הנמר האסייתי כבר כאן: איך אפשר להתגונן?

יתוש הנמר האסייתי שכבר גרם להתפרצות קדחת הנילוס המערבי נמצא בארץ. מומחה מזהיר: "אי אפשר להתחמק"

יונתן הללי | 14/7/2010 10:09 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לילה. שקט בחוץ. אתם מנסים להירדם, אבל הזמזום הטורדני של היתוש אינו מניח לכם. אתם מתהפכים, תוחבים את ראשכם מתחת לשמיכה עד יעבור זעם. בשלב מסוים אתם מניפים ידיים באוויר, בתקווה שפגעתם במטרד ומרחתם אותו על הקיר. שוב שקט. הזמזום פסק. היתוש מת, או סתם עבר לקורבן הבא.
פרופסור ישראל פוסטמן
פרופסור ישראל פוסטמן צילום: מקס ילינסון

אבל אז מתחילים הגירודים. אחד בזרוע, קרוב למרפק, עוד אחד בין האצבעות של הרגליים. מעצבן, אבל עד הבוקר סביר להניח שהכל ייעלם. גם האדמומיות מעל האיזור המגורד.

אם מדובר ביתוש רגיל, בעצם יתושה, לא קרה שום דבר שכדאי להיבהל בגללו, לכל היותר צריך למרוח משחה מרגיעה. אם מדובר בעקיצה של יתוש הנמר האסייתי, עשו לעצמכם טובה ופנו מהר לרופא הקרוב למקום מגוריכם.

הסיבה הנוכחית לדאגה כאן היא יתושי הנמר האסייתי, שחדרו לאחרונה לארץ ואשר לדעת מומחים עלולים לגרום למחלות קשות, ואף להפצה של מגפת קדחת הנילוס המערבי. פרופ' ישראל פוטסמן, מנהל היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי בני ציון בחיפה, משוכנע כי הנמר האסייתי עלול לגרום לנזקים בלתי הפיכים.

כדאי, לדבריו, לפעול נגד היתוש "כאילו היה טרוריסט חמוש". הוא מבהיר: "אנחנו נכנסים לפאניקה מצריבת מדוזה, שאכן מסוכנת כשהיא פוגעת בגוף ובעיניים. אבל אין סכנה ממדוזות אם לא נכנסים לים. לעומת זאת, יתושי הנמר האסייתי כבר נמצאים בכל רחבי הארץ ואי אפשר לחמוק מהם".
דוגר בכל מקווה מים

שמו של יתוש הנמר האסייתי מגיע מצורתו, המזכירה נמר, וצבעיו חום, שחור ולבן - שדומים לצבעי הנמר שלמדנו להכיר בגן החיות. הוא נחשב לחמקמק, זריז ובעיקר, לדברי פרופ' פוטסמן: "יש לו יתרון על יתושים אחרים, כי בניגוד אליהם הוא אינו מזמזם כשהוא מגיח. הוא כמו גנב בלילה, מתיישב על הגוף ובקושי מרגישים אותו, עוקץ ונמלט כאילו לא קרה דבר. זה אמנם תיאור ציורי ודרמטי, אבל זו האמת לגבי היתוש הזה".

פרופ' פוטסמן למד מיד ראשונה כי היתוש כבר נמצא כמעט בכל מקום בארץ. לאחרונה קיבל קריאה מבתו, תושבת רמת השרון, שנעקצה על ידי יתוש בבית שלה. הבת הצליחה ללכוד את היתוש, וזה נשלח למעבדות היחידה בבני ציון.

פרופ' פוטסמן קבע כי מדובר בנמר האסייתי, ובו במקום הוא הודיע

לביתו על האבחון והתקשר ליחידה להגנת הסביבה במרכז הארץ. היחידה פעלה במהירות, ותוך כחצי שעה התגלה המקור ליתושים וטופל.

יתוש הנמר האסייתי, שמקורו ביבשת אסיה, מתרבה בקצב של מאות אלפים בשבוע. הוא דוגר בכל מקווה מים, כמו במקרה של ביתו של פרופ' פוטסמן, בו הדגירה החלה בבריכת דגי נוי בחצר סמוכה לביתה.

הבריכה הייתה ללא דגים, ופרופ' פוטסמן קובע: "אילו היו בבריכה כמה דגי נוי, היתוש לא היה מתרבה שם. הדגים אוכלים את הביצים של היתושים ומונעים מהם להתרבות. הנמר האסייתי יכול להתרבות בכל מקווה מים, אפילו בצלחת של עציץ. לא צריך בריכות דגים או ביוב שיתפוצץ, מספיק אפילו פקק של בקבוק שתייה, שיש בו מעט מים, כדי שיהפוך לקן להתרבות מהירה של היתוש".

תמותה בשיעור של 30%

מומחים מזהירים כי הנמר האסייתי ידוע באסיה, בדרום אמריקה ובאפריקה כיתוש המעביר מחלות ויראליות קשות ועלול להוות סכנה ממשית לבני אדם. רשימת המחלות שהוא נושא אינה גדולה - קדחת הנילוס המערבי, דנגי וצ'יקונגוניה (מחלה שגורמת לכאבי פרקים וחום) ודלקות מוח שונות - אך היא עלולה להיות מאוד מסוכנת. בישראל נמצא כי הנמר האסייתי היה הגורם למגיפת קדחת הנילוס המערבי שפרצה בארץ בשנת 2000.

לצד הגורמים לחשש, המומחה מנסה להרגיע. "לאחרונה קיבלתי עשרות דיווחים ממקומות שונים בארץ על קני דגירה של היתוש, על עקיצתו, וכן הלאה", מסביר פרופ' פוטסמן. "קדחת הנילוס המערבי היא אחת משלוש או ארבע מחלות שהיתוש מעביר.

"כדי שתפרוץ מגפה של קדחת הנילוס המערבי, שהתמותה ממנה היא בשיעור של 30%, צריך היתוש לעקוץ אדם הלוקה במחלה, להעביר את זה הלאה ואז מתחילה החגיגה. כרגע לא ידוע לנו על אדם כזה, למזלנו הטוב".

לפני שנוכל לשבת בשקט, פרופ' פוטסמן משאיר אותנו במתח. "קדחת הדנגי היא עוד אחת מהמחלות שמעביר הנמר האסייתי", הוא אומר. "שבעה אחוזים מהצעירים שחוזרים מטיולים במזרח הרחוק לוקים במחלה הזו, כך שסביר להניח שאם אחד מהם ייעקץ המחלה עלולה להתפשט במהירות, וכבר היו דברים מעולם".

לא להשקות מעבר לנדרש

אדם אחד מכל 1,000 מת מקדחת הדנגי. זו מחלה כואבת במיוחד, שגורמת לחום גבוה ולכאבי שרירים ונמשכת שבועיים. הטיפול בה כולל טיפול אנטיביוטי ממושך. פרופ' פוטסמן קובע כי כבר נמצאים בארץ מאות אלפים ואולי מיליונים מאותם יתושי הנמר האסייתי. השאלה כעת היא איך להתמודד עם הבעיה. ממדוזות אפשר להתחמק על ידי הישארות מחוץ למים, אבל גם מהיתוש המפחיד יש דרכים להימנע. קודם כל, יש לדאוג שלא ייווצרו מקווי מים קטנים כגדולים.

"לפני שבועיים קיבלתי שיחת טלפון, שבה נמסר לי שהיתושים האלה רבצו בעציץ נוי בתוך בית מגורים", מספר פרופ' פוטסמן. "התברר כי שורשי השתיל סתמו את חור הניקוז בעציץ. הוא הפך למקווה מים מוסווה, והפך למקום התרבות ליתוש. צריך להשגיח ולטפל בכל מקום שנזקק להשקיה, לדאוג שהניקוז יפעל ולא להשקות מעבר לנדרש כדי לא ליצור עודפים בצלוחיות שמתחת לעציצים".

לאחרונה הפך פרופ' פוטסמן לאחד הקורבנות של היתוש. הוא עקב אחרי הברנשים שעקצו אותו, וגילה כי זה אכן היה הנמר האסייתי, שהגיח פעמיים, עקץ ונמלט. הוא אינו מוטרד. לדבריו, אם היתוש לא העביר את קדחת הנילוס המערבי, אין ממה לחשוש. הטיפול הוא מקומי בתכשיר הרגעה, בלי צורך באנטיביוטיקה. הבעיות מתחילות רק כשהוא מעביר מחלה קדחתית.

אבל לפני שמפסיקים להשקות את העציצים בבית, לפרופ' פוטסמן יש עצה. עקיצת הנמר האסייתי גורמת לשלפוחית אדומה, ובכל פעם שעקיצה כלשהי גורמת לתופעות לוואי כמו חום, הקאות, או כל דבר חריג, צריך להיבדק על ידי רופא. זו הדרך הבטוחה לעצור כל מגפה שיתוש כזה או אחר עלול לגרום.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''רפואה''

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים