החולים ממשיכים להגיע אבל הציוד לא מספיק
במחלקה לניתוחי לב בבית החולים סורוקה זקוקים לעוד ציוד רפואי בדחיפות, כדי שיוכלו להמשיך להציל חיים

לאחר שעבר יעקב כמה התקפי לב, החליטו הרופאים במחלקה לניתוחי חזה ולב במרכז הרפואי סורוקה לאשפז ולנתח אותו. אלא ששעתיים לפני מועד הניתוח הוא לקה בדום לב. למרבה המזל, הצליחו שני רופאים צעירים מהמחלקה להציל את חייו לאחר שביצעו בו החייאה.
לאחר מכן הוזעק מנהל המחלקה, פרופ' גדעון סהר, כדי לבדוק את יעקב ולקבוע אם יש מקום להמשיך בתוכנית הניתוח המקורית. "בהתחלה לא ידענו אם המוח שלו יתאושש מהאירוע הקשה, ולכן החלטנו שבמצב הזה לא נכניס אותו לניתוח מעקפים. הגעתי למסקנה שאם יחזור להכרה נתקדם ונחזור לתוכנית הניתוח".
הפייטר הקשיש הפתיע את כולם כשפקח את עיניו והגיב לקריאות אנשי הצוות רק שלוש שעות לאחר האירוע הקשה. "ברגע שזה קרה החלטנו להתקדם", נזכר פרופ' סהר. "הניתוח נמשך לא פחות מ-12שעות. בסיומו, נראה שלבו של יעקב לא התאושש, והיה קשה להפריד אותו ממכונת הלב-ריאה.
"במשך שעות עמדנו ליד מיטתו, הכנו לו טיפול תרופתי שחשבנו שיתאים. לאחר מכן, כשנראה שיעקב מגיב לתרופות, ביקשתי מהאחות לנתק אותו מהמכונה. היא אמרה לי שמדובר באדם חזק באמת - וצדקה. יצחק אכן התאושש במהרה".
המפגש עם החולה הבלתי שגרתי הדביק את הצוות הרפואי ברוח הקרב וברצון הבלתי רגיל שלו. "זהו אחד האנשים הנעימים והחכמים שהכרתי", מספר פרופ' סהר. "התקווה הגדולה שלי היא שהוא יהיה הסקיפר ביאכטה שבה ישוטו אנשי צוות המחלקה שטיפלה בו והצילה את חייו".
יעקב הוא אחד מסיפורי ההצלחה של המחלקה לניתוחי חזה ולב בסורוקה. אבל כדי שיוכלו אנשי המחלקה להמשיך לעזור לחולים הם זקוקים לציוד רפואי. הישועה, כך הם מקווים, תגיע בערב ההתרמה שייערך לכבוד מחלקתם ולכבוד המחלקה לטיפול נמרץ בסורוקה ביום חמישי (ה-15 באפריל ) הקרוב.
"אנחנו זקוקים לערב ההתרמה
"עמדתי שם, בידיים ריקות, ולא היה לי את הציוד הדרוש להציל את חייו. מצבו הלך והידרדר לנגד עיניי. לפתע עצר לידי קצין גולני שהציע לי תרמיל מספר 2, תיק חובש, שהיה ברשותו. אילו לא היה מגיע לידיי הציוד המתאים, לא בטוח שאפשר היה להציל אותו. אני תמיד חושב על המקרה הזה בהקשר למחלקה שלנו".
ד"ר יעל רפאלי, שהצטרפה באחרונה לצוות המחלקה, מסכימה עם פרופ' סהר. לד"ר רפאלי ניסיון רב בתחום הניתוחים המורכבים בבית החזה ובהשתלות. אמנם אחוז ההצלחה בניתוחי חזה ולב בסורוקה גבוה, אבל כדי שיוכלו לשפר את הטיפול בנושאים החשובים להם, אומרת ד"ר רפאלי, חשוב שיהיו משאבים שיאפשרו זאת.
אחד הנושאים החשובים הוא העלאת המודעות לבעיות לב בקרב נשים. אחת המנותחות המפורסמות במחלקה היא רימונה רותם, מנהלת שירותי הרוקחות בסורוקה, אם לארבע וסבתא לארבע. רימונה, שאף הקימה עמותה של מנותחי לב, בחרה להיחשף ולספר על היום שבו הגיעה למחלקה.
"שוחחתי בטלפון והרגשתי שהלשון מתגלגלת לי בפה. הבנתי שאני עוברת אירוע מוחי ופניתי למיון", משחזרת רותם. "אושפזתי במחלקה הנוירולוגית, ובמהלך הבדיקות התגלה שבאבי העורקים שלי יש אי-ספיקה חמורה. פרופ' ראובן איליה, המומחה הוותיק למחלות לב בסורוקה, שהתמנה בינתים לנשיא מכללת ספיר, התקשר אליי ואמר לי שאני צריכה לעבור ניתוח מציל חיים. כך הגעתי למחלקה של פרופ' סהר. אחרי הניתוח הארוך הבנתי שחיי ניצלו".
רותם מספרת בחיוך על ההתמודדות בימים שאחרי הניתוח. "לפני הניתוח עברתי במסדרון ושמעתי עובדת ניקיון המתלוננת על החולים שאינם מורידים את המים בשירותים. אחרי הניתוח הגעתי לשירותים וניסיתי ללא הצלחה להוריד את הידית. לא הצלחתי, כי הייתי חלשה, ואז נזכרתי בדברי אותה מנקה.
"דיברתי עם האחראים, ואז הוחלפו הידיות הקשות ללחיצה בכפתורים עדינים יותר וקלים ללחיצה. כשהתגלגל הסיפור לאוזניו, החליט האחראי להחליף את הידיות גם במחלקה החדשה, שהוקמה בזכות תרומה של שבעה מיליון דולר מצד משפחת סמי עופר".
בימים אלה מנסה רותם להעלות את המודעות לנושא בעיות לב בקרב נשים על ידי ביצוע פעולות הסברה. "במקרים רבים מייחסות נשים כאבים בחזה למריבות במשפחה, חרדות ואבל", מסבירה רותם. "גם אני לא הייתי מודעת לבעיה שלי. היו לי סימנים מוקדמים של קוצר נשימה והתנשפות, ובמקרים כאלה צריך להיבדק במקום ולהאמין שזה יעבור".
פרופ' סהר מכנה את התופעה הזאת בשם תסמונת ינטל, על שם הדמות שהתחפשה לנער לאחר שהתקנאה בזכות הגברים ללמוד. לטענת המומחים, אם יגיע גבר בן 35 לחדר המיון כשהוא סובל מכאבים בחזה הוא ידרוש טיפול מיידי.
לעומת זאת, נשים שיגיעו לחדר המיון באותו המצב ישאלו שאלות, וסביר שיהיו פחות מודעות לכך שזו אולי בעיית לב. לכן, אומר פרופ' סהר, חשוב להדגיש שהתמותה בקרב נשים ממחלות לב גבוהה פי 1.6 מהתמותה של גברים. "מחלות לב הן הגורם מספר אחת בשיעורי התמותה בעולם המערבי, וצריך לשפר את מקדם החשד לגבי מחלות לב בקרב נשים", הוא קובע.