אבעבועות קור: איך מאבחנים ונמנעים

מדובר בתופעה קשה לאבחון שמופיעה בחורף, בעיקר בנשים, וניתנת למניעה בקלות וביעילות במספר דרכים

ד''ר נינה אבשוביץ' | 9/2/2010 16:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אבעבועות קור הוא שמה של תופעה עורית המופיעה בגפיים, באוזניים ובאף במהלך העונה הקרה. מאפייניה הבולטים הם נפיחות, אודם וקילוף בעור בשילוב כאבים עזים גם במגע העדין ביותר, גרד ותחושה של דקירה.
 
מספיקה חשיפה קצרה לקור. חורף בתל אביב
מספיקה חשיפה קצרה לקור. חורף בתל אביב צילום: ראובן קסטרו

התופעה מורגשת לרוב באזורים בהם הקור אינו עז, בטווח טמפרטורה שנע בין 16-0 מעלות, בליווי אוויר לח - כמו בעונת החורף בישראל. במהלך תקופה זו, מדברים על כוויות קור ותת חום הגוף, או בשמה המקצועי היפותרמיה אפשרית.

תופעות אלה מתרחשות לרוב בטמפ' של אפס מעלות ומתחת. לעומת זאת, רגישות לקור מתפתחת בטמפ' של 0 עד 16 מעלות, ועלולה להופיע אפילו לאחר חשיפה קצרה יחסית לקור ולחות ולהיות מורגשת עד מספר שבועות.

דווקא לרגישות לקור לא מתייחסים די הצורך, למרות שמדובר בתופעה מציקה שפוגעת בצורה שונה באוכלוסיות רגישות, ויכולה במספר מקרים להעיד על קיומה של מחלה אחרת שעוד לא התפרצה. זו תופעה שגם לא נחקרה רבות, בשל הקושי באבחון בזמן אמת ולכן לא ברור לחלוטין מה האחוז הסובל ממנה.
המטרה - הגברת המודעות

הסיבה להופעת אבעבועות קור נעוצה בשילוב שבין הקור היחסי ללחות התמידית האופיינית לאקלים הים תיכוני בחורף. לא תמיד אנחנו מתלבשים בהתאם לשינויים המהירים במזג האוויר, ולכן אנחנו חשופים יותר לפגיעות קור, שאחד מסוגיה היא הרגישות יתר לקור - אבעבועות קור.

צורת האבחון של התופעה לא פשוטה, ונסמכת בעיקר על מראה האיזור הפגוע, הניסיון של הרופא ועל שלילת מחלות אחרות אפשריות. היא שכיחה יותר בנשים צעירות, שנמצאות בסיכון מוגבר מאשר גברים וחולים הסובלים מבעיות בכלי הדם כגון: סוכרת או מעשנים. גם מי שסבל בעבר מפגיעות קור (כוויות קור), הוא בעל נטייה גנטית לפתח רגישות לקור.

הופעת סימפטומים ראשונים בגיל מבוגר יחסית דורשת בירור לשלילת

מחלות המטולוגיות, ריאומטולוגיות ואחרות כסיבה ראשונית לאבעבועות קור. פעמים רבות הסובלים מתופעה זו מגיעים לתשומת לב הרופאים רק שהם מפתחים נזקים כמו כאבים בלתי נסבלים המלווים בפגיעה קוסמטית מקומית בחומרה שונה (אודם ונפיחות העור, שלפוחיות, כיבים, עיוות של הציפורניים).

דרך המניעה של אבעבועות קור פשוטה ויעילה הרבה יותר מטיפול שניתן אחרי שהפגיעה מתפתחת, ולכן מידת ההיכרות עם התופעה והעלאת המודעות לאבחונה בקרב הרופאים המטפלים חשובה ביותר. חולה צריך לקבל הדרכה לגבי התנהלות יומיומית, משום שהתופעה חוזרת על עצמה. בהתאם, יש לבצע בדיקות נוספות לשלילת מחלה סיסטמית אחרת שאולי הרגישות לקור מעידה על קיומה או התפתחותה.

להפסיק לעשן

אדם שמודע לרגישות שלו לקור, או שסבל בעבר מכוויות קור, צריך להימנע מחשיפה. כפפות, כובע ושמירה על חום גוף קבוע עשויים למנוע את הישנות התופעה. כמו כן, יש להקפיד על נעליים נוחות ולא לחוצות, ורגליים יבשות תמיד. בילדים להקפיד על לבוש של מספר שכבות.

הימנעו מעישון אקטיבי או פאסיבי, שגורם לתפקוד לקוי של כלי הדם. במידה שהופיעו חלק מהתופעות, יש להימנע מלחמם את המקום על יד קומפרסים או טבילה במים חמים שעלולים דווקא להחמיר את המצב.

להימנע מגרד או נגיעה באזורים פגועים שאינם שלמים. לא לפתוח שלפוחיות או לקלף את העור במקום. לא נסות גם לנקות את המקום או לנגוע בו יתר על המידה ולהיעזר במשחות שמפחיתות את רגישות היתר והגרד המקומי. ישנן משחות המכילות סטרואידים במינונים נמוכים והן מסייעות לסימפטומים באופן מקומי. כל אלו ניתנות רק לאחר התייעצות עם הרופא המטפל.

במידה שמזהים סימני זיהום או פצעים, יש לפנות מיד לרופא. אם שוהים בתנאי קור, להקפיד על ביצוע פעילות מתמדת כדי לשפר את זרימת הדם גם ברגליים. לסיכום, אם בכל זאת מתפתחת התופעה של אבעבועות קור, אפשר להיוועץ ברופא לקבלת טיפול מונע כגון תרופות להרחבת כלי דם.

הכותבת היא מנהלת המרפאה הריאומטולוגית ורופאה בכירה במחלקה לפנימית ג' במרכז הרפואי הלל יפה בחדרה

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים