דם טבורי לעומת מח עצם: שאלות ותשובות

היום ייצא לדרך כינוס ראשון מסוגו, שיבחן את היתרונות של השתלת הדם הטבורי אל מול מח העצם, כדי לנסות ולסייע לחולים בלי תורם ראוי

nrg מעריב | 2/11/2009 8:36 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
היום (ב') צפוי להתקיים בהרצליה כינוס ראשון מסוגו בארץ שיעסוק באפשרות השתלת דם טבורי כתחליף למח עצם במבוגרים. מדובר ביוזמה משותפת של החברות גמידה סל וטבע, שעובדות יחד על פיתוח מוצרים להשבחת דם חבל הטבור, כדי לנסות ולסייע לכמחצית מהחולים הזקוקים להשתלת מח עצם ולא מוצאים תורם מתאים.

דם טבורי.
דם טבורי. צילום: דויד בלומנפלד
בשנים האחרונות בוצעו בישראל כ-120 השתלות דם טבורי בילדים ובמבוגרים בשורה של מרכזים רפואיים בארץ: בית חולים תל השומר, הדסה, בילינסון, שניידר ורמב"ם.

"מקורו של הדם הטבורי הוא בחבל הטבור ובשליה של הילוד", מסביר פרופ' ארנון נגלר, מנהל המערך ההמטולוגי להשתלת מח עצם ובנק טבורי במרכז הרפאי שיבא בתל השומר, "הדם נאסף מיד לאחר לידת התינוק וניתוקו מחבל הטבור ומהווה מקור לתאי גזע הדומים לאלה שבמח העצם.

"לתאים אלו פוטנציאל לייצר את כל סוגי תאי הדם, כולל כדוריות דם אדומות, לבנות וטסיות הדם ועל כן יכולים לשמש כטיפול חלופי במגוון מחלות של מערכת הדם והחיסון, המצריכות שיקום תאים אלה בתאים בריאים. מחלות אלו כוללות סוגים שונים של סרטן הדם, מחלות דם תורשתיות וסוגים נדירים של אנמיה (חסר דם)".
התאמה לא מלאה

מאז ההשתלה הראשונה המוצלחת של תאי גזע, שמקורם בדם טבורי של ילד הסובל מאנמיה בשנת 1988, נעשו עד היום ברחבי העולם כ-20 אלף השתלות דם טבורי. מרבית ההשתלות נעשות במבוגרים, ומספרן עומד על כ-2,000 בשנה.

"תאי גזע הנאספים ממח העצם או מדם טבורי, מושתלים בחולי סרטן הדם במטרה להדביר את המחלה ולהביא לריפוי", מסביר נגלר, "אך רק לכמחצית מהחולים הנזקקים להשתלת מח עצם נמצא בן משפחה מתאים או תורם זר עם התאמה מלאה.

"בנוסף, הליך מציאת התורם ואיסוף תאי הגזע עורך בממוצע כארבעה חודשים,

שבמהלכם עלול מצבו של החולה להחמיר. אחת הסיבות שהשתלת דם טבורי מהווה חלופה אטרקטיבית למח עצם היא העובדה שמנת הדם הטבורי נשמרת בהקפאה מרגע איסופה ומוכנה לשימוש מיידי כשנמצאה מתאימה. עובדה זו חשובה במיוחד בחולים עם מחלה מתקדמת הזקוקים להשתלה מיידית.

"יתרון משמעותי נוסף נעוץ בעובדה כי ההתאמה בין החולה לתורם בשימוש בדם טבורי אינה חייבת להיות מלאה. עובדה זו מעלה באופן ניכר את הסיכוי למציאת מנת דם טבורי מתאימה, גם במקרה של חולים להם לא נמצא תורם מח עצם מתאים".

100 בנקים ציבוריים בעולם

ברחבי העולם ישנם כיום כ-100 בנקים ציבוריים של דם טבורי, המאחסנים כ-600 אלף מנות. "שימור תאי גזע מדם טבורי התבצע לראשונה בתחילת שנות ה-90 ולכן קשה עדיין לאמוד את פרק הזמן המירבי לשמירתו", אומר פרופ' נגלר, "עם זאת, מחקרים מוכיחים כי יעילותם של תאי גזע שהוקפאו לפני 20 שנים לא נפגמה, וכי תאים המוקפאים בחנקן נוזלי אינם משנים את תכונותיהם במשך עשרות שנים".

בין היתרונות של דם טבורי לחולה ניתן לציין את העובדה כי הוא נשמר בהקפאה ומוכן לשימוש מיידי לאחר שכבר נערכו כל בדיקות הבטיחות הנדרשות. כמו כן, שימוש בדם טבורי אינו מצריך התאמה מלאה בין החולה לתורם, דבר שמקל על מציאת מנת דם טבורי מתאימה.

התאים הלבנים בדם טבורי יותר תמימים ועל כן נוטים פחות לתקוף את רקמות המושתל לאחר ההשתלה. החיסרון העיקרי בשימוש בדם טבורי הוא כמות תאי הגזע המוגבלת, הקיימת במנה אחת. במקרים רבים כמות זו אינה מספיקה להשתלה באדם מבוגר. אחת הדרכים להתגבר על מגבלה זו היא שימוש במספר מנות דם טבורי לאותו חולה. דרך נוספת יכולה להיות ריבוי חוץ-גופי של תאי הגזע המופקים ממנת הדם הטבורי.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים