ד"ר, למה ככה: מדוע חשים בחילה בנסיעה?
מדובר בתופעה מוכרת לכל, שקשורה לתשדורות המגיעות למוח. ברגע שהן סותרות זו את זו, מגיעה הבחילה
כל איבר בגוף מעביר באופן קבוע תשדורות למוח באמצעות מערכת העצבים. לעתים מתקבלות במוח תשדורות הסותרות זו את זו מאיברי גוף שונים. מצבים אלה מובילים להתפתחות בחילה ובמקרים קיצוניים אף להקאות.
איך בדיוק הדבר מתרחש? נשתמש בדוגמא של ילד הצופה במהלך הנסיעה בסרט על גבי מסך די.וי.די קטן. הנוזלים באוזן הפנימית של הילד, שם ממוקם איבר שיווי המשקל, מדווחים למוח על תנועת כלי הרכב. תשדורת זהה מתקבלת במוח מהקולטנים שעל גבי העור.
במקביל, מתקבל במוח תשדורת נוספת מהעיניים ומהשרירים. העיניים מקובעות למסך, השרירים במנוחה ומבחינתם הגוף לא נמצא בתנועה. התוצאה היא שהמוח מתקשה להרכיב תמונת עולם אחידה ממצבם של איברי
הגוף השונים וכך מופיעה הבחילה.
כיצד ניתן למנוע או להקל על בחילות בנסיעה? לפני שנכנסים למכונית אפשר ליטול כמוסות המכילות תערובת של שורש זנגוויל וג'ינג'ר, לשתות תה שומר, מנטה או קמומיל, מעט חומץ תפוחים מהול במים, כוס גדולה של מיץ טבעי, להימנע מארוחה גדולה וכבדה לפני הנסיעה, לאכול מספר קרקרים יבשים בסמוך לכניסה או להיעזר בתכשירים הומיאופתיים ייעודיים להקלה בבחילות.
במהלך הנסיעה כדאי לשבת ליד חלון פתוח שיזרים אוויר צח, להימנע מעישון, להריח לימון חצוי ואף לטעום, לא לשכב במושב האחורי, להימנע מקריאת ספר, עיתון או שימוש במכשיר אלקטרוני נייד, לעצור אחת לכמה זמן להתרעננות, לבקש מהנהג לנסות ולהקפיד על נסיעה רגועה ככל הניתן ולקבע את המבט בנקודה מסוימת מעל קו האופק.
במקרים קיצוניים של בחילה שחוזרת על עצמה במהלך נסיעות פעם אחר פעם ומפריעה ליכולת התפקוד כדאי להיוועץ ברופא.
הכותבת היא נטורופתית בכירה בחברת סולגאר