המבקר: מענה חלקי לסובלים ממצוקה נפשית
דוח מבקר המדינה מצביע על מחסור חמור בכוח אדם במרפאות לבריאות הנפש, דבר שעלול לגרום לנזק רב

אין מענה מספק לפגועי הנפש צילום המחשה: פלאש 90
על פי הדוח, בעשרות יישובים בישראל, ובעיקר ביישובים המאכלסים את אנשי המגזר הערבי והחרדי, אין שירותי מרפאות למבוגרים ולילדים, למרות שבחלקם מתגוררים עשרות אלפי תושבים. בנוסף, כתב המבקר כי במקרים רבים מצבם של המבנים חמור, אף שמשרד הבריאות הוא שנושא באחריות לספק שירותי בריאות לכלל האוכלוסייה.
"השירותים לסובלים ממצוקה נפשית ולפגועי נפש לא ניתנו בפריסה גיאוגרפית מספיקה והיו חוסרים הן בכוח אדם והן במבנים וציודם", אמר המבקר. "שירות ממלכתי שהיה אמור להינתן לכלל האוכלוסייה בצורה שוויונית לא ניתן בצורה זו".
בנוסף, הדגיש הדוח כי במקרים לא מעטים כוח האדם הקיים לא עונה על הצרכים הרפואיים וש"המצב קשה במיוחד בפריפריה, המאופיינת באוכלוסייה ממעמד סוציו-אקונומי נמוך. עם זאת, במקצועות מסוימים יש מחסור כלל ארצי בכוח אדם, כגון המחסור בפסיכיאטרים לילדים ונוער".
מחסור ארצי בכוח אדם
באשר לבתי החולים הפסיכיאטריים קבע המבקר, כי ניכר מחסור חמור בכוח אדם מקצועי-רפואי ואחר. "העומס על כוח האדם הקיים בבתי החולים הפסיכיאטריים גדל עקב סבב מיטות גבוה, החולים הקשים והאלימים ומטלות נוספות שעליהם לבצע כמו הצורך להשתתף בוועדות ולכתוב חוות דעת פסיכיאטריות בהתאם לצווי בית המשפט", נכתב.
"בכל עת יש עשרות פגועי נפש - מבוגרים וקטינים - המאושפזים במסגרות שאינן מתאימות למצבם על פי מדדים מקצועיים מקובלים, וחלקם נאלצים להישאר במערכת האשפוז הפסיכיאטרית שלא לצורך, דבר המחמיר לעתים את מחלתם עד כדי גרימת נזק בלתי הפיך".
ממשרד
הבריאות נמסר בתגובה: "המענה של המשרד לבעיה של רשימות המתנה הוא הרחבת שירותים. פיתוח שירותים חדשים במרכזי אוכלוסייה ובישובים קהילתיים יפחית את מספר הפניות למרפאות הקהילתיות הממשלתיות באיזור, מה שיתרום לקיצור משך ההמתנה לטיפול.
"בתחום הטיפול בילד ובנוער קיים חסר באנשי מקצוע, בעיקר פסיכיאטרים. לאחרונה אושרה תכנית מתוקצבת להכשיר 25 פסיכיאטרים בתחום - פרויקט שעשוי לשפר את הזמינות של הרופאים במקצוע זה. אולם עד לכתיבת תגובה זו, אגף התקציבים במשרד האוצר לא מאשר את המשרות, וללא אישורם לא ניתן לממש את המשרות בתקן".