמחקר שבוצע במחוז דן בשירותי בריאות "כללית" לפני ארבע שנים דיווחו רק שליש מהאחיות הנבדקות כי הן עובדות לפי הנוהל המחייב לרחוץ ידיים במעבר בין מטופלים. בדגימות שנלקחו מידיהן של מרבית האחיות (55 אחוז) נמצאו מעל 100 מושבות חיידקים, המצביעות על ידיים מזוהמות. גם מחקרים מחו"ל מצביעים בשנים האחרונות על היענות נמוכה של 20 עד 50 אחוז לרחצת ידיים בקרב רופאים.