מחקר: אוטיזם ניתן לזיהוי כבר בגיל חודש
חוקרים אמריקאים מצאו כי ישנה התאמה בין ליקוי ביכולת העיבוד החזותי לבין אבחנה לאוטיזם בגיל מבוגר

זיהוי אוטיזם בגיל חודש ימים צילום המחשה: Deniz Ongar sxc
נתוני המחקר, שממצאיו פורסמו בכתב העת הרפואי Pediatrics, נאספו במסגרת עבודה שגרתית במחלקת טיפול נמרץ יילודים ופגים. בין המדדים שנבחנו בכלל התינוקות שאושפזו במחלקה, נבדקו גם מדדי טונוס השרירים ויכולת העיבוד החזותי.
במסגרת המחקר נבחנו 140 תינוקות ופגים שאושפזו ולגביהם תועדו מספר מדדים פיזיולוגיים. המעקב אחר התינוקות נמשך עד גיל שנתיים, ומתוך כלל הנבדקים 28 אובחנו בשלבי התפתחות מאוחרים יותר כאוטיסטים.
בבחינת ההתאמה שבין המדדים הפיזיולוגיים של התינוקות שנמדדו בגיל חודש לבין אוטיזם שהתגלה בשלב מאוחר יותר, מצאו החוקרים שכ-40% מהתינוקות שהציגו בגיל חודש ליקויים ביכולת העיבוד החזותי אובחנם מאוחר יותר כאוטיסטים. זאת בהשוואה ל-10.5% מהתינוקות עם יכולת עיבוד חזותי תקינה.
עוד גילו החוקרים, כי למעלה ממחצית מהתינוקות שסבלו מטונוס לא תקין בשריר הזרוע, בין אם השריר היה רפוי מדי או קפוץ, אובחנו גם כן כאוטיסטים. זאת בהשוואה ל-22% מבין התינוקות בעלי טונוס תקין.
מחקר נוסף
לדברי ד"ר אירה כהן, ראש צוות המחקר, השינויים בטונוס ובעיבוד החזותי המצביעים על סיכון לפתח אוטיזם, הם שינויים שהורים אינם מסוגלים להבחין בהם בכוחות עצמם והמחקר עשוי להוביל לפריצת דרך בזיהוי מוקדם וטיפול באוטיזם.
תינוקות בגיל ארבעה חודשים שאובחנו מאוחר יותר כאוטיסטים, התאפיינו בהעדפה לחוות גירויים ויזואליים רבים יותר בהשוואה לילדים שלא פיתחו אוטיזם. כדי לבחון זאת הוצגו בפני התינוקות מספר מסכי טלוויזיה שהקרינו הבזקי אור במהירויות משתנות, והחוקרים תעדו את זמן ההתבוננות
שלהם.
הילדים שפתחו אוטיזם העדיפו להתבונן במסכים עם כמות ההבזקים הרבה ביותר. לדברי החוקרים, ממצא זה עולה בקנה אחד עם התנהגות אוטיסטית מוכרת בגילאים מבוגרים יותר, כאשר ילדים אוטיסטים נוטים למקד את המבט שלהם על אובייקטים זזים כמו נפנופי ידיים.
במאמרם הדגישו החוקרים כי המחקר הנוכחי נערך אך ורק על יילודים ופגים שנאלצו להתאשפז במחלקת טיפול נמרץ, ויש לערוך מחקרים נוספים שיבחנו את הממצאים שלהם על ילדים שאובחנו כאוטיסטים אך נולדו בריאים ולאחר הריון מלא.