הפרעות קצב לב: אתם שואלים, המומחה עונה
ד"ר גיא עמית, מנהל היחידה לטיפול בהפרעות קצב לב בביה"ח סורוקה, יענה על שאלות הגולשים בנושא

הפרעות קצב לב שעלולות לסכן חיים צילום המחשה: אלכס רוזקובסקי
הפרעות קצב מתחלקות לשתי קבוצות עיקריות: דופק מהיר (טכקרדיה) - מאופיין בתסמינים כמו תחושה של דפיקות לב, חולשה, סחרחורות ועוד. תחושות מסוג זה מתחילות להיות מורגשות במרבית המקרים בפתאומיות ומשתנים מאדם אחד לשני.
לא מדובר בתסמינים ספציפיים והם עלולים להיגרם גם ממצבים רפואיים אחרים כמו חרדה. עם זאת, חשוב לשלול הפרעות קצב מהירות ואם אלה קיימות, יש לאפיין אותן במדויק כדי להתאים את הטיפול הנכון עבורן.
לכן יש לאבחן הפרעות שמקורן במדורי הלב העליונים (עליות הלב) ובמדורי הלב התחתונים (חדרי הלב). הטיפול בהפרעות קצב מהירות כולל תרופות, צריבה חשמלית בלב (אבלציה) או השתלת קוצב.
סכנה לקרישי דם
פרפור עליות - מדובר בהפרעת הקצב השכיחה ביותר. התופעה מתרחשת כאשר עליות הלב מאבדות את יכולת ההתכווצות המסודרת שלהן, ופועלות באופן אקראי ומהיר מאד. במקביל גם חדרי הלב מתכווצים בקצב מהיר ולא סדיר. למרות שהפרפור גורם לתסמינים אצל רוב החולים, הוא לבדו בדרך כלל לא מסכן חיים באופן ישיר.
אולם הוא מביא איתו תופעות לוואי, קרישי דם שעלולים להיווצר בעליות הלב, מה שעלול לגרום לשבץ מוחי. על פי נתונים בינלאומיים כשבעה מיליון אמריקאים סובלים בכל שנה מהתופעה, שמהווה את הגורם מספר אחד לאשפוזים כתוצאה מבעיות לב. בישראל סובלים מהתופעה כ-45 אלף בני אדם, בגילאי 45 ומעלה.
דופק איטי (ברדיקרדיה)
- מאופיין בתסמינים שבאים לידי ביטוי בחולשה, סחרחורות ולעתים עלפון. במצב זה, חדרי הלב מתכווצים במהירות איטית מהרגיל ואינם מצליחים לספק תפוקת דם הנחוצה לאיברים חיוניים כמו המוח.
בחולה הבודד יש לבדוק אם יש קשר בין הדופק והתסמינים בטרם יוצע טיפול. כמו כן, יש לבדוק תמיד סיבות הפיכות לדופק האיטי, כמו תרופות מסוימות שאפשר להפסיק את השימוש בהן. הפרעות קצב איטיות אופייניות לגיל המבוגר ובדרך כלל נגרמות מהזדקנות מערכת החשמל הפנימית של הלב. אלו תאים מיוחדים בלב האחראים לייצור הדופק ושיגורו לתאי הלב באופן מתוזמן. הטיפול בהפרעות קצב איטיות במקרים בהן אין סיבה הפיכה הוא השתלת קוצב לב.
הגולשים מוזמנים להפנות שאלות בנושא הפרעות בקצב הלב לד"ר גיא עמית, קרדיולוג בכיר ומנהל היחידה לטיפול בהפרעות קצב לב בבית החולים סורוקה בבאר שבע, באמצעות התגובות לידיעה זו. התשובות יוצגו מחר בשעות הצהריים במלואן בידיעה נפרדת.