בקע מפשעתי: מתי כן כדאי לעבור ניתוח?

בשנים האחרונות תופסים תאוצה הניתוחים בלי הצורך בפתיחת הבטן, אך ההליך הרפואי הזה לא תמיד נדרש

ד''ר עמיר סולד | 22/11/2009 17:19 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בקע מפשעתי, או בשם המוכר יותר הרניה, הוא פגם בשרירי הבטן שמתפתח כתוצאה מהיחלשות נקודתית של דופן הבטן, דבר שמביא להתבלטות מקומית או פתח בדופן. מצב זה דומה למקרה בו חלקו הפנימי של גלגל אופניים מתבלט דרך קרע בצמיג - שכבות הבטן הפנימיות נדחפות מבעד לפגם ויוצרות התבלטות דמוית בלון או שק.

ד''ר עמיר סולד.
ד''ר עמיר סולד. צילום: עופר מאיר
הפגם בדופן הבטן עלול לגרום ללולאת מעי או איבר תוך בטני אחר להיתקע בשק, ולגרום לכאבים ואף לסיבוכים שידרשו ניתוח.

הבקעים שכיחים יותר בקרב גברים. ישנם מולדים וכאלה המתפתחים במשך השנים, כשהטיפול בשני המקרים דומה. המצב בו נמצא הבקע לא יכול לעבור או להשתפר עם הזמן, גם לא בעזרת תרגילים. בקע מפשעתי יכול להופיע מלידה ועד גיל זקנה. בתינוקות הבקע לרוב מולד, במבוגרים הוא מוגדר כבקע נרכש.

מדי שנה מבוצעים בארץ למעלה מ-15 אלף ניתוחים שכיחים לתיקון בקעים שונים הנוצרים במפשעה, (שיפולי הבטן), בטבור או בצלקת מניתוח קודם. רבים מהניתוחים מבוצעים בדרך המסורתית, בניתוח פתוח.
ניתוחים זעיר פולשניים

בשנים האחרונות תופסת תאוצה מגמה של ניתוחים זעיר פולשניים, שאינם כרוכים בפתיחת הבטן אלא מבוצעים בדרך הלפרוסקופית. תיקון בקע לפרוסקופי הוא ניתוח שפותח בעשור האחרון ונועד לתקן בקעים, או פגמים בדופן הבטן, תוך שימוש בטלאי מלאכותי המונח מצידו הפנימי של הפגם.

במשך שנים היה מקובל כי אבחנה של בקע מפשעתי בהכרח גוררת הפנייה לניתוח. החשש בהשארתו של בקע ללא תיקון, היה כי בסופו של דבר הוא ייכלא ויביא את המטופל לניתוח בתנאי חירום, עם תוצאות גרועות למדי ואף תמותה.

מסתבר כי חשש זה נבע מהטייה של המנתחים, הרואים בחדרי המיון רק

את החולים המסתבכים ללא יכולת להשוות את שיעורם מכלל האוכלוסיה הלא מנותחת. במילים אחרות, השד אינו נורא כל כך, ובהשוואה לתוצאות הניתוח האלקטיבי אין הבדל כל כך גדול בין המנותחים לאילו שלא נותחו.

בשנים האחרונות בוצעו בעולם מחקרים שניסו לערער על מחשבה זו. במחקר הראשון, שבוצע במספר מרכזים מובילים בארה"ב ופורסם בביטאון של ההסתדרות הרפואית האמריקנית  (JAMA 2006 Jan 18; 295:285-92.), חולקו 724 גברים בגיל העמידה שאובחנו כסובלים מבקע מפשעתי שאינו מסב להם כאב, לשתי קבוצות אקראיות: קבוצה שעברה ניתוח וקבוצה שהיתה במעקב בלבד.

ניתוח רק בהפרעה יומיומית

בניתוח התוצאות לא התגלה הבדל בין שתי הקבוצות מבחינת איכות החיים, כאב בפעילות גופנית או פרמטרים אחרים. רק שני חולים מהקבוצה במעקב נזקקו לניתוח דחוף בשל בקע כלוא, כלומר סיכוי של 1.8 ל-1,000 שנות חיים.

כדי למקם את תוצאות הניתוח בפרופורציה הראויה, מחקר שוודי גדול בדק את התוצאות ארוכות הטווח של ניתוח בקע מסורתי (Ann Surg 2006 Aug; 244:212-9.). בבדיקות שנשלחו לכ-3,000 מנותחים שטופלו לפני למעלה משלוש שנים, הם התבקשו למלא שאלון מפורט על איכות חייהם ודירוג של כאבים במפשעה המנותחת.

באופן מפתיע, כמעט שליש מהמנותחים המשיכו לסבול במידה מסוימת מכאבים במפשעה מפעם לפעם ובמאמץ, ושישה אחוזים תיארו כאבים המפריעים להם מאד בתפקוד היומיומי.

בהתבוננות במחקרים אלה ניתן לראות כי מכיוון שהסיכון באי ניתוח בבקע שאינו גורם לתלונות ואינו מסב סבל למטופל קטן מאד, ולעומתו מנותחים מדווחים על פגיעה משמעותית באיכות החיים לאחר הניתוח, נראה כי יש להמליץ על ניתוח רק במטופלים בהם הבקע גורם להפרעה ביומיום, או שהוא גדול פיזית.

הכותב הוא מומחה לכירורגיה לפרסקופית במרכז הרפואי תל אביב על שם סוראסקי ובאסיא מדיקל, המרכז לכירורגיה ורפואה התערבותית במתחם אסותא החדש

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים