סגן שר הבריאות אישר: בנק דם טבורי במימונה של המדינה
בכינוס האחרון של ועדת הבריאות בכנסת הודיע סגן השר ליצמן כי המדינה תממן 1,000 מנות דם טבורי מדי שנה בעלות של כשלושה מיליון שקלים. בכוונת משרד הבריאות להגדיל את המאגר עד שיכיל בין 15 ל-20 אלף מנות חיסון שיספיקו לכל דורש במדינה

דם טבורי צילום: דויד בלומנפלד
במשרד הבריאות הבהירו כי המטרה היא להגדיל את המאגר כך שיוכל לספק די מנות חיסון, בהתאם לצרכים מיוחדים של חולים כמו במצב של סוג דם נדיר. מאגר שכזה, 20 אלף מנות חיסון, יוכל להספיק עבור כל האוכלוסיה בישראל.
כיום ישנם שני מוסדות שמפעילים בישראל בנק דם טבורי ציבורי: מד"א, שאוסף אליו תרומות מבתי החולים השונים ובנק נוסף מטעם ארגון בדמייך חיי. פרט לכך, קיימים מספר בנקים פרטיים לדם טבורי.
הבנק במימון המדינה יהיה פתוח לציבור וכל אדם שירצה לתרום יוכל לעשות זאת, כשהמדינה תממן עד 1,000 מנות ובכל שנה תתווסף כמות דומה במימון ציבורי. ניתן לשמור על יעילות המנה עד 20 שנה מתחילת ההקפאה ונשים שירצו לשמור באופן פרטי את מנת הדם הטבורי של בני משפחתם, יוכלו לעשות זאת בעלות של כ-8,000 שקלים.
"צריך לברך את משרד האוצר והבריאות על היוזמה להגדלת המאגר הציבורי", הודה מנהל המערך ההמטולוגי ומנהל בנק הדם הטבורי במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, פרופ' ארנון נגלר. "המתנו זמן רב לתקציב ועתה הגיע הזמן להתחיל לעבוד. ככל שנגדיל את המאגר, יותר חולים הסובלים מלוקמיה יזכו לתרומה וחייהם יינצלו".
כ-100 בנקים ציבוריים בעולם
"עד כה, מרבית איסוף הדם הטבורי נעשה באופן פרטי", הסביר ד"ר בועז לב, סמנכ"ל משרד הבריאות. "המטרה שלנו היא הגדלת המאגר הציבורי, כדי שבעת הצורך יוכל לשרת חולים שיזדקקו לתרומת דם טבורי. על פי החלטתו של סגן השר ליצמן, המדינה תממן כ-1,000 מנות ובמסגרת המכסה יוכלו כל האנשים שנתנו הסכמתם לבצע את התרומה כל עוד היא אפשרית מבחינה לוגיסטית".
"מאגר דם טבורי ציבורי יכניס את ישראל לקבוצת מדינות מכובדות ומפותחות בהן ישנו מאגר שכזה", אמר ח"כ זאב ביילסקי, מי שיזם את החוק. "דבר המאפשר שיתוף מאגרים בינלאומיים ומגדיל משמעותית את הסיכוי לחולים הזקוקים להשתלות תאי גזע. כמו כן, מאגר שכזה מגביר את יכולות המחקר ומעלה את הסיכוי להתמודדות בעתיד עם מחלות כמו פרקינסון, אלצהיימר ועוד. זוהי בשורה חשובה ומצילת חיים".
ברחבי
העולם ישנם כיום כ-100 בנקים ציבוריים של דם טבורי, המאחסנים כ-600 אלף מנות. בין היתרונות של דם טבורי לחולה ניתן לציין את העובדה כי הוא נשמר בהקפאה ומוכן לשימוש מיידי לאחר שכבר נערכו כל בדיקות הבטיחות הנדרשות. כמו כן, שימוש בדם טבורי אינו מצריך התאמה מלאה בין החולה לתורם, דבר שמקל על מציאת מנת דם טבורי מתאימה.
התאים הלבנים בדם טבורי יותר תמימים ועל כן נוטים פחות לתקוף את רקמות המושתל לאחר ההשתלה. החיסרון העיקרי בשימוש בדם טבורי הוא כמות תאי הגזע המוגבלת, הקיימת במנה אחת. במקרים רבים כמות זו אינה מספיקה להשתלה באדם מבוגר. אחת הדרכים להתגבר על מגבלה זו היא שימוש במספר מנות דם טבורי לאותו חולה. דרך נוספת יכולה להיות ריבוי חוץ-גופי של תאי הגזע המופקים ממנת הדם הטבורי.