לראשונה: מדענים הצליחו ליצור כבד להשתלה בתנאי מעבדה
מדענים אמריקאים יצרו כבד בתנאי מעבדה, הדומה במאפייניו לאיבר המקורי. אמנם הוא הושתל בגופו של עכבר מעבדה, אך לאחר שתפקד בהצלחה במשך שמונה שעות בלי דחייה, ההערכה היא שבעוד שנים ספורות תתאים שיטה זו גם להשתלות בבני אדם

בדיווח לכתב העת המדעי Nature Medicine תארו הרופאים והמדענים את התהליך המורכב שבוצע בשלב זה בכבד של עכבר מעבדה, במטרה להוכיח את העיקרון והיתכנות השיטה החדשנית שננקטה.
במהלך הניסוי בחרו החוקרים בכבד פגום מעכבר מעבדה כגורם התורם. הוא נשטף בחומרים כימיים וכך כל שנותר ממנו הוא אך ורק השלד של האיבר - תבנית או פיגום - שכללו את רקמת החיבור קולגן וכלי הדם. בצורה הזאת נשמר המבנה התלת-מימדי של הכבד שנבנה מחדש.
אז נלקחו מעכבר אחר כ-200 מיליון הפאטוציטים, תאים בוגרים הנושאים את כל התפקוד הראשוני של הכבד. אלה שימשו כאבני בניין לכבד החדש שנבנה על צלוחית המעבדה. התהליך המדובר בצורת העבודה דומה להזרעה בהזרקה - כך בוצעו ארבע הזרקות במרווח של עשר דקות בין אחת לשנייה.
ההכוונה וניווט התאים שנזרעו לרקמת הפיגום השקוף נעשתה באמצעות אותות ביו-כימיים. כך הם התמקמו בתוך תבנית שהוכנה עבורם וחידשו בתוכה את תפקודם. על פי החוקרים, שיטות סינטטיות שנוסו בעבר לא השיגו תוצאה דומה.
בדיווח על הניסוי החלוצי הדגישו החוקרים והרופאים כי לפניהם עוד עבודה רבה, ואחת הבעיות המרכזיות איתה נאלצו להתמודד הייתה הצורך לפתח במעבדה רקמות כבד שמתפקדות היטב. לשם כך היה עליהם ליצור שלד תבנית, מטריצה, בנפח מספיק כדי לשמש תחליף ראוי לכבד המקורי שהוחלף במוצר מעבדתי, ולמנוע את דחיית האיבר החדש מהגוף.
כל תא ברקמת הכבד מתפקד כמעבדה מטבולית עצמאית והוא זקוק לקשר קבוע, ישיר ויציב עם מערכת כלי הדם שמזינה את הכבד, וגם עם בעיה זו נאלצו החוקרים להתמודד. על פי הערכות, בעתיד אפשר יהיה לבחור למטרה זו תאי גזע מעור החולה לדוגמה, ולכוון אותם במעבדה בשילוב שיטות מתחום ההנדסה הגנטית והנדסת הרקמות המופעלות בזירת הרפואה הרגנרטיבית, כדי להתפתח לתאי הכבד הייעודיים.
התאים הופשטו בתוך הפיגום ופעלו בצלוחית במשך עשרה ימים. החוקרים מסרו כי הכבד
השימוש בכבד המיוצר במעבדה עשוי לשמש להערכת המומחים גם כמקור לרקמות טלאי כדי לתקן פגמים בכבד של חולה שנגרמו מפציעה תוך בטנית חמורה או מחלה קשה אחרת. לא רק צריכת יתר של אלכוהול גורמת למחלות כבד חמורות, גם מינון יתר של משככי כאבים כמו תרופות ממשפחת הפאראצטאמול.
אחד הרעיונות שהעלו החוקרים בדיווחם לתקשורת בארה"ב, שחלק מהכבד שייוצר במעבדה בשיטה הזאת יעבור לשימור גם כדי לשמש מכונת דיאליזה מהסוג שבה מטופלים חולי כליות ותתפקד ככבד חלופי לסילוק רעלים.