אם חשבתם למה פיהוק מדבק אז יש תשובה

לדברי חוקרים אמריקאים פיהוק בתגובה לאחר הוא סימן לאמפתיה ותורם להיקשרות חברתית בין אנשים

רועי שני | 16/9/2010 11:10 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מחקר שנערך באוניברסיטת קונטיקט וממצאיו פורסמו בכתב העת Child Development, בחן מדוע בתגובה לפיהוק של אנשים לידינו אנחנו מפהקים גם כן, וגילה כי פיהוק בתגובה לפיהוק של האחר הוא סימן לאמפתיה ותורם להיקשרות חברתית. עוד התברר כי אנחנו מסגלים התנהגות חברתית זו רק מגיל ארבע וכי אוטיסטים מפהקים בחזרה רק במחצית מהמקרים.
פיהוק - התנהגות שמתחילה כבר בגיל 11 שבועות
פיהוק - התנהגות שמתחילה כבר בגיל 11 שבועות צילום המחשה: kuypers, sxc

מכיוון שכל בעלי החוליות מפהקים, מחקרים רבים ניסו לפענח את ההגיון הביולוגי שטמון בפיהוק, התנהגות שמתחילה באדם כבר ברחם בגיל 11 שבועות. השערות שונות, למשל צורך במנת חמצן מיידית, נשללו לאחר מחקר ענף בתחום.

לעומת זאת, מכל בעלי החוליות המפהקים, רק בני האדם, שימפנזים וכלבים יכולים להידבק בפיהוק של מי שנמצא לידם, והמחקר הנוכחי מצא כי לפיהוק כח חברתי רב ולאו דווקא ביולוגי כפי שסברו המדענים עד היום.

לדברי החוקרים, בדומה להשפעה המדבקת של בכי וצחוק, פיהוקים הם גם חלק מאותם מצבים המועברים על ידי הדבקה רגשית, שהיא אינסטינקט קדמון שקושר אותנו אחד לשני. עוד מציינים החוקרים כי העובדה שילדים אוטיסטים נדבקים פחות בפיהוקים בסביבתם, מעידה על הקושי שלהם להיקשר רגשית לסובבים אותם.

השערת החוקרים היתה כי פיהוקים מדבקים הינם בפועל חוויה משותפת שתורמת להיקשרות החברתית בין המפהקים, ובמיוחד מנטרלים תחושות מצוקה לאחר פעולות שדורשות ריכוז גבוה ומפיצים שלווה ונינוחות בקרב קבוצת המפהקים.
התנהגות חברתית לא מודעת

כדי לאשש את ההשערה, הקריאו החוקרים סיפור ל-120 ילדים בריאים בין גילאי שנה עד שש. הילדים חולקו לשש קבוצות של 20 ילדים על פי הגילאים שלהם, וכל קבוצה שמעה סיפור המתאים לגילה במשך כ-10 דקות.

במהלך הקראת הסיפור החוקרים פיהקו בכוונת תחילה כל 90 שניות. מצלמה עקבה אחר התנהגות הילדים, וכן תעדה אם הם הסתכלו על החוקר המפהק, ואם כן - האם הם נדבקו ופהקו גם כן. אותו ניסוי התבצע גם על קבוצה של 28 ילדים אוטיסטים בגילאי 15-6.

מממצאי המחקר עלה כי רק קבוצות הילדים מגיל ארבע ומעלה נדבקו בפיהוקים באופן גורף. שיעור הילדים המפהקים מגיל ארבע ומעלה עולה בקנה אחד עם מחקרים קודמים שנערכו על משתתפים בוגרים ולפיהם ב-50% מהמקרים

בהם בוגרים רואים מישהו מפהק, חושבים על פיהוק או אפילו קוראים את המילה פיהוק, הם נדבקים ומגיבים בפיהוק.

מעיבוד נתוני המחקר אודות הקבוצה של הילדים האוטיסטים עלה כי קבוצה זו הגיבה רק למחצית מהפיהוקים בהשוואה לקבוצת הילדים הבריאים. עוד התברר כי ילדים שסבלו מאוטיזם עמוק לא הגיבו כלל לפיהוקים שהתרחשו בסביבתם.

החוקרים טוענים כי מעבר לפוטנציאל האבחוני של התפתחות הילד שטמונה בממצאים, המחקר הנוכחי שם דגש על התנהגות חברתית לא מודעת ובסיסית ביותר ששדה הפסיכולוגיה מתעלם ממנה זה שנים רבות. לטענתם, פיהוק הינה התנהגות חשובה מאוד שנובעת מעומק הנפש והיא משקפת תהליך של היקשרות חברתית שמבוססת על הזדהות ואמפתיה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''רפואה''

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים