יעל עברה כריתת שד מלאה; המומחים ממליצים שלא למהר

כ-4,000 נשים מאובחנות כחולות בסרטן השד מדי שנה בישראל. לגילוי וההתמודדות הטראומטיים נוספת גם ההחלטה הקשה מכל: האם לבצע כריתת שד. מחקר חדש מראה שניתוח לכריתת הגוש הסרטני בליווי הקרנות יכולים לספק חלופה יעילה לכריתת השד, ומספק לנשים האלה מזון למחשבה, ולעתים גם נקודת אור

תומר ולמר | 25/4/2010 12:33 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"זה קרה לפני חמש שנים. לעולם לא אשכח את הרגע שבו יצאתי מהמקלחת, הרגשתי גוש בחזה וידעתי שאני בצרות", מספרת יעל, 30, מאיזור המרכז. "למחרת, מלאת חרדות, פניתי לרופא. לא ישנתי כל הלילה וחשבתי שהחיים שלי נגמרו. הרופא ניסה להרגיע אותי ואמר שבשל גילי הצעיר סביר להניח שמדובר בגידול שפיר ולא ממאיר, אבל ליתר ביטחון הציע שאקבע תור בהקדם לבדיקות ממוגרפיה ואולטראסאונד".
פחד לאבד את הנשיות - סרטן השד
פחד לאבד את הנשיות - סרטן השד צילום: pixy , sxc

התוצאות היו חד-משמעיות: הסרטן החל לשלוח גרורות לחזה של יעל, והמרוץ נגד השעון החל, במטרה להביס את המחלה. "הייתי בשיא החיים שלי ופתאום קיבלתי סטירת לחי. לא ידעתי איך קמים בבוקר וממשיכים הלאה", היא משחזרת.

"זאת הייתה תקופה מאוד מבלבלת, מלאת סחרחורות ופחד מהלא נודע. אחרי שביצעתי את בדיקות הסי-טי והאם-אר-איי, פניתי למומחים לקבל חוות דעת והם הציעו לי, בתור התחלה, לבצע סדרת טיפולים כימותרפיים במטרה להקטין את הגידול ולעצור את התפשטותו".

בשלב הבא המליצו רופאיה של יעל על כריתה מלאה של השד, מאחר שחששו שהגידול יחזור בצורה אגרסיבית יותר. יעל, שחששה מהניתוח, ביקשה חוות דעת נוספת, וזו קבעה כי בשלב הראשוני ניתן לבצע ניתוח להסרת הגידול בלבד ובהמשך לבצע בדיקות תקופתיות כדי לוודא שאין גידול סרטני חדש.

"פחדתי לאבד את הנשיות שלי ושהביטחון העצמי שלי ייפגע", מספרת יעל. "מצד אחד לא הייתי מוכנה לוותר על השד, אבל מצד שני, לא הייתי מוכנה לעבור את הסיוט שוב וידעתי שרק כריתה מלאה תמנע מהמחלה לתקוף שנית".

כעבור שבועיים, בלב כבד ואחרי לבטים רבים, החליטה יעל לבצע את הכריתה. "התעוררתי מהניתוח והייתי בהלם", היא מתארת. "פתאום הרגשתי שמשהו בגוף חסר וזאת הייתה תחושה איומה. מרוב פחד ותסכול הדימוי העצמי שלי ירד פלאים. כשהסתובבתי ברחוב הייתי בטוחה שכולם מסתכלים עליי ומרכלים שאין לי שד".
שיעור הישרדות גבוה

יעל היא רק אחת מ-4,000 הנשים שמאובחנות כחולות סרטן השד מדי שנה בישראל. פירוש הדבר הוא שאחת מכל תשע נשים בארץ תחלה במהלך חייה בסרטן השד. הנתון המעודד הוא ששיעור ההישרדות מסרטן השד בישראל הוא מהגבוהים בעולם - כ-86.6% - הרבה מעל מדינות כמו בריטניה, איטליה ונורווגיה, בשל המודעות הגבוהה בישראל לנושא הגילוי המוקדם של המחלה.

בנוסף, מומחים בארץ מפנים את תשומת הלב של מטופלותיהן למחקר אמריקאי חדש שהוצג לאחרונה בוועידה הבינלאומית לסרטן, שמטיל ספק בצורך לבצע כריתת שד מלאה לאחר גילוי סרטני. המחקר קובע כי אחוז החולות ששרדו את המחלה בלי שעברו כריתת שד מלאה וטופלו רק באמצעות כריתה חלקית והקרנות היה כמעט זהה לחולות ששרדו את המחלה לאחר כריתת השד.

לטענת החוקרים, מדובר בממצא חשוב מאוד המראה שניתוח לכריתת הגוש והקרנות יכולים להיות חלופה יעילה לכריתת השד. בנוסף טוענים החוקרים כי המחקר עשוי לתת משקל רב יותר לאיכות חייה

של החולה שתשמר את שדיה, אך עם זאת הם מדגישים כי עדיין מוקדם לקבוע איזו שיטת טיפול עדיפה.

המחקר, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת מישיגן בארצות הברית, בדק כ-650 נשים שחלו בסרטן השד בארצות הברית, ישראל, אוסטרליה וספרד. על פי המחקר, בעוד ששיעור ההישנות של המחלה אצל נשים שעברו כריתה חלקית בתוספת של טיפולים כימותרפיים והקרנות היה כ-12% - הרי שאצל החולות שעברו כריתה מלאה שיעור ההישנות למחלה היה שישה אחוזים בלבד.

מאבדות את התחושה

עם זאת, למרות שיעור ההישנויות השונה, כשחוקרים בדקו את שיעור שרידות המחלה 15 שנה מיום שפרצה, עלה כי ההבדלים בין הטיפולים היו מזעריים: 89% מהחולות שרדו את המחלה לאחר כריתת השד, לעומת 87% ששרדו ללא כריתה.

המחקר החדש משמש כנקודת אור עבור נשים רבות שחוששות שהכריתה ושחזור השד יפגעו בנשיותן ויקשו עליהן לנהל קשרים רומנטיים. "יש נשים שחוות אורגזמה דרך השדיים וברגע שמבצעים כריתה הן מאבדות את התחושה בשד", מסביר פרופ' שלמה שניבאום, מנהל המרכז לבריאות השד באיכילוב ויועץ האגודה למלחמה בסרטן.

"ההמלצה שלנו לחולות היא לשקול כל מקרה לגופו. זה מאוד תלוי מה גודל הגידול ובאיזה שלב הוא אובחן. במרבית המקרים הסיכוי שהסרטן יחזור אחרי שמבצעים ניתוח לכריתת הגוש והקרנות נמוך מאוד, ולכן זה לא נכון לבצע כריתה בכל מצב.

"מצד שני, אצל נשים הנושאות את גן ה-BRCA, הנושא את סרטן השד, הסיכון לחלות במחלה הוא גבוה - כ-80% - ולכן במקרים רבים, כריתה משמשת עבורן כמניעה, מה גם שלעתים סוג הסרטן הוא אגרסיבי והמחלה עלולה להסתיים במוות".

ללכת לפי נטיות הלב

לעומת זאת, ד"ר שולמית ריזל, מנהלת היחידה לאונקולוגיה של השד במרכז הרפואי בילינסון, ממליצה לחולות סרטן השד לשקול היטב את החלופות ולא למהר לבצע כריתה. "לעתים יש לכירורגים רבים נטייה להמליץ לנשים מתחת לגיל 40 שנושאת את הגן BRCA ושאובחנו כחולות סרטן השד למהר ולבצע כריתה. לטעמי זה מוגזם", מסבירה ד"ר ריזל.

"החולות חוות טראומה קשה בעצם האבחון שלהן כחולות סרטן ולא חייבים להכביד עליהן ולדרוש מהן לבצע מיד כריתה של השד. השד מהווה סממן של נשיות ואף אחת לא אוהבת לאבד איבר מהגוף ולכן הידיעה ששיעורי ההישרדות זהים מאפשרת לחולות לשקול את הנושא בכובד ראש".

לדברי ד"ר ריזל, כל חולה צריכה להבין את משמעות העובדה שללא כריתת שד קיים סיכון גבוה יותר שהמחלה תחזור בעתיד. עם זאת, היא מדגישה, זה לא פוגע לה בסיכויים שלה להישאר בחיים. "היום ניתן לבצע מעקבים אחרי נשים בקבוצות סיכון ולאתר את המחלה מוקדם", מוסיפה ד"ר ריזל.

"קשה לתת המלצה חד משמעית בנוגע למה נכון יותר, ורצוי שכל אישה תלך על פי נטיות לבה ועל פי פחדיה, אבל בוודאי שלא מומלץ לבצע כריתה ללא הקדשת מחשבה לנושא".

תלוי תפיסה

"ההחלטה לגבי הסרת שד מניעתית היא מורכבת וקשה", אומרת שיר גור, מנכ"ל עמותת אחת מתשע, שמלווה נשים חולות בתהליך קבלת ההחלטה ומאפשרת להן להתייעץ עם נשות מקצוע ועם נשים שהיו במצבן.

"אנחנו מאמינות שכל אישה צריכה לקבל את ההחלטה בהתאם למצבה המשפחתי, תפיסת עולמה והתרבות שלה, אמונתה ותחושותיה. לכן, אני קוראת לנשים המתלבטות בנושא לפנות אלינו. אנחנו כאן כדי לעזור לכל אישה לקבל את ההחלטה הכי טובה עבורה".

"חמש שנים עברו מאז המחלה והיום אני שלמה מאוד עם ההחלטה שקיבלתי לכרות את השד ולבצע שחזור", מספרת יעל. "זאת אמנם טראומה שאשא איתי כל חיי, אבל לפחות עכשיו אני חיה חיים רגועים.

"התחושה המבעיתה שהמחלה תחזור לא נעלמה לגמרי, אבל היא לפחות נדחקה לפינה. במבט לאחור הייתי ממליצה לכל הנשים שיהיו במצבי לבצע כריתת שד כי השקט הנפשי והיכולת לקום בבוקר ולראות את הילדים משחקים זה הדבר החשוב ביותר בחיים".

דרכי מניעה

המלצות האגודה למלחמה בסרטן

איך תכירי את גופך?

החל מגיל 20 חשוב שתכירי את שדייך ואת השינויים החלים בהם. ככל שתכירי את גופך טוב יותר, תוכלי להבחין בשינויים, במידה שחלו, ולפנות לרופא כדי לברר את טיבם.

הקפידי לבקר אצל רופא מנוסה שיבצע בדיקה ידנית של השד.

לנשים בסיכון רגיל בגיל 50 ומעלה מומלץ לבצע בדיקת ממוגרפיה אחת לשנתיים.

לנשים הנמצאות בקבוצת סיכון, אשר להן אם או אחות שחלו בסרטן, הבדיקה מומלצת מגיל 49-40 אחת לשנה, או בהתאם להמלצת הרופא.

בדיקת אם-אר-איי של השד מומלצת לסריקה תקופתית בנשים שזוהו כנשאיות של מוטציות בגנים BRCA2 ,BRCA1.

אילו נשים נמצאות בקבוצות סיכון?

סרטן השד נפוץ יותר בקרב נשים בגילאים 50 ומעלה. על פי נתוני משרד הבריאות, כ-74% מהחולות אובחנו בגילאים אלה, כ-23% מהחולות אובחנו בגילאים 49-40, ורק כשלושה אחוזים מהחולות היו צעירות מגיל 40 בשלב האבחנה.

נשים שבמשפחתן היסטוריה של סרטן השד, במיוחד אם מדובר באם או באחות.

נשים שחלו בסרטן השד בעבר.

נשים שלא ילדו מעולם, או שילדו בגיל מבוגר.

נשים שקיבלו מחזור חודשי בגיל צעיר (לפני גיל 11) ונכנסו לתקופת המעבר בגיל מבוגר יחסית (אחרי גיל 55).

מה הם הסימנים לסרטן השד?

ב-90% מהמקרים הסימן הראשון לסרטן הוא גוש בשד.

שינוי בצורה או בגודל השד.

ורידים מורחבים או בולטים בשד .

גוש או התעבות בשד.

שקע או בליטה בעור בשד.

גירוד עקשני שאינו חולף בשד.

אי נוחות או כאבים בפטמה.

הפרשה דמית או שקופה מהפטמה.

פריחה על הפטמה או מסביב לה.

פטמה ששקעה פנימה לאחרונה.

גוש או התעבות בזרוע.

נפיחות בזרוע העליונה.

נפיחות או התקשות בבית השחי.

למידע נוסף וקבלת חומרי הסברה ללא תשלום ניתן לפנות לטלמידע של האגודה למלחמה בסרטן: 1800-599-995

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים