מחקר: ברית מילה עם מוהל – סיכון לדלקת בדרכי השתן לפעוט

מחקר משותף לבית החולים שערי צדק, הדסה והאוניברסיטה העברית בחן 450 פעוטות שפונו לחדר המיון במהלך השנה. נמצא בגופם של רוב מוחלט מבין אלו שנימולו עד שלושה שבועות טרם האשפוז חיידק אחד לפחות, ובחלקם אף שני זנים של חיידקים

אלכס דורון | 3/6/2010 14:25 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מחקר שנערך לאחרונה בשיתוף המרכז הרפואי שערי צדק, בית הספר לרפואה של הדסה והאוניברסיטה העברית בירושלים, גילה כי מרבית התינוקות שעברו תהליך ברית מילה מסורתי באמצעות מוהל, סובלים מדלקת בדרכי השתן המחייבת טיפול באנטיביוטיקה, לעומת אלו שעברו ברית בידי רופא.
דלקת בדרכי השתן לנימולים
דלקת בדרכי השתן לנימולים צילום המחשה: אריק סולטן

בדיווח לכתב העת לנושאים רפואיים-מקצועיים של ההסתדרות הרפואית בישראל המופץ בעולם בשפה האנגלית, IMAJ, נאמר כי הסיבה להופעת הדלקת נעוצה בשיטה המיושנת לעצירת הדימום שאחרי הברית, אותה ממשיכים לבצע מוהלים מסורתיים רבים. לעומת זאת, כשברית המילה מבוצעת בידי רופא ובטכניקה מתקדמת, לא מאובחנת דלקת בדרכי השתן.

צוות החוקרים דגם כ-450 פעוטות, בנים ובנות, שפונו לחדר המיון במהלך שנה אחת כשהם סובלים מחום גבוה. 290 מהם היו בנים, מתוכם 60 נימולו רק שמונה ימים עד שלושה שבועות לפני האשפוז. בקרב 54 מהנימולים התגלה לפחות חיידק אחד ואפילו בחלקם נמצאו שניים. אצל הבנות גילו החוקרים בבדיקות מעבדה רק זן אחד של חיידק. שיעור הבנים שסבלו מהבעיה עמד על פי שלושה מהבנות.

ד"ר אורי טוקר, ראש צוות המדענים, ציין בדיווח כי דלקת בדרכי השתן מופיעה בפעוטות בתוך שבועיים מברית המילה. לאחר ניתוח הממצאים ותחקור הורי הפעוטות נחשפה תמונה ברורה - שיעור הסובלים מדלקת בדרכי השתן המלווה בחום גבוה בקרב אלו שנימולו ימים אחדים לפני ההגעה לחדר המיון, היה גבוה פי שניים עד שלושה מהרגיל. כשהשוו הרופאים את הנתונים ביחס למצב המקובל לגבי פעוטות בארה"ב שנימולו גם כן, התברר שבגופם כמעט שלא הופיעה דלקת מסוג זה.

לדעת החוקרים, מקור הבעיה הוא בצורת החבישה שבאה לעצור את הדימום מיד לאחר שהמוהל חותך את העורלה. במאמר נלווה למחקר כתב ד"ר יעקב אמיר ממרכז שניידר לרפואת ילדים, כי רוב הליכי המילה מבוצעים בארה"ב בידי רופאים, בעוד שבישראל רבות מהבריתות מנוהלות על ידי מוהל שעבר הדרכה כיצד לבצע אותה כהלכה, אך הוא חסר השכלה רפואית.
חיזוק לתצפיות קודמות

"התוצאות חיזקו תצפיות קודמות שערכו רופאים בנושא זה, והצביעו על מקור הבעיה בשיטה של ברית המילה המסורתית, שמהווה גורם חשוב בהופעת דלקת בדרכי השתן אצל פעוטות", הסביר ד"ר אמיר ל-nrgמעריב, "רבים מהמוהלים משתמשים בשיטה שנהגו בה גם הסבא והסבא של הסבא שלהם. רופאים לא משתמשים בשיטה הזאת.

"הבאתי בעבר את הנושא הזה לידיעת מוהלים והבעיה היא שחלק גדול מהם מסרבים לשנות את השיטה שלהם. בעוד שאצל אלו שהיו מוכנים ללמוד משהו חדש, הבעיה כמעט שלא הופיעה. אני חייב להודות שנוכח התגובה שלה זכיתי מצד מוהלים שאליהם פניתי פשוט התייאשתי. הם לא היו מעוניינים לשמוע".

ד"ר אמיר הוסיף וציין שלמרות העובדה שבמספרים מוחלטים לא מדובר במקרים רבים של פעוטות בישראל שמגיעים לחדר המיון לאשפוז עקב דלקת בדרכי השתן בחודש הראשון שלאחר הלידה, גם מאות בודדות הוא מספר גדול מדי.

פרופ' יהודה שנפלד, מבכירי ההסתדרות

הרפואית בישראל והעורך הראשי של כתבי העת המקצועיים היוצאים מטעמה, הוסיף כי לנושא המדובר חשיבות ציבורית רבה, כיוון שראוי שההורים יידעו על קיומה של בעיה כזאת.

"לצערי ישנו מן טרנד שולי בישראל, שלא למול פעוטים או לדחות את ההליך. הסיבה נעוצה במידע שגוי שמופץ בנושא זה. זאת למרות שידוע ממחקרים מבוססים כי ברית המילה הוא הליך שיש בו כדי להעניק יתרונות בריאותיים חשובים לפעוט, בכלל זה מניעת מחלות מין, הנפוצות יותר בקרב מי שלא נימולו ולא נדבקים בהן. אנחנו סבורים שחובה לתדרך את המוהלים לבצע את המילה ובמיוחד את החבישה שלאחריה בטכניקה מתקדמת, המונעת את הופעת הדלקת בדרכי השתן", סיכם שנפלד.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''רפואה''

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים