שפעת החזירים: שאלות ותשובות
האם הנגיף התחזק? עד כמה בטוח החיסון נגדו? את מי לא מומלץ לחסן? ומה עשויות להיות תופעות הלוואי?
"משרד הבריאות מתייחס למחלה כמגפה ארצית ואין שום משמעות להבדלים בנתוני התחלואה בין המחוזות השונים, מה גם שקיים שוני בכמות התושבים בכל מחוז. מדובר במחלה שעלולה לגרום לסיבוכים, ולכן גם חולים שגרים במחוזות דלילים לכאורה בתחלואה עלולים להיפגע. לכן, מומלץ לכולם להתחסן מהמחלה".

מתחסנים נגד השפעת. צילום: רויטרס
האם ישנם הבדלים בתחלואה בין מגזרים שונים באוכלוסייה?
"הווירוס תוקף בצורה שווה את כלל האוכלוסייה, וכל אדם עשוי להידבק מהמחלה ולהיפגע מסיבוכיה. לפיכך, אין הבדלים בין גברים ונשים, וגם לא בין עדות ודתות שונות".
האם מומלץ גם לנשים בהיריון להתחסן נגד המחלה?
"לנשים בהיריון נרכשו חיסונים מיוחדים. אלו אינם מכילים את החומר הנקרא 'אדג'ובנט', שהוכח כיעיל מאד בהגברת ההשפעה החיסונית על הגוף, אך לא נצבר לגביו ניסיון רפואי על נשים בהיריון. לכן, הוחלט
לרכוש עבורן חיסונים הזהים לחיסונים שיינתנו במדינות רבות באירופה, כמו צרפת וגרמניה, אשר דומים בהרכבם לחיסוני השפעת העונתית. עד כה חוסנו בעולם עשרות אלפי נשים הרות, ולא דווח על חריגות".
האם נשים בהיריון יכולות ליטול את התרופה טמיפלו?
"הטמיפלו היא תרופה הנחשבת בטוחה לנשים הרות, וגם אחרי הניסויים הרבים שנערכו עד כה לא ידוע על תופעות לוואי חריגות".
האם יומלץ לחסן תינוקות עד גיל חצי שנה?
"לא מומלץ לחסן תינוקות עד גיל חצי שנה, מכיוון שלא נצבר עדיין ידע רפואי מספק לגבי קבוצת הגיל הזו. עם זאת, מומלץ לחסן את בני המשפחה של אותם תינוקות".
האם חיסון של השפעת עונתית מגן גם מפני שפעת החזירים?
"אין קשר בין החיסון נגד השפעת העונתית לבין החיסון נגד שפעת החזירים. חיסון נגד זן אחד של שפעת אינו מבטל את הצורך בחיסון נגד זן אחר, ואדם שחלה בשפעת העונתית יכול בנוסף להידבק גם בשפעת החזירים".
מי נמנה עם קבוצות הסיכון שצריכות להתחסן?
"מבוגרים וילדים בין הגילאים שלוש עד 65, הסובלים מאחת או יותר ממחלות ריאה כרוניות, מחלות לב, חולי סרטן, נשאי איידס, חולי סכרת, חולי כליות, אנשים הסובלים מהשמנה קיצונית ואלו הסובלים ממחלות נוירולוגיות, כגון ניוון שרירים וטרשת נפוצה".
האם קיים חשש שהחיסונים פותחו מהר מדי, וללא בקרה רפואית?
"החיסונים ששווקו לישראל מבוססים על הרכב החיסון נגד שפעת עונתית, שלגביו יש ניסיון של למעלה מ-20 שנה. חיסונים אלו נוסו על אלפי נבדקים ונמצאו יעילים ובטוחים. על בסיס מידע זה הם אושרו על ידי הרשות המוסכמת לאישור תרופות באירופה (EMEA). היות שישראל שייכת לגוש מדינות אירופה, החיסונים שמסופקים כאן הם אותם חיסונים שמשמשים את מדינות אירופה".
האם אותרו בניסויים שנערכו עד כה תופעות לוואי לחיסונים?
"על פי הניסיון הרפואי שנצבר, במקרים מסוימים ייתכנו תופעות לוואי מקומיות של כאבים ופריחה במקום ההזרקה, ובמקרים בודדים אף תופעות של חום וחולשה שיחלפו למחרת החיסון".
האם גם אנשים בריאים שאינם נמצאים בקבוצות הסיכון צריכים להתחסן?
"על פי הנתונים, עשרה אחוזים ממקרי התמותה מהמחלה הם של אנשים צעירים ובריאים, ללא כל מחלות רקע קודמות. אומנם הסיכוי לתמותה של אדם בריא הוא קטן יחסית, אך הנגיף עלול לגרום לסיבוכים גם אצל אנשים בריאים - ואלו עשויים להוביל לתמותה".
האם חולים חייבים להישאר במנוחה בבתיהם?
"בשל החשש מהדבקת אנשים אחרים מומלץ לחולים להישאר בבתיהם עד 24 שעות לאחר ירידת החום והופעתם של יתר תסמיני המחלה, כמו קוצר נשימה. במקרים שחלה החמרה, מומלץ לפנות למיון".
האם העלייה במקרי המוות נובעת מכך שהנגיף התחזק?
"אין כל עדויות על כך שהנגיף מתחזק. המחלה אמנם מתפשטת בהיקפיה, אך לא בחומרתה. במרבית המקרים שדווחו כמקרי תמותה, סיבת המוות לא הייתה ברורה, והנפטרים סבלו ממחלות רקע נוספות (ברובן קשות) בנוסף לשפעת החזירים. מפאת חוסר ודאות, והיות שלא ניתן לשלול קשר לנגיף, הם נרשמו במאגר של משרד הבריאות כמקרי תמותה כתוצאה משפעת החזירים".
הכותב הוא ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות