הפרעות קצב לב: אתם שאלתם, המומחה ענה

ד"ר גיא עמית, מנהל היחידה לטיפול בהפרעות קצב לב בביה"ח סורוקה, ענה על שאלות הגולשים בנושא

nrg מעריב | 17/2/2010 18:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
האם בזמן פעילות גופנית מאומצת אני עלול לפגוע בקצב הלב?

ד"ר עמית: פעילות גופנית גורמת לעליה בדופק בלב בריא. בהיעדר מחלב לב, אין כל פסול בפעילות גופנית. ישנם מקרים בהם פעילות גופנית עלולה לגרום להתקפים של דופק מהיר, מעבר לזה הנגרם מהפעילות עצמה. במקרים מסוג זה הדופק המהיר נמשך גם אחרי שעוברים למצב מנוחה. אם יש חשד שהדופק בזמן פעילות גופנית מואץ מידי ולא חוזר בתוך דקות לקצב התקין עם המעבר למצב מנוחה, כדאי להיבדק.
מגוון טיפולים להפרעות בקצב הלב
מגוון טיפולים להפרעות בקצב הלב צילום המחשה: איי-אפ-פי

כל כמה זמן מומלץ לבצע בדיקה לקצב הלב?

ד"ר עמית: בהיעדר תסמינים אין כל צורך לבדוק את קצב הלב (הדופק). כתלות בגיל - בדיקה תקופתית אצל רופא משפחה תכלול בדיקת דופק.

אני סובל מפרפור פרוזדורים ואשמח לדעת מהם הטיפולים המומלצים?

ד"ר עמית: מגוון טיפולים מוצעים היום לטיפול בפרפור עליות (פרוזדורים). יש להתייחס למספר נושאים כאשר ניגשים לטפל בבעיה: לשלוט על הדופק, להעריך את הסיכון לתסחיפים ובהתאם להציע טיפול, וגם חשוב לבחון את מידת היכולת למנוע הישנות הפרפור. אני מניח שהכוונה בשאלה היא לנושא מניעת הישנות הפרפור, וכאן עומדים לפנינו טיפולים תרופתיים ואבלציה.

האפשרות הראשונה היא תרופתית. בין התרופות העיקריות נמצא את הפרופפנון, פלקנייד, סוטלול, אמיודרון ובקרוב תהיה זמינה תרופה נוספת בשם דרונדרון. חולים שמוצאים את הטיפול התרופתי כלא יעיל או יוצר תופעות לוואי, יכולים לבצע אבלציה - פעולה פולשנית מילעורית (דרך הווריד ולא בניתוח), במסגרתה מחדירים אלקטרודות לעליה השמאלית של הלב וכך אפשר לנתק חשמלית את המוקדים של פרפור העליות, שממוקמים בדרך כלל במקום בו ורידי הריאה מתחברים אל הלב.

אני בן 30, בריא לחלוטין. מפעם לפעם אני מרגיש במנוחה דפיקות לב מואצות למספר דקות, שעוברות אחר כך לבדן. נדמה לי שכשאני עוצר את הנשימה הדבר מסייע לעתים להפסקה. אני לא חשר קוצר נשימה או כל דבר אחר למעט דפיקות הלב. לבצע בירור נוסף או שהדבר טבעי?

ד"ר עמית: ייתכן שמדובר בהפרעת קצב, ולכן המלצתי היא לברר זאת לעומק. יחד עם זאת, גם אם אכן יתברר שמדובר בהפרעת קצב, לא בכל אחת צריך לטפל. חלק גדול מההפרעות, אם אינן גורמות לתסמינים משמעותיים, לא מהוות בעיה.

אני סובל מפרפור פרוזדורים, ומרגיש אותם גם ללא כל מאמץ פיזי. אני יכול ללכת מספר צעדים ולהרגיש את דפיקות הלב באופן לא פרופורציונלי. מה עלי לעשות כדי לטפל בזה?

ד"ר עמית: יש לטפל בפרפור פרוזדורים, ובעיקר כאשר הוא מפריע בחיי היומיום. ראה בתשובה קודמת אודות הטיפולים המקובלים.

אני בן 59, וגילו אצלי באקראי הפרעות קצב לב. עברתי הפוך קצב, אבל ההפרעות חזרו. מה המשך הטיפול הטוב ביותר עבורי? קיבלתי ריטמקס שלא עזר. האם להמשיך?

ד"ר עמית: אני מניח שמדובר בפרפור עליות. ישנן מספר אפשרויות: ניתן להעלות במינון הריטמקס (באם אין הפרעות הולכה באק"ג במינון הנוכחי), להחליף לתרופה אחרת מבין אלו שהזכרתי למעלה או לבצע אבלציה של ורידי הריאה. אופציה אחרת היא לא לנסות למנוע את הפרפורים, אלא לדאוג שקצב הלב לא יהיה מהיר בזמן הפרפור. זוהי אפשרות שמתאימה לאנשים שאינם מרגישים את הפרפור.

האם ייתכן שצריכה של משקאות קלים גורמת לי להפרעת קצב? לאורך שנה הבחנתי בכך שבכל פעם שאני שותה פחית קולה, אחרי זמן קצר אני חש מעין הפרעת קצב לב (פעימות מוזרות וחולשה). הפסקתי לשתות לזמן מה, אתמול שתיתי וזה שוב חזר אליי. האם יש קשר?

ד"ר עמית: אין מה לדאוג. קולה מכילה קפאין, שגורם להאצת דופק הלב. אצל חלק מהאנשים הוא גורם גם לפעימות מוקדמות, תופעה בה לדופק הסדיר נוספות פעימות שאינן סדורות וגורמות לתחושות שהזכרת. אפשר לשתות קולה נטולת קפאין או להימנע לחלוטין מהמשקה.

האם יש חשיבות לגיל בו מבצעים את האבלציה מבחינת סיכויי ההצלחה במקרה של דופק מואץ? אני בן 24, אז האם יש דחיפות בביצוע האבלציה, או אפשר לחכות לגיל מבוגר יותר?

ד"ר עמית: הדבר תלוי בסוג ההפרעה או האבלציה. בחלק מהפרעות הקצב אין חשיבות גדולה לתיזמון האבלציה, כמו בהפרעות מסוג SVT. ישנן הפרעות קצב העלולות להוות סכנה בפני עצמן ולכן רצוי לבצען מוקדם ככל האפשר. לגבי פרפור עליות - יעילות האבלציה עולה ככל שקטן פרק הזמן מההופעה הראשונה של פרפור. לכן דחיה במספר שנים של האבלציה כנגד פרפור עליות מורידה מיעילותה.

מהם סיכויי ההצלחה של אבלציה ומה הסיבוכים האפשריים?

ד"ר עמית: התשובה נגזרת מסוג הפרעת הקצב - סיכויי ההצלחה באבלציה של SVT הם מעל 95%, כשהסיכון לסיבוכים הוא אחוז אחד ומטה. באבלציה של פרפור עליות סיכויי ההצלחה נעים בין 60% ל-80% כתלות במשך הפרפור וסוגו (פרפור קבוע לעומת התקפי).

כשליש מן החולים זקוקים לאבלציה נוספת במהלך

השנה הראשונה על מנת להעלות את סיכויי ההצלחה. אבלציה זו של פרפור עליות כרוכה בסיכון של כשלושה עד חמישה אחוזים לסיבוכים. אלו כוללים בעיקר דמם מקומי או נזק לכלי הדם, דרכם הוחדרו הצנתרים (האלקטרודות) ואינם מהווים סכנת חיים. שעור הסיבוכים מסכני חיים הוא פחות מאחוז אחד.

בתוך כמה ימים מביצוע האבלציה ניתן לשוב לעבודה?

ד"ר עמית: ההחלמה מהירה מאד ובדרך כלל אפשר לשוב לעבודה מלאה בתוך מספר ימים.

האם היית ממליץ על אבלציה, במקרה שהדופק המואץ מופיע כחמש דקות פעם בארבעה חודשים?

ד"ר עמית: ההחלטה תלויה בשני גורמים עיקריים - סוג ההפרעה ועד כמה היא מפריעה? לא בכל הפרעה יש צורך לטפל תרופתית או באבלציה.

אני סובל מפרפור פרוזדורים גם בשינה. מה הפתרון?

ד"ר עמית: מדובר באחת מההפרעות הקשות יותר לטיפול, לאור ההשפעה הרבה עליה ממערכת העצבים האוטונומית של הגוף. כל הטיפולים שהוזכרו טובים גם לפרפור מסוג זה, אם כי ביעילות פחותה. לעתים הימנעות מתרופות המורידות את קצב הלב הבסיסי במנוחה יכולה להיות טיפול יעיל.

אני שם לב לאחרונה שהלב שלי מפסיק לפעום מפעם לפעם, וחוזר לסורו לאחר שלוש עד חמש שניות עם תחושה של רעידה פנימית. אם אני משתעל בכוונה, אז הלב עובד מיד. יש משהו שאני צריך לעשות?

ד"ר עמית: הדבר מעניין. עלולות להיות הפסקות בדופק שהן מעבר לנורמלי. אם אלה גורמות לך לסחרחורת או לעלפון, הן מצריכות לעתים השתלת קוצב לב קבוע. מצד שני, הפסקות בדופק הנימוש ביד בחלק מהמקרים אינן הפסקות בפעילות החשמלית של הלב, אלא דווקא פעילות חשמלית נוספת או פעימות מוקדמות.

לא מרגישים אותן בדופק היד כיוון שהן אינן יעילות ולא מייצרות לחץ דם מספק. כאשר ההפסקות לא גורמות לתסמינים בדרך כלל אין צורך בטיפול. אם התסמינים מפריעים, כדאי להתייעץ ולאבחן את הבעיה.

בעלי מתעורר לפעמים בלילה בשלושת השבועות האחרונים בגלל דופק חזק. הוא חושב שמדובר בהתרגשות בגלל נכד שנולד לו לאחרונה. האם הדבר הגיוני?

ד"ר עמית: דופק חזק הוא מושג שאנשים רבים משתמשים בו, אולם אין לו משמעות קלינית-רפואית. אם מדובר בדופק מהיר או לא סדיר, כדאי לפנות לרופא ולאבחן זאת.

אני בת 22 ואבחנו אצלי דופק לא סדיר לאחר שחוברתי למכשיר הקלטה ליממה. אני גם סובלת מאד מקור. האם יש לכך קשר? ומה אפשר לעשות בלי תרופות?

ד"ר עמית: דופק לא סדיר נורמלי באנשים צעירים וכן, הוא יכול להיות מושפע מקור או מחום היות ומדובר בתגובת מערכת העצבים המשפיעה על קצב הלב. יש לוודא עם הרופא שהזמין את בדיקת ההולטר כי מדובר בסוג נורמלי של דופק לא סדיר ולא בהפרעת קצב.

אני בת 38 עם הפרעות קצב לב. האם זה הגיוני?

ד"ר עמית: כן. ישנן הפרעות קצב המופיעות באנשים צעירים, שלמעט ההפרעה הם בריאים לחלוטין.

כמה אחוזי הצלחה מוכרים כיום בטיפול באבלציה לפרפור פרוזדורים. האם אכן מומלץ לעבור את הניתוח בבורדו שבצרפת כמקום עם ההתמחות הטובה בעולם בתחום?

ד"ר עמית: לגבי סיכויי ההצלחה, הסתכל בתשובות לשאלות קודמות. המרכז בבורדו הוא אכן מהראשונים שעיצבו את שיטת האבלציה לפרפור העליות והרופאים שם הם בעלי נסיון רב. יחד עם זאת, לא מדובר בטכנולוגיה או בציוד שאינם זמינים בארץ.

אמא שלי בת ה-75 עברה לפני כשבוע אבלציה. הניתוח לא הצליח, ולאחר מכן היא אושפזה בעקבות פרפורים רבים. מה אפשר לעשות? האם עוברים ניתוח מחדש? או יש אפשרות אחרת?

ד"ר עמית: בחודשיים הראשונים שאחרי הצריבה, עלולות להיות הפרעות מרובות אשר נעלמות בהמשך ואין זה אומר שהאבלציה נכשלה. רצוי להמתין מספר חודשים ולעתים להוסיף תרופות כנגד הפרפור, טרם ההחלטה על אבלציה חוזרת. כשליש מהאנשים יזדקקו לאבלציה חוזרת על מנת להביא לריפוי או לירידה משמעותית בכמות הפרפורים.

אמא שלי מטופלת שנים. האם הפרפור יכול לגרום לה להתקף לב? קראתי שיש תרופה חדשה בישראל, מהי?

ד"ר עמית: התקף לב אינו סיבוך של פרפור עליות למעט מקרים נדירים מאד שבהם נוצר תסחיף מהעליה השמאלית לעורקים הכליליים (עורקי הלב). ישנן מספר תרופות כנגד הפרפור - ראי את התשובות הקודמות. התרופה החדשה שתהיה זמינה בקרוב היא דרונדרון. יש לבדוק אם היא מתאימה לאימך ברגע שתהיה מאושרת לשימוש בארץ.

אני חשה בדופק מאד חזק בעליה במדרגות. האם זה משהו שאפשר לטפל בו?

ד"ר עמית: דופק חזק בזמן מאמץ הוא תופעה נורמלית. אם נראה לך שיש משהו חריג ניתן לפנות לביצוע מבחן מאמץ.

האם אדם הסובל מהפרעות קצב במשך שנתיים מומלץ שיפסיק לעסוק בספורט? אני בן 55 ואוהב מאד פעילות ספורטיבית, יחד עם זאת אני סובל מפרפור עליות כבר שנה וחצי. האם עליי להפסיק?

ד"ר עמית: פעילות גופנית היא דבר חשוב ללב ולנפש. רצוי להמשיך בכך ובמקביל לטפל בפרפור העליות (אם אתה לא מרגיש מוגבל בפעילות בגלל הפרפור). נדיר מאד שיהיה צורך להגביל אדם בפעילות גופנית כחלק מטיפול בפרפור עליות.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''רפואה''

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים