הרפורמה תקועה ומערך בריאות הנפש בישראל על סף קריסה
המבנים מוזנחים, תנאי התברואה קשים והצוותים הרפואיים סובלים ממצוקת כוח אדם. רק 40% מהחולים מקבלים טיפול מספק ולשאר נגרם כמעט תמיד נזק בלתי הפיך. זהו מצבן של רוב המרפאות הפסיכיאטריות בישראל. בעקבות הליקויים החמורים: מבקר המדינה בודק את מערך בריאות הנפש בארץ

המרפאות הקהילתיות על סף קריסה צילום המחשה: פלאש 90
"המרפאות הקהילתיות נמצאות על סף קריסה ואנחנו נותנים מענה ל-40% מהחולים בלבד", הזהיר פסיכיאטר בכיר במערכת הבריאות. "חולים רבים נאלצים להמתין למעלה משנה לקבלת תור למרפאה, ובעקבות כך חלה הידרדרות קשה במצבם, הם מתקשים לתפקד בחברה ונאלצים להתאשפז במחלקות סגורות בבתי החולים לחולי נפש".
לדבריו, הרפורמה להעברת המרפאות לבריאות הנפש לידי קופות החולים תקועה כבר ארבע שנים, ובינתיים עד שהנושא יובא להכרעה, המערכת משותקת ולא מסוגלת לתת מענה רפואי למאות אלפי החולים בישראל.
במצב אידיאלי אמורים לעבוד במרפאה לפחות 25 רופאים ועובדים סוציאליים, שישרתו 15 אלף חולים בשנה, אך בפועל ישנם בקושי 12 אנשי צוות שרובם מועסקים בחצאי משרות תמורת 3,500 שקל בחודש.
פסיכיאטר הילדים היחידי שהיה במרפאה עזב לפני חצי שנה ומאז לא מונה לו מחליף. בחלק מהמרפאות קיימת רשימת המתנה המונה כ-300 ילדים, ובלית ברירה הורים רבים נאלצים לשלוח את ילדיהם לפסיכולוג פרטי בעלות של עשרות אלפי שקלים בשנה.
ממיינים לפי חיים ומוות
במרפאות אחרות נאלצים העובדים הסוציאליים לערוך ביקורי בית בהתנדבות על חשבון זמנם הפנוי, ובמרפאה נוספת חדרי הטיפולים פנויים רק עד השעה 13:00, ולכן לא ניתן לבצע טיפולים בשעות אחר הצהריים.
"יש מצבים ששופט מורה על טיפול תרופתי בכפייה, אך לא ניתן לבצע זאת כי אין כוח אדם גברי שיוכל להשתלט על הנאשם, ובמקרים אחרים קצין המבחן שולח נאשם לאבחון פסיכיאטרי לצורך קביעת תנאי המאסר, אך זה נדחה בחודשים ארוכים.
"אנחנו ממיינים לפי חיים ומוות וחולה שלא במצב אובדני נכנס לרשימת ההמתנה, אך הבעיה היא שלעתים עד שמגיע תורו הוא כבר במצב אובדני", הוסיפה רופאה בכירה שטענה כי חולה נפש שלא מקבל טיפול בזמן מתנתק
מהחברה לתקופות ממושכות ולעתים קרובות נגרם לו נזק בלתי הפיך.
ממשרד מבקר המדינה נמסר: "דוח מבקר המדינה הקרוב כולל פרק שעוסק בסוגיות בתחום בריאות הנפש. הדוח נשלח על פי החוק לתגובת ראש הממשלה ולאחר מכן בעוד כשבועיים וחצי הוא ישוחרר לפרסום. לפיכך, עד למועד הפרסום הרשמי לא נוכל להוסיף פרט כלשהו".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: המערך האמבולטורי בבריאות הנפש הכין תוכנית אב להרחבת השירותים המרפאתיים ברחבי הארץ, אך מימושה מותנה בהקצאת התקציבים הדרושים. סגן שר הבריאות יקיים בקרוב יום עיון בהשתתפות כל הגורמים הרלוונטיים, במהלכו ישמע את הטיעונים בעד ונגד ויגבש את המלצתו ביחס לרפורמה המוצעת".