מיונים לרפואה: הסיבוב השני משתלם יותר
בגלל ריבוי המועמדים ללימודי רפואה, הבחינות השנה התקיימו בשני סבבים. אלא שהמועמדים מהסבב הראשון הפיצו באינטרנט את השאלות, ומי שהגיע למועד ב' הרוויח: הבחינה לא השתנתה. רופאה שהשתתפה במיונים: זו אפליה, חסרים נושאים לשאול עליהם?

המיונים כוללים רצף של בחינות, סימולציות, שאלונים וראיונות, אותם עובר המועמד רק לאחר שהצליח כמובן להשיג את ציוני הבסיס הנדרשים בבגרויות ובפסיכומטרי. בתחילת השבוע הסתיים שלב מרכזי במיונים, אבל ל-nrg מעריב נודע כי חלק מהמועמדים עברו אותו עם מעט עזרה מחברים.
בשלב המדובר נדרשים הנבחנים להתמודד עם סיטואציות המוצגות בפניהם מחיי היומיום של רופא, ולפתור דילמות שונות. השנה, בגלל ריבוי המועמדים, נערך שלב זה במהלך השבוע שעבר ובתחילת השבוע הזה בשני סבבים, שכל אחד מהם ארך שלושה ימים.
אלא שבמהלך סוף השבוע, בפסק הזמן בין שני השלבים, מועמדים שהשתתפו בסבב הראשון חלקו את תכני המיונים בפירוט, בפורומים של מועמדים ללימודי רפואה באינטרנט. מסימולציות אישיות, שאלות אתיות ועד פירוט השאלות שנשאל הנבחן בראיון האישי.
"אנחנו 3 אחים בבית אבות סיעודי", מתאר גולש באחד הפורומים שאלה שהוצגה בפניו. "אחד מהחולים נמצא במצב סופני ובנו, יוסף שתמך בו לאורך כל הזמן ועודד אותו, חושב גם הוא שצריך לשים קץ לחיי אביו. האחים צריכים לדבר עם יוסף ולברר אם החששות שלהם לגבי יוסף אכן נכונות".
גם סימולציות אישיות הופיעו ברשת. "אתה פסיכולוג, הגיע אליך לטיפול עומרי, ילד בכיתה י' מלווה ל ידי אימו", נכתב. "התלונות היו כי הוא מסתגר, מתבודד, הפסיק את פעילויותיו החברתיות וכו'. עד לאחרונה היה מאוד
"במהלך הפגישה הראשונה לא הצלחת לברר את הבעיה ונוכחת כי האם מתערבת הרבה, קוטעת את בנה ומפריעה למהלך הפגישה. לדעתך, עומרי ייפתח ויספר את בעיותיו ללא נוכחות האם. קבעת איתה פגישה קודם. הפגישה היא עם עומרי, על מנת לבקש ממנה להיפגש עם עומרי לבד".
דוגמא נוספת של דילמה אתית שהופיעה בפורומים: "החוק קובע שלרופא אסור לטפל בילד מתחת לגיל 18 ללא ידיעת ורשות ההורים שלו. מה קורה אם מגיעה ילדה בת 16 שרוצה גלולות נגד הריון אבל לא מוכנה שתספר להורים?"
המועמדים ששובצו בסבב השני ניצלו את ההזדמנות להתכונן, לתאם תשובות ולהתייעץ אחד עם השני כיצד להתמודד עם הסימולציות השונות. ההתייעצות התבררה כמשתלמת, שכן סבב המיונים השני כלל בדיוק את אותם תכנים.
"המועמדים באופן טבעי כתבו באינטרנט הכל, לפרטי פרטים, וזה אכן היה מדויק וכך יצא שבעוד שבסבב הראשון למועמדים לא היה כל ידע מוקדם בסבב השני המועמדים באו מוכנים הרבה יותר", סיפרה רופאה מקצועית, שמשתתפת במיונים בתור אחת מנציגות הפקולטות לרפואה באוניברסיטאות.
"זאת בפירוש אפליה לרעה של המועמדים בסבב הראשון. חסרים נושאים לשאול עליהם? איפה ההגינות והשוויון? המועמדים לרפואה משקיעים בתהליך הרבה כסף, זמן ונשמה, וגם בתי הספר לרפואה סומכים את ידיהם על המבחנים האלו וזה לא הוגן".
מהמרכז הארצי לבחינות והערכה נמסר בתגובה: "בחינות ההדמיה ברפואה בוחנות התנהגות דינמית משתנה. ממחקרים בארץ ובעולם עולה שלהיכרות תיאורטית עם המבחן אין כל השפעה על התנהגות הנבחן במהלכו. אף שהתרחישים דומים לעיתים אין בהם תשובת 'אמת', אלא כאמור התמודדות של התנהגות הנבחן במהלך ההדמיה".