לפטר אותן לאלתר: מדריך לפטריות בכפות הרגליים

משחה זה לא מספיק: רק מי שמתאמץ לאורך זמן יצליח להיפטר מהגירוד הטורדני ומהמראה המקולף שנוצר בכפות הרגליים בעקבות פטריה

רחל אינגבר | 23/8/2009 14:45 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בקיץ אי אפשר שלא לחשוף את כפות הרגליים, ולמרות שמדובר באיבר תמים לכאורה למראה, הוא מזמן מספר גדול של מפגעים – מריח, דרך מראה האצבעות ושעירותן, ועד פדיקור לא מוצלח. אבל לרוב מדובר בפטריה פשוטה אך מעיקה, שיוצרת טקסטורות נפוצות וקילוף מתמשך.
 
מתחבאת באזורים הנסתרים.
מתחבאת באזורים הנסתרים. צילום: Lauigi01, SXC

"השכיחות של פטרת בכף הרגל, בלטינית Tinea pedis, נעה בין 30 ל-50 אחוז מהאוכלוסיה – אצל ילדים היא מופיעה בשכיחות נמוכה, והופכת נפוצה יותר ככל שמתבגרים", קובע ד"ר רונן אלקלעי, מומחה ברפואת עור ומין, מכבי שירותי בריאות וקופ"ח מאוחדת.

"הפטריות הן אורגניזמים נפרדים בממלכת החי, ומקורן באדמה, בבעלי החים או בבני האדם. מרבית הזיהומים בכפות הרגלים נובעים מזנים שמקורם בבני אדם. הזן השכיח ביותר הוא טריכופיטון רוברום".
פטריות מתות בסתר

רוב הפטריות ניזונות ברובן משכבת הקרן החיצונית של העור ושוהות עליה, ולא חודרות עמוק יותר. הן עלולות להדביק את האדם בכל מקום בעור, ואף לגרום לזיהומים פנימיים. "בכפות הרגליים, הפטרת מתחילה בתור קשקשת עדינה בין אצבעות הרגליים או בכף הרגל, בהמשך יכול להיות אודם באזור, נפיחות, בצקת, חתכים בעור, מלווים בגרד או בלעדיו", מסבירה ד"ר רינה סגל, רופאת עור בכירה במרכז הרפואי בלינסון.

"בצורה הדלקתית החריפה, יכולות להופיע בין האצבעות וגם בכף הרגל שלפוחיות קטנות ושקופות, שבמקרים חמורים יותר יש להן תוכן מוגלתי בצבע לבן צהבהב. לעתים הפטרת בין אצבעות הרגליים יכולה להסתבך, כשנוסף זיהום משני שנגרם מחיידקים ואז תהיה הפרשה מוגלתית מלווה בריח רע, והופעת גלדים בעור".

למרות שתנאי הלחות והחום הקיציים תורמים לשגשוגן של הפטריות, הן אינן תלויות בעונות השנה ואפשר להיתקל בהן בכל מזג אוויר. "גורמים סביבתיים כגון לחות וזיעה מהווים מצע טוב יותר להתפתחות הפטריות, אבל אפשר להידבק גם כשהולכים עם נעליים פתוחות

ולא מזיעים", מסביר ד"ר אלקלעי.

ההדבקה נעשית במגע ישיר של כף הרגל עם משטח נגוע בפטריות: מקלחות, נעליים או רצפה מזוהמים, ולעיתים אף תיתכן הדבקה מאדם לאדם. לדברי ד"ר אלקלעי, לחלק מבני האדם נטייה גנטית חזקה יותר להידבק בפטריות.

הסימפטומים נעים בין "אין סימפטומים מלבד המראה", ועד למצב של גרד עז, ובמקרים של זיהום אפילו חום בכל הגוף. מה עושים? שני הרופאים עמם שוחחנו ממליצים לפנות קודם כל לרופא עור. "קיימות פריחות דומות שלא קשורות כלל לפטריות, למשל זיהומים חיידקיים או תגובות אלרגיות באזור כפות הרגליים, וזה מצריך אבחון מדוקדק", אומר ד"ר אלקלעי.

מריחה ללא גבולות

במדפי בתי המרקחת ניתן כיום למצוא גם תכשירים ללא מרשם רופא, אבל הרוקח הוא לא הכתובת הנכונה. "תכשירים ללא מרשם טובים בתור המשך טיפול או כטיפול מניעתי, אבל לא כשיש בעיה אקוטית", מסבירה ד"ר סגל.

הטיפול הרפואי מבוסס על נטילה של חומר אנטי-פטרייתי, ובמקביל - שמירה על ההיגיינה של כפות הרגליים. "נהוג לטפל בפטריות בעזרת קרמים למריחה על האזורים הנגועים, ובמקרים עמידים או קשים נעשה שימוש בתרופות לבליעה שמגיעות לאזור הנגוע דרך מחזור הדם", אומרת ד"ר סגל. "התכשירים מונעים את התרבות הפטריות, וחלקם מחסלים אותן".

על מנת שהטיפול יצליח, חייבים להקפיד על כמה שבועות של מריחה מדוקדקת ללא הפסקה, גם אחרי שהתסמינים נעלמים. "כדי להבטיח טיפול מלא, צריך למרוח על כל משטח כף הרגל, כי הפטריה נמצאת גם במקומות בלתי נראים לעין", מדגישה ד"ר סגל. "בנוסף, אם מי שעוצר את הטיפול בשלב מוקדם יותר ייאלץ לראות איך הפטריה חוזרת לתקוף את האזור די מהר".

הבשורות הפחות נעימות הן שגם לאחר שטופלתם והפטרת נעלמה, יש סיכוי רב שהיא תתקוף שנית. לדברי ד"ר סגל, "הסבירות להידבק פעם שנייה ויותר היא גבוהה מאד. הפטריות קיימות בכל מקום בסביבה שלנו. כאשר הן פוגשות באדם המתאים, ומזהות שהוא ייתן להן לחיות בשלווה, הן יפלשו אליו".

לאנשים שסובלים מהפטריות בתדירות גבוהה, ממליצה ד"ר סגל לנקוט בטיפול מניעתי. "בנושא המניעה אין מחקרים סדורים. יש כאלה שממליצים להחליף נעליים ו/או גרביים, אבל אם נחשוב בצורה הגיונית, הפטריות קיימות באמבטיה, על הרצפה ולמעשה בכל מקום בסביבתנו הקרובה. יש להן אפשרות לחדור אלינו כשייווצרו התנאים המתאימים לכך: גנטיקה מסוימת, חום, לחות והימצאות במקומות בהם נדבקים יותר. כיוון שאין לנו שליטה על הפטריות בסביבתנו, ואי אפשר לשנות גנטיקה, אני ממליצה למרוח קרם אנטי-פטרייתי פעמיים בשבוע על פני האזורים הרגישים".

אלטרנטיבה בנטורל

אם אתם מחפשים אלטרנטיבה, לנטורופתיה יש עצות טיפול ומניעה קצת שונות. "מערכת חיסון תקינה אמורה לתת לגוף את היכולת להתמודד עם גורמי מחלה כדוגמת פטריות, אומר ד"ר יוסי שבח, יו"ר האגודה הישראלית לנטורופתיה ולתזונה טבעית.

"ברגע שצורכים סוכרים באופן מוגבר נפגמת הפעילות התקינה של מערכת החיסון, לכן הדבר העיקרי שכדאי להוריד או לפחות לצמצם בתפריט הוא סוכרים, בעיקר פשוטים, כמו סוכר לבן, ממתקים ועוגות. כמו כן, ככל שהמזון פחות מעובד הוא יתמוך בעמידות הגוף נגד גורמי מחלה, ורצוי לצרוך מזון עשיר בסיבים שיאט את קצב ספיגת הסוכר בדם".

במקביל להפחתת הסוכרים במזון, ממליץ ד"ר שבח לעודד את הפעילות החיסונית על ידי מזונות שמכילים ריכוז גבוה של ויטמין C (למשל פטרוזיליה, גמבה, קיווי וגויאבה), ובטא קרוטן (למשל גזר, דלעת, בטטה ודלורית). גם קצח, קינמון, ציפורן ושום הם מזונות שפועלים להמרצה של המערכת החיסונית.

נגד פטריות מציע ד"ר שבח להשתמש בצמחים אכניציאה ופרופוליס. "את שניהם אפשר לרכוש כתמציות לבליעה או כקרם למריחה. בשימוש פנימי מדובר בצמחים שיעודדו את הפעילות החיסונית, ובשימוש חיצוני הם יסייעו בעיכוב צמיחת הפטריה באופן ישיר". שמן עץ התה הוא אופציה נוספת לטיפול בפטריות, שניתנת בייעוץ עם נתורופת.

עצות היגייניות

אי אפשר להתעלם מהעובדה שחום ולחות עלולים לעזור לפטריה לשגשג, ולכן חשוב לשמור על היגיינה ואוורור של כפות הרגליים. הנה כמה עצות מועילות:

1. מאחר שאנחנו בקיץ,  כדאי לנעול נעליים פתוחות וסנדלים.
2. מי שצועד ורץ הרבה יכול לרכוש נעלי הליכה או ריצה מרושתות, שמיועדות לאוורור מוגבר.
3. לא מומלץ לנעול את אותה הנעל מדי יום. בסוף היום כדאי לאוורר אותה, ומדי פעם גם להכניס לסיבוב במכונת הכביסה.
4. גרבי כותנה עדיפים על גרביים מסיבים סינתטיים בשל ספיגת הזיעה המוגברת שלהם.
5. מומלץ לשטוף את הרגליים כמה פעמים ביום, ואחרי השטיפה כדי למנוע רטיבות ולחות, חשוב לנגב היטב בין האצבעות.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים