תסמונת המעי הרגיש: התשובות לגולשים
אתם שאלתם את ד"ר תמנע נפתלי, גסטרואנטרולוגית בכירה בביה"ח מאיר. הנה התשובות לשאלות הגולשים
ד"ר נפתלי: מעי רגיש אכן קשור למצבי מתח ולחץ. מחקרים הראו כי מצבי דחק למיניהם מחמירים את הסימפוטמים, ובקרב הסובלים ממעי רגיש ישנה שכיחות גבוהה יותר של אנשים שעברו טראומה או פגיעה כל שהיא. הדבר אינו פוטר מן הצורך לטפל בבעיות המעי הרגיש ובמקביל להתמודד גם עם נזקי הטראומה האחרים במידת האפשר.

אני בן 32 וסובל כבר עשר שנים מכאבי בטן בדרגות שונות ובאזורים שונים (לרוב בטן תחתונה). אני נמצא במעקב מתמשך אצל רופאי גסטרו שונים, אבל מעולם לא ניתנה לי אבחנה מדוייקת. ביצעתי את כל הבדיקות האפשריות, כולל גסטרו וקלונוסקופיה לפני כחמש שנים ובכל שנה אני מבצע אולטרסאונד בטן.
לפני כשנה עלתה חומרת הכאבים. התחלתי לחוות התקפים חזקים מאד במשך יותר משעה. בזמן ההתקף אני חש גלי חום בכל הגוף, בחילה ורצון ללכת לשירותים כשבפועל אני לא צריך. באותה תקופה המצב הנפשי שלי היה מסובך, אפשר לקרוא לזה חרדה. בקרתי אצל רופא גסטרו אחר, שלפי התסמינים וההיסטוריה אמר שאני סובל מתסמונת מעי רגיש. לא קיבלי טיפול למעט כמה כדורים שלא עוזרים כל כך OMEPRADEX ו-COLOTAL. ההתקפים מופיעים עכשיו לעתים רחוקות יותר אבל עדיין הכאבים חזקים מהרגיל. לצערי, התייאשתי מכל הבדיקות ואני ממשיך לסבול. מה את יכולה להמליץ לי?
ד"ר נפתלי: על פי התסמינים, נראה שאתה אכן סובל ממעי רגיש ואין טעם לחזור על בדיקות שנעשו ולא העלו ממצאים. מחלות אחרות שעלולות לחקות סמני מעי רגיש, הן הצליאק וכן מחלה הקרויה פורפיריה שיכולה להתבטא בכאבי בטן קשים. מחלה נוספת שגורמת לכאבי בטן לסירוגין היא קדחת ים תיכונית. כדאי להתייעץ עם הגסטרואנטרולוג שלך האם אפשריות אלה נבדקו.
אם אכן נשללו כל האפשרויות, אז ניתן לנסות טיפול מכוון למעי רגיש. כמה כדורים בודדים לא יועילו. כדאי לנסות את הקולוטל והאומפורדקס למספר ימים עד שבוע. אם השימוש לא מועיל, ישנן תרופות רבות נוספות שאפשר לנסות. אם גם התרופות לא מועילות, אז ישנם גם טיפולים לא תרופתיים נגד כאבים כמו היפונזה שלעתים יכולים להועיל.
אני סובל ממעי רגיש קרוב ל-10 שנים. הקולוטל לא באמת עוזרת והרופאים אומרים שאין מה לעשות. האומנם? האם נגזר עליי ללכת להתרוקנות (או ניסיון התרוקנות) קרוב לעשר פעמים ביום לשארית חיי, או אולי יש משהו שהרופאים שהייתי אצלם לא ידעו?
ד"ר נפתלי: אם הבעיה היא יציאות מרובות והקולוטל לא עוזרת, אפשר לנסות עוד כמה דברים. ניתן לנסות כולסטיראמין שלעיתים עוזר, גם סיבים יכולים לעזור וגם ניתן לבדוק האם קיימת רגישות למזון כמו לקטוז או רגישות לגלוטן. ניתן גם לנסות אומודיום, שמאיט מעבר חומר במעי.
כאבי בטן נדירים מאד אצלי אך אני סובל משלשולים על בסיס יומיומי. בבדיקות דם וצואה דרך קופת החולים לא התגלו ממצאים והחליטו שיש לי מעי רגיש. האם אכן זה המצב?
ד"ר נפתלי: ראה תשובה לשאלה הקודמת. אם אכן נבדקו ונשללו כל האפשרויות האחרות, אז נשארנו עם הסיכוי למעי רגיש.
אני בן 25 וקיימים אצלי רוב התסמינים שציינתם. את המושג מעי רגיז או רגיש הכרתי לראשונה לפני כשבע שנים, כשהתלוננתי בפני רופא המשפחה על כאבי בטן מתמשכים והוא פטר אותי באומרו אתה פרפקציוניסט, יש לך מעי רגיז.
שאלתי האם ישנן דרכי מניעה? האם ישנן דרכים להקל על הכאבים חוץ מלשחרר את החגורה? האם בגדים הדוקים גורמים להופעת הכאבים? במידה שאני סובל מתסמינים אלה, מדובר בוודאות בתסמונת המעי הרגיש, או שגם לקילה יש תופעות דומות?
ד"ר נפתלי: כדי לשפר מצב של מעי רגיש רצוי להימנע במידת האפשר ממצבי מתח או לחץ, ולהקפיד על תזונה מאוזנת ונכונה ועל פעילות גופנית סדירה. התסמונת לא נגרמת מבגדים הדוקים אם כי מי שסובל מנפיחות בבטן עדיף שילבש בגדים נוחים. עדיף לנסות לשחרר כמה גזים שאפשר. התסמינים של שבר (קילה) הם שונים ובכל מקרה ניתן להיבדק על ידי רופא שיקבע אם אכן מדובר בשבר או לא.
בזמן לחץ במעיים אני סובל גם מכאבי ראש שנעלמים לאחר התרוקנות בשרותים. האם התוספת של כאבי הראש מוכרת או שאולי אצלי זה משהו אחר ולא מעי רגיש? האם יש טיפולים חדשים?
ד"ר נפתלי: כאבי הראש לא קשורים למיטב ידיעתי למעי רגיש, אם כי אנשים עם מעי רגיש נוטים יותר לפתח תסמונות אחרות הקשורות לכאבים כמו פיברומיאלגיה.
הבעיה במערכת העיכול החלה לפני שנה. אני לא סובלת מכאבי בטן אך הבטן נפוחה, הצואה רכה, יש בעיית גזים אחרי אכילת מזונות מסוימים. הייתה בעבר בעיה של יציאות תכופות שהשתפרה בעקבות טיפול בצמחי מרפא ואכילת אוכל מבושל בלבד. האם זה מתאים למעי רגיש? האם יכול להיות גם משהו דלקתי? אני לא סובלת מחום ואין לי דם בצואה ולא ירידה במשקל.
ד"ר נפתלי: קשה לקבוע אם מדובר במעי רגיש על סמך התסמינים בלבד. הדבר תלוי בבדיקות שנעשו ואילו מחלות אחרות נשללו. אם אכן יש הרבה גזים אחרי מזונות מסוימים עדיף להמנע מהם. לגבי האפשרות של מחלה דלקתית, אלה לרוב באות לידי ביטוי חריף יותר ומלוות בחום, שלשולים דמיים, ירידה במשקל ובדיקות דם לא תקינות. אם כל אלה לא קיימים, נראה שאין מדובר בדלקת.
אני בן 52, לפני כשנה הפסקתי לחלוטין לשתות קפה ועברתי למים. מאז אני מתעורר מידי בוקר ומשלשל, לרוב שלשול מימי מאד מלווה בגזים. לאחר כחצי שעה אני משלשל שוב ובמהלך היום לפעמים שוב, מוצק יותר. שמתי לב כי שתיית תה ירוק גורמת להחרפת השלשול. האם יש עצה?
ד"ר נפתלי: לא ברור לי הקשר שבין הפסקת הקפה להופעת שלשול. קפאין אמור דווקא להגביר יציאות, אם כי מדובר בקפאין בכמות גדולה ולא בספל קפה אחד. גם תה מכיל חומרים דומים לקפה ואמור להיות בעל השפעה דומה. האם באותה תקופה היה שנוי אחר, אולי התחלת תרופה חדשה, שינוי אחר בתזונה? לפעמים תוספת של סיבים יכולה לשפר שלשול.
אני סובל ממעי רגיש מגיל 16. אני כמעט ולא מכיר את החיים ללא כאבי בטן שיכולים לתקוף אותי בכל שעה של היום. סימפטום שחוזר על עצמו בתדירות גבוהה הוא שאחרי התקף חזק של כאבים, דבר שנמשך אצלי כשבוע, אני פשוט מאבד תאבון. לפני כשנתיים, אחרי התקף חזק במיוחד, איבדתי את התאבון לעשרה חודשים וירדתי 15 ק''ג למשקל של 60 ק"ג.
אני רזה מטבעי ולא הייתי זקוק לדיאטה. אותם עשרה חודשים היו כמו סוג של התמכרות למשכך כאבים כי סוף סוף לא סבלתי. כמובן שהנזקים הגיעו גם הם לאחר זמן מה (בעיות ריכוז, תשישות, כאבי שרירים וחושך בעיניים בעת ביצוע תנועות כמו התרוממות ממיטה או ספה). כיום, אחרי שחזרתי לאכול, עליתי בחצי מהמשקל שירדתי אך אני חי עם הכאבים. האם ניתן לאזן בין הדברים או שאני נדון לחיים כואבים? והאם ניתן להעביר את הכאבים ללא תרופות על ידי אכילה או שתייה של דברים טיבעיים?
ד"ר נפתלי: החיים עם כאב בטן מתמיד יכולים להיות קשים מאד. השאלה הראשונה שיש לשאול תמיד היא האם נשללו כל המחלות האחרות שיכולות לגרום לכאבי בטן כמו צליאק? אם כן, אז יש לשקול טיפול נגד כאבים. ישנם הרבה כאלה כמו קולוטל, נירבקסל,
אני בת 36 וכל החיים סובלת מעצירות. כבר שנתיים אני שותה יום יום תה טיבטי ואז ההתרוקנות היא פעם ביום. לאחרונה גילו אצלי אבן בכיס מרה. היה לי בעבר הליקובקטר שטופל בהצלחה. האם זה יכול להיגרם מהתה הטיבטי? האם יכולה להיות לגוף התמכרות לתה ומה בכל זאת ניתן לעשות?
ד"ר נפתלי: ראי תשובה לשאלה הקודמת. אבנים בכיס המרה לא נוצרות בגלל תה טיבטי. נכון שיש השקפה שאומרת ששימוש כרוני בלקסטיבים עלול לגרום לכך שהמעי יתרגל אליהם ויצור תלות, אבל התיאוריה הזו מעולם לא הוכחה. מצד שני, מי שסובל מעצירות ועקב כך לוחץ ומתאמץ בכל יציאה יכול לגרום לעצמו נזק לרצפת האגן. לכן לדעתי עדיף להשתמש בתה טיבטי ולהתרוקן טוב מאשר לסבול מעצירות.
אני בת 18 ובשנתיים האחרונות סובלת מתקופות של שלשולים וכאבי בטן לאחר אכילה - לא רק של ארוחות גדולות, אלא גם אחרי ארוחות קלות למיניהן. היציאות הרגילות שלי הן מצוינות ואני לא סובלת מבעיות של עצירות וכדומה, למרות שהבטן שלי נוטה להתנפח בכל פעם שאני אוכלת ולרדת בהדרגה.
המצב מונע ממני לאכול במפגשים חברתיים, או לפעמים תוקע אותי במצבים בעיתיים לאחר ארוחות משפחתיות או בטיולים עם חברים, בהם אני חייבת לשלשל, שכן אחר כך אני מרגישה הרבה יותר טוב. עד כה לא מצאתי דפוס חוזר של מאכלים מסוימים שיכולים לגרום לי לכך, ולכן תהיתי מה ניתן לעשות בעניין, ואיך אני יכולה למנוע את הכאבים, השלשולים וכל אי הוודאות?
ד"ר נפתלי: זה אכן מצב בעייתי, בעיקר מאחר והוא לא ניתן לציפייה. אפשרות אחת היא לקחת באופן מונע אימודיום אם את הולכת למקום בו ברור לך שלא יהיו שירותים זמינים, כמו טיול. אפשרות אחרת היא להצטייד מראש בתרופות המשפיעות על תנועתיות מערכת העיכול כמו קולוטאל או קלבטן.
אני בת 29 וסובלת ממעי רגיז כבר שמונה שנים מאז שחזרתי מדרום אמריקה. עברתי המון בדיקות במהלך השנים אך לא מצאו שום דבר חריג, מלבד העובדה שנהייתי רגישה קלות לחלב. אני אוכלת די בריא ויש לי יציאות קבועות מידי יום בשעות הבוקר, אך כל יום כמעט, כמה שעות אחרי ארוחת הצהריים, מתפתחים אצלי הכאבים ואני חייבת לרוץ לשירותים בדחיפות. אני בחורה בריאה, מאושרת ועושה יוגה וספורט. האם כל החיים אסבול ככה? מה עליי לעשות כדי לרפא את עצמי? האם רק תזונה קשורה לכך?
ד"ר נפתלי: אם הכאבים והצורך ליציאה דחופה מתפתחים בשעות קבועות, יש לזה יתרון מסוים כי ניתן לנסות לקחת טיפול תרופתי ממגוון הטיפולים הקיימים שעה לפני זמן הפורענות הידוע מראש. טיפולים אפשריים: קולוטל, קלבטן, נירבקסל, נוטנסיל וספאזמלגין. לא כולם יחד, אלא בשיטת הניסוי והטעיה.
אובחנתי כבעלת מעי רגיז, לאחר בדיקות רבות שנמצאו תקינות (צליאק, הליקובקטור, צילום קיבה, גטרסקופיה, קולונסקופיה). כמו כן יש לי רגישות ללקטוז. אני סובלת מאד מהתנפחויות של הבטן, שבאות לידי ביטוי בעלייה של קילו וחצי תוך יום וחזרה, כאבים, ריח רע מהפה ויציאות לא תקינות. ניסיתי טיפולים שונים - מתיליום, דיקור, פרוביוטיקיה, כמוסות שום, חומצה סליצאית, דיקור סיני. אבל דבר לא עזר לי לטווח זמן הארוך. אשמח לדעת מאילו מאכלים עליי להימנע והאם יש טיפול מומלץ?
ד"ר נפתלי: התנפחות הבטן היא אכן צרה ויכולה להיגרם ממאכלים מסוימים. לעתים היא תלויה בתנועתיות המעי, או בסוג החיידקים שגרים במעי. בהתאם לכך ניתן לנסות דרכים שונות להתמודד עם הבעיה. פעילות גופנית משפרת את תנועתיות המעי ומקטינה נפיחות, פרוביוטיקה יכולה לשנות את סוג החיידקים שגרים במעי לכאלה שהם פחות יצרני גזים. כמו כן, המנעות ממזונות יוצרי גזים - בעיקר קטניות וכרוב יכולה לפעמים לעזור.
הבעיה היא שאין טיפול שפותר את הנושא לגמרי. הטיפולים רק מביאים להקלה אבל התסמינים חוזרים וצריך להיעזר שוב בטיפול. אני רואה שניסית טיפולים לא תרופתיים רבים. האם ניסית גם טיפולים כמו קולוטל, נוטנסיל או קלבטן?
מזה שנתיים אני סובלת לעיתים מבעיה של גזים ונפיחות בבטן. אני לא יודעת אחרי אילו מאכלים זה קורה. עברתי בשלוש השנים האחרונות שני ניתוחים קיסריים. אין לי בעיה של שילשולים או עצירות. בשביל שהכאב יעבור אני צריכה לשכב על הבטן או לקחת כדור נגד גזים. האם יש שיטת טיפול? האם אני צריכה לעבור בדיקה?
ד"ר נפתלי: גזים ונפיחות בבטן לא בהכרח תלויים במזון מסוים, אלה בתנועתיות המעי או בסוג החיידקים שגרים במעי. רק אם את שמה לב שמזון מסוים גורם לבעיה אז רצוי להמנע ממנו. אם הבעיה קיימת לעיתים רחוקות, הפתרון הטוב הוא טיפול נגד כאבים. אם הדבר קורה לעתים קרובות, רצוי להתייעץ עם רופא כדי לראות האם יש מקום לעבור בדיקות כלשהן ואילו.
האם את יכולה להמליץ על מזון שמתאים לאנשים עם תסמונת המעי הרגיש?
ד"ר נפתלי: השאלה של מזון רחבה מאד ומספר התשובות כמספר הנשאלים. באופן כללי, מעי רגיש לא נגרם ממזון ולא יעלם כתוצאה מדיאטה. יש מזונות מסוימים שעשויים להביא לתסמינים בשכיחות גבוהה יותר, בהם החלב וקטניות. הדבר מאד אישי ולא בהכרח מה שמפריע לאחד יפריע לשני. החשוב יותר מסוג האוכל הם הרגלי האכילה. חשוב לאכול ארוחות מסודרות לאט ובנחת ובשעות קבועות.