יוזמה: המדינה תרכוש מכשיר אם -אר-איי לאבחון סרטן השד בלבד
התורים הארוכים לבדיקת ההדמיה יכולים למנוע גילוי מוקדם של המחלה וטיפול מציל חיים. לפיכך יוזם משרד הבריאות רכישה של מכשיר נוסף, שיוקצה רק לאיתור הסרטן הפוגע באחת מכל תשע נשים בישראל. "מדובר בצעד חשוב וחיוני ביותר", אומרים מומחים

מכשיר אמ-אר-איי. צילום המחשה: יוסי אלוני
מצב זה יוצר תורים ארוכים לאבחון סרטן השד. סרטן השד הוא הסרטן השכיח ביותר בארץ - אחת מכל תשע נשים בישראל נמצאת בסיכון ללקות במחלה במהלך חייה, ואבחון מוקדם שלה תורם באופן משמעותי להצל חיים. לפיכך, פתח לאחרונה סגן שר הבריאות יעקב ליצמן ביוזמה לרכוש מכשיר אם-אר-איי נוסף, מלבד השמונה שאושרו, שייועד לאבחון סרטן השד בלבד.
בשבועות האחרונים התקיפו ארגוני החולים את ליצמן על שהעביר 65 מיליון שקלים מתקציב סל התרופות לטובת טיפולי שיניים לילדים, וזאת על חשבון תרופות מאריכות חיים, כגון אווסטין, הניתנת לחולות סרטן השד. עם זאת, למעריב נודע כי את היוזמה להכניס לשימוש מכשיר אם-אר-איי נוסף, לטובת איתור המחלה בשלביה המוקדמים, הציע ליצמן כבר לפני מספר חודשים.
"בדיקת אם-אר-איי נועדה גם לאבחון מוקדם של המחלה וגם לאיתור מדויק של הסרטן", מסביר פרופ' איתן שילוני, מנהל המחלקה הכירורגית ומומחה לסרטן השד במרכז הרפואי כרמל. "מדובר בצעד חיובי וחשוב ביותר - מכשיר נוסף שמיועד רק לחולות סרטן השד עשוי לקצר מאד את התורים ולהקל את הלחץ הנפשי בו שרויות המטופלות, בעיקר באזורי הפריפריה, בהם קשה יותר להשיג תור לבדיקה כזו".
ממתינות חודשים לבדיקה
לדברי פרופ' שילוני, רוב הנשים יכולות להסתפק בבדיקות ממוגרפיה ואולטרה-סאונד לאיתור סרטן השד, אך ישנן נשים השייכות לקבוצות סיכון - אלו הנושאות את המוטציה הגנטית של סרטן השד BRCA או נשים להן רקמת שד סמיכה - ומכשירי הדימות הללו אינם מסוגלים לאתר סרטן בגופן.
"בעקבות התורים הארוכים נאלצות נשים להמתין לעתים שבועות ואף חודשים עד הבדיקה", הוא מסביר, "ולכן ישנה חשיבות רבה להוספת מכשיר המיועד רק למחלת הסרטן". מהאגודה למלחמה בסרטן נמסר: "אנו מברכים על כל מהלך שיקל את
מצוקת החולים, ויקצר את ההמתנה לבדיקות החיוניות. אנו מקווים כי המאמצים יצלחו".
מלשכת סגן שר הבריאות ליצמן נמסר: "הממשלה אישרה תוספת של שמונה מכשירי אם-אר-איי, ואנו עסוקים בימים אלה בביצוע מכרז לשם הוספת המכשירים על פי שיקולים מקצועיים ושיקולי נגישות וזמינות למכשירים, כולל בפריפריה.
"במהלך 2011-2010 המכשירים יתווספו, וישפרו לאין ערוך את זמינות הבדיקה הזו בישראל. בנוסף לכך, ביקש לאחרונה סגן השר תוספת של מכשיר אם-אר-איי, שיהיה מיועד רק לבדיקות סרטן השד".